Economie

Fermierii se plâng că nu au primit niciun leu de la APIA, în ciuda promisiunilor

Fermierii din toată țara se plâng că nu au primit niciun leu avans de la APIA în ciuda promisiunilor făcute de guvernanți și a anunțurilor făcute de instituție. ”Sunt blocați, cică, în vistieria statului”, ”Dacă stai după subvenție, intri în faliment”, se plâng agricultorii.

La o săptămână după ce s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 956, actul normativ emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cu privire la regimul subvențiilor aferente Campaniei de plată în avans, respectiv Ordinul 447/2023 pentru aprobarea în anul 2023 a relocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe decuplate finanțate din Fondul european de garantare agricolă din cadrul Planului strategic PAC 2023 – 2027, fermierii din toată țara se plâng pe Facebook că nu le-a intrat niciun leu în conturi.

 • ”Da, ar fi trebuit să intre banii de două săptămâni, dar.. nimic ! Trebuie să ne gospodarim singuri, că statul nu ne mai ajută deloc… Plus că se aude ca nu o sa mai vedem subvenții cei sub 100 de ha.. Este din ce în ce mai bine: prețurile la produse ff mici, subvenția (și aia mica) și nedată la timp, seceta-i pe noi, porci nu mai ai voie sa crești sau să vinzi… Mai trăiește țăranule român, dacă mai ai cu ce și din ce …!!!”.
 • ”Scopul este să distrugă totul . 😞 din păcate …Cei mai mulți oameni care dețin mai mult de 100 h .. sunt italieni, arabi, cehi ..etc 🤦🏻‍♀️ Îi subvenționează pe ăia”
 • ”Nu o intrat la nimeni nimic trebuie să facem ce putem să supraviețuim. Asta e agricultura din România, nimic nou!”
 • ”Sunt blocați cică în visteria statului……nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva, poate că s-a schimbat ministrul Agriculturi, a băgat toata lumea la control, ca să nu mai dea bănuți la oameni!!!”
 • ”Astăzi am fost la APIA şi ne-au zis că încă nu au început plăţile, sunt multe probleme, deci să nu aşteptăm deocamdată bănuţii”.
 • ”Oameni buni acest stat este condus de corupți. Ca să avem trebuie să ieșim din anonimat să ne unim și să trecem la treabă:JOS HOȚIA ne-am săturat de corupți din guvernul ROMÂNIEI. AGRICUTORI, FERMERI UNIȚI-VĂ!”

Mai multe comentarii și informații găsiți AICI.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat că în sistemul financiar contabil al instituției au fost transferați, în 24 octombrie, un număr de 100.135 fermieri cu o sumă de aproximativ 41,04 milioane euro, în vederea efectuării plăților în băncile comerciale și/sau Trezorerie.

În cadrul Campaniei 2023, APIA acordă avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate.

Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Etichete

11 comentarii

 • Mii de fermieri au primit notificari sa se prezinte la APIA pentru ca nu ar fi respectat cultura.
  Verificarea culturilor s-a facut dintr_un birou de la Bucuresti de catre persoane care nu au vazut in viata lor o anumita cultura, dar care au interpretat dupa bunul plac o fotografie aeriana. Astfel o cultura de ovaz a fost interpretata ca fiind de floarea soarelui, o cultura de iarba (fanete) a fost interpretata ca fiind rapita etc.
  Fermierii au trebuit sa mearga la fiecare parcela si sa faca poze pe care sa apara inscriptionate coordonatele gps. De parca fermierul Zenovia are mijloacele si posibilitatea sa utilizeze programe speciale.
  in zone fara semnal GPS.
  Colac peste pupaza , unele parcele au fost arate deja si insamantate deja, caci agricultura nu poate astepta si nu poate fi facuta dupa ce isi inchipuie o pitzipoanca dintr-un birou.
  Fermierii au fost pusi pe drumuri si obligati sa stea la cozi si sa isi piarda cel putin 3 zile pentru ineptiile unora.
  Inpectorii de la Apia a fost obligati sa munceasca in plus si sa intocmeasca hartii suplimentare care in mod normal nu ar fi fost necesare.

  Cine plateste pentru pierderea de timp si neplacerile aduse fermierilor?
  Cine plateste pentru toare resursele consumate aiurea, hartie, cartus, energie electrica, combustibil etc?
  Oare firma care a facut interpretarea gresita a culturilor cu cate miliarde a fost platita?

  42
  5
  • Vai de mama lor,nu știu ce caută acolo dacă nu pot să împartă (pomana)banii care îi primesc.
   Ori sunt proști ori mint de încheagă apele.Dar ce,,minciuna nu e tot vorbă”, zicală din bătrâni.
   Nu e posibil să dai bani la cineva să-ți rezolve o problemă și să nu-l tragi de mânecă,,măi frate ce ai făcut cu banii mei ?

   20
   6
 • Salut.Tin banii pentru dobânda .nii Da după 1 luna chiar 1 și jumătate și noi nu putem să ne semănăm culturile la timp.Bine că nii dă în Decembrie. E bine.

  15
  5
  • Corect spus. O sa vina la anul sa le dam votul. Iar boul ala care a adus acea idee ca noi fermieri mici sa nu mai primim subvenții sa plece de acolo. Tara condusa de hoți și de pungasi

   15
   4
 • La munca greșești plătești (răspunzi) la banca nu plătești la timp penalități stătu greșește cine plătește ,tot noi fraierii!

  11
  4
 • L-ati aplaudat pe Daea si i-ati pregatit chiolhanuri, ati votat PSD-ul si v-ati ploconit inaintea imbecililor veniti de la Bucuresti si ocupand functii de conducere la agricultura stiind ca sunt cu vaca toti, habarnisti de profesie! Au inlocuit un militian cu un ramolit care se credea in comunism si apoi cu un functionar de primarie iar voi v-ati pus cu totii poalele-n cap dinaintea lor, i-ati laudat si le-ati multumit de parca v-ar fi fatat vaca! Multumiti-le si acum si pupati-le labele spurcate!

  12
  3
 • Nu au platit nimic ne cheama in birouri sa spumem ce culturi am avut ca nu sa vazut din Satelit si sau incurcat culturile de 3 ori ma chemat . Balci mare ! Nu am putut insamanta si nici plati uni dintre furnizori .. preturile.foarte mici 0.75 porumb. 0.72 grau. 1.5 floarea soarelui
  Preturi slabe si producti mici… An secetos !! Arenda oamenilor trebuie platita in bani majoritatea dar deunde totul este groaznic. Am 50 porci.si dupa ce ii voi vinde.probabil anaf ii.va impozita alti nenorociti..
  Hotii.de la Rofert romania imi blochează contul dupa 15 zile de la scadenta facturilor pentru ca Nu am sa le platesc si.am mizat pe Apia !! Oare Rofert romania doreste sa profite de tot haosul asta si sa calcce pe morminte.. Ha in strada!!

  6
  4
  • Da’ de ce sa pierzi vremea votand AUR? Mai bine du-te singur in Rusia. Rezolvi treaba mai repede si nici nu le faci rau celor care prefera sa ramana in UE.

   9
   1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS