Actualitate

La ce incidență se introduce carantina de noapte și cine are voie să iasă după ora 20. Alte măsuri

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o nouă hotărâre cu măsuri aplicabile în contextul pandemiei de Covid-19, ratificate apoi de Guvern. Astfel, restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, în week-end, şi reducerea programului de funcţionare al magazinelor se vor aplica după pragul de 6 la mia de locuitori (și nu după 4 ca până acum), iar copiii până la 12 ani nu trebuie să prezinte rezultatul negativ la unui test Covid pentru a participa la unele activităţi. Totodată, persoanele vaccinate sunt exceptate de la interdicţia de deplasare în localităţile care au depăşit rata de infectare de 6 la mie, iar accesul în food-court-urile din mall va fi permis doar pentru cei vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.

Noile măsuri luate de autorități la nivel național:

🔴 Interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20.00-5.00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, cu următoarele excepții:

a) deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind Covid-19;

b) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

d) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

Măsura nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

🟢 La interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, aplicabilă pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, pentru intervalul orar 20.00-5.00 se introduce o nouă excepție, pentru persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al UE privind Covid-19.

🔴 Limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5.00-18.00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În intervalul orar 18.00-5.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Măsura nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Prin excepție, unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

🟢 Creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

🔴 În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, zonele de servire a preparatelor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice să fie delimitate de restul spațiului, astfel încât accesul în aceste zone să fie permis doar pe baza certificatului digital al Uniunii Europene privind Covid-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, în baza unui document, pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu SARS-CoV-2.

29 comentarii

 • Vrabiuta draga, dreptul de a circula liber a fost castigat acum sute de ani prin niste sacrificii imense. Vezi inchizitia, sclavagismul si nenumeroasele razboaie de-a lungul istoriei. Acum vii tu, spalat(a) pe creier si ne zici ca acest drept a fost obtinut prin vaccinare impotriva covid? Mi-e sila sa ma gandesc unde am ajuns ca si societate. De asemenea mi-e frica sa ma gandesc la viitor si la cum va arata el pentru noi toti. As mai scrie multe dar nu are rost. Ramai sanatos(a)!

 • Corect Mosu,e ilegal sa interzici deplasarea sau pur si simplu dreptul la libertate. Este doar o perioada in care tara se află in stare de alerta care implicit presupune anumite masuri. Astfel ca oricine poate transmite virusul, vaccinat nevaccinat, diferenta e ca mai bine esti virusat (involuntar desigur) si stai linistit la tv in pat vaccinat fiind, decat sa te lupti pentru viata ta la ATI doar pentru ca lumea are impresia ca prin vaccin te urmaresc astia si in gaura de sarpe sau mai rau, transmiti semnal Wifi. Mai rau e ca se bat doctorii pentru viata nevaccinatilor, locurile de la ATI si asa fiind infricosator de putine astfel ca nu orice vaccinat are aceeasi sansa la viata in situatia aceea grava. Respecte.

 • Pentru vrăbiuța și mulți alții, este oficial-Începând din data de 28 septembrie, toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a 2-a pot face doza a 3-a cu oricare dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

 • @cln: am inteles foarte bine ce inseamna democratia. Sustin in continuare ca nu se poate face selectia in functie de vaccinat/nevaccinat intrucat acel vaccinat nu e imunizat (cu toate ca tot timpul asa se face referire). Imunizat conform dexonline- persoana care e imuna in fata unei boli. Adica nu o mai poate face. Vaccinul covid doar iti asigura (sau uneori NU) o trecere mai usoara prin aceasta boala.
  PS. sunt vaccinat dar nu sunt pentru astfel de abuzuri. Toata lumea la plapumioara ori toata lumea la joaca!

 • Pentru toti nelamuritii: doza a 3-a (booster-ul) va fi obligatorie. La fel si doza 4, 5, …
  La 6 luni dupa doza a doua, o sa vedeti ca o sa fiti considerati nevaccinati.

  La cate boostere credeti ca o sa rezistati?

  Cine s-a vacinat anul acesta, la anul o sa afle ca este NEVACCINAT! Pasaportul lui minunat de vaccinat, a expirat!

  De la bun inceput s-a gandit o vaccinare periodica. De ce a comandat Catu 120 de milioane de doze? De ce toate guvernele din Europa , SUA, Australia, NZ au comandat de 5-6 ori mai mult decat trebuia?
  Pentru ca se stia ca nu se termina totul cu „imunizarea” 1. Dar prostimea nu trebuia sa stie de la inceput. Agenda trebuie dezvaluita treptat „pas cu pas”.

  Totusi, in Canada, ordinarul Trudeau le-a spus clar canadienilor ca urmeaza boosterele. Acelasi anunt l-a facut si gunoiul (prim ministru) Andrew Daniels in Victoria, Australia sau nemernica Jacinda Ardern (prim ministru) in Noua Zeelanda.

  In aceste tari, drumul spre sclavie a ajuns mai departe decat la noi. Marionetele care joaca rol de prim ministri nu se mai prea ascund sa spuna ce urmeaza, pentru ca populatia a acceptat pana acum cu docilitate totul. Spun marionete pentru ca sunt simpli executanti ai ordinelor primite din varful piramidei, acolo unde traiesc cele cateva zeci de familii care controleaza banii.

  Si propagandistilor pro vaccinare nu sariti in sus, ca isteria voastra mincinoasa este tot mai greu de inghitit. Spuneti-le mai bine sefilor ca la banii astia, nu mai merita sa prestati pe forumuri.

 • Dorin Albasu, vaccinarea o salvat omenirea de multe boli, plus eradicarea altor boli. Nu sunt un promotor al vaccinării, dar romanul, vorba aia se pricepe la toate si acum soferul, sudorul, meșterul, somerul, etc au devenit experti cu doctorat in virusologie (felicitari ce sa zic) ati reusit sa studiati intr un an de pandemie cat mii de doctori si cercetatori in zeci de ani de zile. Poate va angajeaza astia din medicina pe la ceva spitale prestigioase sa le spuneti si lor ce si cum se multiplica un agent patogen pe celula parazitata

 • Voi nu sunteți curioși de o chestiune? De ce doza a treia, care se propune acum, nu se poate face decât cu vaccinuri cu ARN-mesager și nu cu virus inactiv (J&J) ? Întreb și eu…

  • Este simplu ! Deoarece vaccinurile J&J sunt realizate cu aceeasi tehnologie precum cele de la Astra Zeneca ce au o eficienta mai redusa . Pe langa acest fapt testele celor de la J&J sunt mult in urma celorlati producatori de vaccinuri (cam cu 8 luni). Practic vaccinurile pe model ARN mesager nu numai ca au o eficienta mai didicata dar duc si la pastrarea pe o perioada mult mai lunga a unui raspuns imunitar puternic. Se poate mentiona ca vaccinurile pe baza de ARN mesager nu au dus la nici un fel de probleme medicale ulterior vaccinarii in afara de simptomele simple si usoare cunoscute. La vaccinurile pe tehnologie veche tip Astra sau J&j au fost raportate ceva probleme medicale in rata f f scazuta dar nu au fost zero. Se mai poate spune si ca au fost efectuate teste cu doza a 3 a pt cei ce s-au vaccinat cu Astra si J&J cu rezultate echivalente cu cei ce s-au vaccinat anterior doar cu vaccinuri ARN mesager. Daca cineva doreste poate sapa pe site FDA din USA pt info cat mai amanuntite despre teste si cum se desfasoara ele. Doar pt cei dispusi sa citeasca zeci de pagini de studii medicale in lb enleza… Doreii sosoci sigur nu se incadreaza aici…

 • LOGICA COVIDIANĂ:
  1.Dacă te îmbolnăvești după prima doză, este pentru că îți lipsește a 2-a doză.
  2.Dacă te îmbolnăvești după a 2-a doză, înseamnă că nu trecuseră 21 de zile.
  3.Dacă te îmbolnăvești după 21 de zile, ”injecția este pentru a nu te îmbolnăvi grav”.
  4.Dacă evoluția bolii e gravă, ”injecția este ca să nu mori”.
  5.Dacă mori, ”nicio injecție nu este 100% sigură. Este vina asimptomaticului că nu a vrut să se injecteze”.
  Și pentru că trăim vremuri excepționale…
  1.Producătorul serului nu este responsabil.
  2.Guvernul nu este responsabil.
  3.Nici asistenta care te înțeapă nu este responsabilă.
  Dar dacă nu-ți injectezi serul, TU ești responsabil!

 • prietene , persoanele vaccinate pot transmite virusul doar unor persoane nevaccinate ! Daca intr-un loc public (manifestatie , competitie sportiva etc) vor participa doar persoane vaccinate, cine si cui se transmite virusul ?.

 • Noi romanii, popor de oameni destepti care in desteptaciunea lor au facut cele mai destepte alegeri in toata istoria noastra ca popor destept( bineinteles) , alegeri in urma carora suntem codasii europei din toate punctele de vedere, alegem sa tratam cu aceeasi desteptaciune caracteristica si aceasta pandemie , implicit vaccinarea …. este trist ca inca nu realizam ca defapt suntem o natie de analfabeti functionali care vedem conspiratii peste tot si iarasim ne pisam contra vantului…

 • Nu inteleg un singur lucru. Ce rost are sa restrictionezi circulatia pe timp de noapte? Ce rost are sa scurtezi programul institutiilor si operatorilor economici. Nu cumva asta genereaza imbulzeala pe timp de zi, in supermarket-uri, la posta, si asa mai departe? Care e rationamentul? Virusul se raspandeste mai repede pe timp de noapte? Virusul are program de lucru dupa ora 20? Nu sunt suficienti politisti care sa se asigure ca lucrurile decurg normal pe timp de noapte? Nu spune nimeni ca trebuie sa umplii cluburile si salile de cinema, dar sa ajungem sa umblam pe furis pe la intuneric cu frica de „Garcea” ca nu avem declaratie sau test? Motivele unui om pentru deplasare pot fi diverse, daca omul se deplaseaza in liniste si pastreaza o distanta sociala, ar trebui sa fie LIBER!!! Oameni buni, eu nu ma vaccinez, este dreptul meu sa aleg! Este dreptul meu sa ies din casa si sa merg unde am treaba, atunci cand am treaba, fara sa dau explicatii nimanui. Nu sunt impotriva vaccinului, nu fac propaganda, nu cred in microcip, nu cred ca ne modifica ADN-ul. Dar cred ca vom ajunge pe viitor sa fim dependenti de un sistem bolnav, controlat de sus de diversi oameni cu diverse interese! Daca cineva poate sa imi explice, sunt deshis sa ascult. Va rog totusi sa fiti rationali, si sa nu incetati sa ganditi.

 • „Mosu” idiot ! Tu ar trebui nu sa te vaccinezi impotriva Sars.. ci sa te eutanasiezi singur . Nu de alta dar ai putea inmulti specia de idioti din RO. Si sincer nu avem nevoie de mai multi ca tine…

 • Mihai, este dreptul meu sa beau, este dreptul meu sa conduc, și totuși este ilegal sa conduci beat. Este logic de ce. Cu virusul asta e la fel pentru că tu poți să îmbolnăvești (și poate sa ucizi) pe cei de langa tine. De ce se interzice circulația noapte nu pot să-mi dau seama. Poate sa se descurajeze adunările de oameni ( cluburi și alte evenimente ) unde sa fim serioși lumea uita de restricții. Sau poate e un fel de stimulent că oameni să se vaccineze. Dacă îți este frica că o sa fim „controlați” de sus e cam târziu pentru că restul lumii s a vaccinat deja și numai noi, bulgari și alte țări din lumea a treia am mai rămas. Daca o privesti logic sunt mai multe beneficii decât riscuri pt vaccinare. Dar noi români avem o atitudine mioritica, decat sa gândim logic. Ani comunismului care inca ne bântuie….. O zi ușoară.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.