Actualitate

La ce s-a format la Bistrița o coadă până în stradă la primele ore ale dimineții

O coadă care se întindea până în stradă a fost fotografiată, marți dimineața, în jurul orei 6.30, pe strada General Grigore Bălan din Bistrița. Zeci de oameni s-au trezit cu noaptea în cap ca să fie primii la analize medicale.

Coada s-a format la unul din laboratoarele medicale din Bistrița, aflat sub contract cu Casa Județeană de asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2714688851895617&set=a.613554748675715&type=3&theater

Contactată în legătură cu acest subiect, Camelia Ilișuan, președinte-director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

”Probabil că atunci au fost programați, unii au venit că au fost programați, alții să se programeze. Nu știu de ce au fost cozi. Fondurile pentru analize gratuite sunt epuizate diferit de către laboratoare. Depinde de câte analize are nevoie de o anumită persoană, de ce valoare. Laboratoarele își programează pacienții pentru toată luna pentru că, oricum, au și analize și cu plată, iar într-o zi pot face un număr limitat de analize. Nu e neapărat să se fi terminat fondurile în zece ale lunii. Dacă spun că li s-au terminat fondurile, înseamnă că au făcut programări până luna viitoare în data de 10. Nu s-a întâmplat nimic deosebit luna aceasta. Nu știu să spun exact de ce astăzi sau în altă zi a fost coadă”, a spus Camelia Ilișuan.

Aici puteți citi lista analizelor medicale decontate de CJAS.

16 comentarii

 • Normal ca nu stie. Situația e așa de zeci de ani. Dacă nu ești la prima oră în prima zi când se aloca fondurile nu mai prinzi. Se fac programări și pentru 2 luni. La fel de repede se termina fondurile și la Policlinică. De unde să știe doamna? E o bătaie de joc față de contribuabili, dar toți se fac că nu știu nimic. Sunați la laboratoare să vedeți dacă găsiți fonduri undeva și întrebați când ați putea găsi? 3 luni am asteptat sa pot face un set de analize și abia am prins și eu loc, tot acolo, pe Grigore Bălan. Am stat de la 6 dimineața la coada, în ultimul trimestru de sarcina, în condițiile în care laboratorul se deschidea la 7. Ce bine că ați pus articolul!

 • Li s-a facut dor la romani de cozi. Am crezut ca stau la coada la TIGAI cu omleta gata facuta , pomana de la pesede, fauritorul acestui sistem de sanatate unic pe continent. Vezi asa ceva in Europa ?.

  • @Votantul
   Da-mi voie te rog sa iti explic. Nu lucrez pt nici un laborator, nu am nici o tangenta cu ele.
   Laboratoarele sunt particulare si ele au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) pentru un numar limitat de analize decontate lunar (cu suma x). De exemplu: 100 de analize pt 100 de persoane.
   Laboratorul poate sa faca analizele alea in 2-3 zile, iar in restul lunii bineinteles ca te pot servi si iti pot face analizele CU TAXA. Munca lor este decontata de CAS doar pt 100 de analize. De ce ar munci pe gratis?
   Afirmatia ca „exista fonduri pentru analize cu taxa” este gresita. Nu ii vorba ca exista fonduri, aia fac ei, analize… si clientul le plateste.

  • @Add laboratorul de la Policlinica e particular? Si acolo, in data de 10 octombrie nu mai aveau bani pentru analize gratuite.

  • @Bistritean
   Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si Policlinica sau Spitalul Judetean sunt entitati diferite. CAS deconteaza catre Spital sau la Policlinica serviciile efectuate. De exemplu, daca ai nevoie de internare in spital si nu esti asigurat la CAS, esti pus sa platesti spitalului pentru serviciile lor.
   In cazul analizelor de laborator, ii posibil ca fondurile sa fie limitate si pentru spitale/policlinici.
   La spitale exista proceduri diferite in sensul ca ei au nevoie sa efectueze analize si in regim de urgenta pentru cei internati sau pentru cei veniti la urgenta, si aceia sunt prioritari fata de cei care sunt mai putin gravi dar isi fac analizele cu regularitate.

  • @Add, tu spuneai că laboratoarele sunt private, nu vb că CASS și Spitalul județean sunt aceeași entitate.
   Situația e gravă pentru că în primele 2-3 zile de la începutul lunii laboratoarele fac analize gratuite, decontate de CASS, iar după aceea trebuie să le plătești.

  • Lasa maestre, vor veni ceilalti, mai buni, mai „fara” guvern, mai fara program de guvernare, mai fara cabinet si asa mai departe. Dupa cum vezi, zilele astea se petrece vanzarea noastra catre ceilalti care vor trebui sa voteze noul guvern. Romanule, tot tu pierzi, cu noi ceilalti dupa tine. Iti tin pumnii sa razbesti cu astialalti. Degeaba tot latrati la adresa PSD….sunt toti la fel, nu v-ati prins. Inca.

 • dna ilisuan te ameteste cu explicatii pana te faci alb la față . ,, nu știu , nu sunt fonduri , eu am dobândit postul cinstit prin concurs cu punctaj maxim .oricum, niciodată nu s fonduri …ce dreq nu se trece la sistem privat ca si așa banii noștri merg pe funcționarea caselor de asigurari nu la asigurat .păi numai la cjas BN e un întreg stufăriș de birocrați care ne mănâncă banii . la ce și pentru ce? că nici la armată peste drum nu e atâta funcționărime ca la cjas .în loc să meargă banii spre asigurat , merg spre funcționărimea asta .desființarea cjas urilor și banii să meargă în conturile fiecăruia pentru sănătate . că ne trage și din salariu o grămadă de bani și plătim oricum orice când mergi la medic .

 • Duduia de la CASA DE SANATATE NU STIE .DAR ATAT STIE SA MEARGA LA BANCOMAT CU CARDUL IN FIECARE LUNA.=RUSINE MARE JEJOSILOR=TRAITI PE BANII NOSTRII SI HABAR NU AVETII PE CE LUME TRAITII!!!

 • dio,
  are un punct de vedere bun…pana nu se termina cu ocuparea posturilor politic, etc, pana nu avem profesionisti asava fi daca nu si mai rau
  am platit 13 ani si dupa 13 ani am fost la medicul de familie, unde o asistenta acra si stiu ce spun, acra, a zis ca nu-mi gaseste fisa, i-am spus sa ma caute la moti…s-a uitat la mine, apoi m-am mutat la alt medic in aceeasi zi, nu-mi trebuia decat un cacat de adeveinta pe care l-a tarifat la 30 de lei, atunci…..in 2015…..
  nervi si stres pt noi cei care muncim, nu furam, nu cersim, si suntem paria societatii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS