Social

La Liceul Agricol Bistrița încep înscrierile pentru clasele profesionale duale

Liceul Tehnologic Agricol Bistrița începe astăzi înscrierile pentru cele trei clase de învățământ profesional dual. Până în 5 iulie, elevii se pot înscrie la clasele de mecanic auto și agricol, horticultor și fermier montan, respectiv la cea de comerciant vânzător, brutar-patiser – preparator produse făinoase.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.

Pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii de practică cu o durată totală de 24 de săptămâni.

În clasa a IX-a se fac cinci săptămâni de pregătirea practică (20%), în clasa a X-a – 9 săptămâni (60%), iar în clasa a XI-a – 10 săptămâni de practică (72%)

Pregătirea practică a elevilor se realizează în atelierele școlii și/sau la operatorul economic, conform clauzelor convenite în contractul de pregătire practică.

Elevii din învăţământul dual beneficiază de susţinere financiară acordată de la bugetul de stat prin intermediul Programului naţional de protecţie socială „Bursa profesională”, prin care, fiecare elev primeşte suma de 200 lei, în condiţiile stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 951/2017 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care recventează învăţământul profesional, inclusiv dual. Suplimentar, elevii primesc o bursă de la operatorul economic, cel puţin la nivelul celei acordate din fonduri publice (Legea educaţiei naţionale, art. 25).

Elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuită în cantinele şi internatele şcolare.

Acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene, prin decizii proprii. În cazul elevilor care frecventează învăţământul dual în altă unitate administrativ-teritorială decât cea de domiciliu, decontarea cheltuielilor de transport şi facilităţile de cazare şi masă gratuite prevăzute anterior se acordă, conform prevederilor prezentei legi, indiferent de oferta de educaţie şi formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu. (Legea educaţiei naţionale, art. 12)

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.