Social

La Malin va fi amenajată o „grădină Mandala”

Ferma de permacultură de la Malin, condusă de Philippe Coupé şi de soţia sa Adriana, este gata să-şi primească şi anul acesta oaspeţii. Începând cu luna viitoare, aici vor fi organizate mai multe tabere şi workshop-uri ecologice în colaborare cu organizaţiile Ecoruralis şi Terrana.

Primul eveniment este programat pentru 25 martie când, la Malin, este invitată atât presa, cât şi elevi de la şcolile din judeţ. Cu toţii vor fi provocaţi să construiască o „grădină Mandala”.

Mandala este, în esenţă, o grădină proiectată, care permite agricultorilor să producă o varietate imensă de produse complementare într-un spaţiu mic.

În centru se afla un iaz de beton, ridicat deasupra solului în care cresc peşti şi raţe. În jurul bazinului pe cinci cercuri concentrice sunt terenuri destinate legumelor, ierburilor, pomilor fructiferi şi păsărilor de curte. Mandala este irigată cu apă din bazin, iar designul circular reduce cantitatea de muncă implicată. Într-o grădină Mandala de doar 30 x 50 de metri, câştigul lunar este de 200 $ pe lună din vânzări de păsari de curte, ouă, fructe legume, ierburi şi verdeţuri. Mandala oferă, de asemenea, securitatea alimentară şi o dietă îmbunătăţită pentru familiile de ţărani brazilieni.

Programul USAID de realizare de grădini Mandala este foarte popular şi numeroase cătune din regiunile aride s-au transformat în adevărate oaze de verdeaţă. Grădina Mandula face parte din sistemul de permacultură pe care se bazează guvernul brazilian în a crea locuri de muncă pentru tinerii între 16-24 de ani.

Proiectul agenţiei Mandala DHSA are finanţare din partea Ministerului Muncii. Agenţia Mandala DHSA, cu sediul în Paraiba, în mai puţin de trei ani, a acordat consultanţă în 80 de municipalităţi din nouă state din Brazilia, consultanţă de care au beneficiat în mod direct două mii de ţărani săraci. Majoritatea familiilor care au trecut la noul sistem de producţie beneficiază de un venit mediu de 400 dolari pe lună, dar există exemple de agricultori al căror câştig salarial lunar a ajuns la 1700 dolari pe lună.

6 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.