La Palatul Copiilor din Bistrița, ziarele vechi au devenit, în ultimele zile, materie primă pentru mărțișoarele ecologice, peste o mie la număr, pe care copiii le pregătesc de zor, coordonați de prof. dr. Diana Morar, artist plastic și directorul instituției.
O sală de la etajul clădirii arată ca o mică fabrică. Într-o cutie sunt ziare vechi, rupte în bucățele care sunt înmuiate și amestecate într-un blender cu apă și aracet până se transformă într-o pastă.
Fiecare copil primește apoi o cuvă cu o sită pe care pregătește un ”așternut” din frunze uscate, hârtii colorate și foiță de aur. Peste acest design, pun pasta de hârtie, presează cu un burete, prin sită se scurge umiditatea în plus, după care sita se descarcă de compoziție, se nivelează puțin cu sucitorul ca să fie și mai subțire și apoi se pune la uscat. Se decupează în diferite forme și se obțin eco-mărțișoarele.
”Proiectul acesta a pornit de la Sorina Ioja, fosta mea elevă și cercetașă, care și-a amintit că în 2016 am făcut hârtie manuală într-un club de vacanță la Palatul Copiilor care era atunci la Școala Gimnazială nr. 4. Aveam un blender adus de acasă, de capacitate mică, dar am zis să vedem cum se face. Acum, Sorina ne-a luat cele mai moderne materiale pe care ne putem baza pentru a crea hârtie manuală și a câștigat un proiect în cadrul firmei care lucrează. A fost un concurs de proiecte pe sustenabilitate. M-a sunat undeva în decembrie și mi-a propus să colaborăm. Am acceptat cu bucurie, am colaborat foarte ușor, a depus proiectul, a câștigat și a început să cumpere materiale. Am stabilit să lucrăm în această vacanță fiindcă știam că, atunci când facem hârtie manuală, va fi un circuit intens și este nevoie de mai multe ore ca de obicei. Mă bucur că sunt interesați copii, că au venit, am reușit să facem deja 20 de coli, unii copii fac hârtie, alții pregătesc materiale pentru a doua zi, este o adevărată fabrică de hârtie manuală și de mărțițoare ecologice”, a spus prof. dr. Diana Morar.
Atelierele încep zilnic la ora 11.00 și durează trei ore cu o pauză de gustare pentru copii, în care ei primesc pizza și ceva dulce.
Sunt implicați în acest proiect copii de la Cercetașii României, Asociația NOI – Școala în schimbare și copiii care frecventează de regulă Palatul Copiilor Bistrița. Ei și-au propus să facă peste o mie de mărțișoare pe care vor să le vândă la târgul care va fi organizat la finalul acestei luni la Muzeu.
”În această perioadă, facem mărțișoare, dar proiectul nostru este pe șase luni. Vom recicla și caietele vechi, nu doar ziarele, ca să le transformăm în agende cu coperta din hârtie manuală”, a mai spus Diana Morar.
Adaugă comentariu