Actualitate Recomandări

La sfârșitul săptămânii trecem la ora de vară

Ultima duminică a lunii martie aduce trecerea de la ora de iarnă la cea de vară și este cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. ”Vom dormi mai puțin”, cum se spune în popor.

România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă 26 spre duminică 27 martie, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că în 27 martie ora 3.00 va deveni ora 4.00.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 şi până în 1940, când s-a renunţat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie. Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit. Reintroducerea orei de vară s-a produs în 1979. Până în 1996 (cu mici excepţii), ora de vară se introducea la sfârşitul lui martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 se trece la ora de vară începând cu ultima duminică din luna martie până în ultima duminică din luna octombrie.

În conformitate cu Convenţia fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, ce trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2. România se află în fusul orar 2.

În prezent, ora de vară se aplică în ultima duminică din martie (ora 3.00 devine 4.00).

În acest an, România va reveni la ora de iarnă în 30 octombrie, când ceasurile vor fi date cu o oră înapoi (ora 4.00 devine ora 3.00).

Parlamentul European hotărâse renunţarea la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă. Măsura trebuia să fie aplicată de anul trecut. Statele care decideau să păstreze ora de vară urmau să facă ultima ajustare a ceasurilor în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferă ora standard (de iarnă) trebuiau să facă modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021. Situația specială creată de pandemia de Covid-19 a dat aceste planuri peste cap, iar proiectul nu a mai fost dus la capăt.

1 comentariu

  • „Alesii” stau in genunchi si nu fac nimic pentru cetatenii din tara lor.Desfiintarea acestei imbecilitati a trecerii la ora… se putea face de mult,dar cu cine?
    Nu avem pe nimeni sa ne reprezinte in europa si in lume !
    Imi vine sa urlu…!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.