”Veriga” din Sîngeorz-Băi, tăiată şi dusă la fier vechi de primarul oraşului. Reacţia artistului

Holistic

După ce şi-a dedicat ani din viaţă să ridice prin artă şi cultură nivelul oraşului staţiune Sîngeorz-Băi, artistul plastic Maxim Dumitraş, directorul Muzeului de Artă Comparată din localitate, a primit o lovitură nedreaptă şi dureroasă. Primarul oraşului, Traian Ogâgău, a înlăturat, într-un mod aproape barbar, sculptura de la intrarea în oraş. „Veriga” a fost tăiată şi dusă la fier vechi. 

Zilele acestea, primarul Traian Ogâgău a taiat efectiv sculptura de la intrarea în oraşul Sîngeorz-Băi, aflată în administrarea şi întreţinerea primăriei, lucrarea se numea VERIGA, executată de Maxim Dumitraş în anul 2004. Fără cuvinte!”, a scris artistul cu mâhnire pe Facebook. 

Contactat telefonic, Maxim Dumitraş a declarat: „Primarul efectiv s-a dus şi a tăiat sculptura de la intrarea în oraş, Veriga. A dus-o la fier vechi. A zis că era ruginită într-o parte. Am vorbit cu el. Mi-a spus că e ruginită într-o parte sculptura. I-am zis să ia o perie de sârmă, să o cureţe şi să o vopsească pentru că e în patrimoniul Primăriei Sîngeorz-Băi. A fost plătită de o firmă din Italia. I-am spus că ori putem face alta dintr-un material care nu rugineşte şi ţine 500 de ani, ori o întreţine pe asta şi o pune la punct. Şi gata, s-a întrerupt discuţia. Ca să aflu azi că el a tăiat-o, a dus-o la fier vechi, a spart soclul şi totul e la pământ. Uitaţi ce primar avem! Vă daţi seama că unul ca el tăia Coloana Infinitului şi o ducea la fier vechi că nu ştia ce e? Veriga era o sculptură monumentală dintr-un ciclu de lucrări pe care îl am în toată lumea. Era singura lucrare monumentală din Sîngeorz-Băi şi vine un individ, că nu îi pot spune altfel, şi o taie. Au venit oamenii şi mi-au spus că a venit şi a tăiat lucrarea şi că sparge soclul. Minte că a vrut să o repare că era ruginită şi nu ştiu ce. Nu îl cunoaşteţi pe omul acesta. E un individ fără limite”.

Artistul plastic a luat legătura cu Pavel Şuşară, care ocupă de expertiza lucrării, şi cu avocat de la Casa de Licitaţii Artmark. „Să plătească domnul: şi fundaţia, şi materialele şi mie dreptul de autor! Toate au fost plătite de o firmă italiană”.

Nu e prima oară când artistul are de suferit din cauza lui Traian Ogâgău care i-a cerut, la un moment dat, casa din Dosul Gârciului, iar după ce artistul i-a împrumutat-o, a avut loc un incendiu. Maxim Dumitraş spune că nici astăzi nu a fost despăgubit de cel din vina căruia s-au petrecut toate.

Timp Online a încercat să ia legătura cu Traian Ogâgău, dar acesta nu a putut fi contactat.

Reamintim că circa 3.000 de oameni au strâns semnături şi cer organizarea unui referendum pentru demiterea primarului din Sîngeorz-Băi, acuzat de numeroase încălcări ale legii.

Foto: Facebook Maxim Dumitraș

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Cititor

  Lui Alin Cordos i-a declarat Ogagau ca a taiat-o ca sa o reconditioneze si ca o sa o puna la loc.Maxim Dumitras declara ca a taiat-o in bucati si a dus-o deja la fier vechi.Care este adevarul?Nu mai intelegem nimic….

  (0)
  • Mihai Paulin

   Sculptura a fost taiata in bucati la depozitul de fier vechi din rodna si de acolo a si plecat. A mintit primarul

   (0)
 2. Algeorge N

  Doamne iarta-ma! Exista putine lucruri care-ti dau o identitate…au suferit bistritenii cand le-a ars biserica, sufera cosbucenii dupa podul de lemn. De ani buni, Veriga lui Max te intampina. Nu o bagai de seama, dar era acolo. In rand cu altele, in patru zari, spre cinstea lui Maxim Dumitras. Vineri, primarul se hlizea la un vernisaj la muzeul din Sangeorz, in timp ce opera acestuia era hacuita. Cata impostura, cata aroganta si cata prostie. Nu stiu cu ce au gresit sangeorzenii, dar acest om este un pericol. Pentru el insusi, pentru oras si pentru bunul simt. Nu stiu ce sanse are acel referendum, dar nu de nebuni 3000 de oameni spun ajunge! Unuia care este incompatibil moral si administrativ cu orasul sau. Bine ca si-a facut facutele, bine ca din banii sangeorzenilor si-a facut drum spre casa lui, si-a bagat apa, curent si si-a facut cusca la caine. Rusine mare, vai de el oras!

  (0)
 3. George

  Mâine vedem o conferința de presă a PNL ?
  Ia să vedem ce explicații găsesc , tot Daniel Suciu e de vină ???!!!
  Te pomenești că e vreo înscenare PSD istă , nu-i așa ? :)))))))
  As vrea sa văd fanii lui infocati ce au de spus ? Doamne apăra și păzește-ne pe toți !

  (0)
 4. citizen

  acuma sincer, arta asta „moderna” o comparati cu coloana infinitului?
  crenvurstul ala explodat din fata CJ e tot o „opera de arta”?
  sau sula aia de peste drum?
  si în definitiv, chiar va comparati cu Brâncusi?!?

  (0)
  • stadt_bistritz

   .. când ti-ai dat seama cã esti critic de artã?
   stai pe facebook citizen-lame cãutãtor de like-uri
   un idiot lanseazã o glumã proastã .. primu’ la distribuit esti tu
   din lipsã de ocupatie [evident]

   (0)
 5. Nicolae

  Dom’ne lasa ca nu era Coloana Infinitului. Prea trecem orice drept arta. Un artist nu traieste din contracte de la partid, e opusul a asa ceva. In BN orice ne zice cineva ca e cultura inghitim fara sa gandim. Comparatia cu Brancusi e deplasata… ce e opera de arta fara sentimentul pe care il starneste publicului ? Cine se autointituleaza somitate culturala e de obicei un impostor. Si nu-mi pasa ce-a facut sau nu primarul, ci autoimportanta acestui domn. Pentru mine , unele din „operele” lui sunt emblematice pentru ce inseamna arta in comunism si anume forme fara fond.

  (0)
  • Paparuda de august

   Și mie mi se pare ”că Casa Poporului” nu e artă, ce facem, o explodăm?
   Distrugerea unei opere de artă, că-ți place sau nu, că o înțelegi sau nu, e o barbarie.
   Și dacă ”Veriga” ar fi fost cea mai proastă dintre piesele lui Dumitraș, din respect pentru omul ăsta, care și-a dedicat viața orașului natal (putea să plece oriunde în lumea asta), și tot trebuia recondiționată și respectată.

   Noni turbare circulos meos.

   Îmi vine să spun că ne-am umplut de barbari. Nu ne-am umplut, sunt tot atâția, doar că acum au putere.

   (0)
  • veveritza

   pai de ce n-a plecat, ca era mai bine sa-i umple pe altii de saibe, piulite si alte obiecte sanitare, oamenii aia apreciaza arta asta absurda pe bani de la partid. 🙂

   (0)
  • Paparuda de august

   Ce mentalitate de neam prost ai! ”Păi de ce n-a plecat?” N-a plecat pentru că își iubește orașul și pentru că nu dă bir cu fugiții. Țara asta e așa cum e și pentru că au plecat prea mulți și prea buni din ea. Verigi lipsă.
   Întrebări stupide, oare de ce ți-oi răspunde?!

   (0)
  • Nicolae

   @Paparuda de august. Iti raspund fiindca vad ca au sarit toti aparatorii culturii dintr-o data sa-l apere fix pe nenea asta. Arata-mi tu unde a inflorit cultura subventionata de stat ? Un artist care e dependent de fondurile venite dinspre administratie, ce fel de artist e? Obisnuit sa traiasca din subventii va deveni mediocru ca orice altceva ce e subventionat excesiv. Eu sunt de acord sa sprijinim cultura dar nu cheltuind pe lucruri de gneul asta care asa cum s-a vazut nici macar nu avea aviz de la Ministerul Culturii. As vrea ca banii aia sa se duca in sistemul de educatie, sa se duca in restaurarile monumentelor de sute de ani care stau sa pice, in muzee decente. Lucruri care efectiv sporesc nivelul de educatie si cultura in tara asta. Nu sa-i puna lui painea pe masa, ma intelegi? Te-ai uitat macar pe lista monumentelor istorice ? Te-ai agitat atat sa pui macar o piatra unde au luptat soldati romanii in al doilea razboi mondial ? Sau unde au fost impuscati luptatori in rezistenta anticomunista ? Stii unde sunt bisericile de sute de ani din judet sau castelele pe care le ignoram numai fiindca le-au facut altii ? Ce prezinta domnul acesta sub forma de arta daca dumnealui nu e ferit criticii e rezultatul anilor de indoctrinare marxista care au vrut sa aplatizeze omul, sa-l goleasca de istoric si viitor, de esenta, sentimente si mister. . Iti arata un cub cu faianta si iti explica el de ce e arta fiindca altfel nu intelegea nimeni dar opera in sine nu iti trezeste nicio miscare launtrica. Te uiti la ea ca la strutii aia, e ca arhitectura comunista.

   (0)
 6. Vasile

  Si uite asa s-a mai incordat odata „Van Dame” si iar a adus numele orasului pe „buzele” tuturor. Traiasca Diaspora………

  (0)
  • veveritza

   se tot iau de primar, dar omul ala a vrut sa ridice un pic nivelul de la cota de tarani în care se complac sângeorzenii, în statutul de oraseni.
   e chiar naspa sa mergi într-o fosta statiune balneara si sa vezi oi pascând prin parcuri si cai balegându-se pe strada.
   macar atâta efort spre civilizatie daca oamenii oricum sunt cum sunt, pe aia nu-i poate schimba decât timpul si mersul la scoala.

   (0)
  • Paparuda de august

   Veveriță, schimbi subiectul.
   Cu oile și balega cailor e una, cu distrugerea unui monument e alta.
   Faci pe proasta, Ană!

   (0)
 7. Balan Marius - contribuabil

  Afara cu STRUTII si MERELE de plastic din orasul Bistrita ! La topit- tocat cu ele ! Ne fac de minune de zici ca esti in Caracal !

  (0)
 8. toni

  DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM, cum spune latinul. Si totusi, in materie de gusturi indoielnice, la Bistrita parca s-a intrecut masura. Astfel, dupa ce in 2009 a fost demolata statuia lui Petru Rares din piata cu acelasi nume, pentru a face loc monumentului controversat in forma de SULA langa PREFECTURA, iata ca in 2011, si in Piata Mihai Eminescu, in zona unde este amplasat bustul poetului a aparut un monument la fel de controversat, executat de artistul plastic Maxim Dumitras, intitulat „Prietenia” si care seamana cu o aglomerare de obiecte sanitare aruncate de la etaj de cineva care si-a renovat baia. Asta nu inseamna ca „Veriga” din Sangeorz-Bai a aceluiasi Maxim Dumitras trebuia taiata si data la fier, chiar daca individul are tupeul sa se compare cu Brancusi in materie de sculptura.

  (0)
  • ion

   Maxim Dumitras nu-i singurul care se compara cu Brancusi . Primarul Cretu face o comparatie si mai idioata, comparand o monstruozitate de pasarela suspendata pe care vrea sa-o ridice peste bulevardul Independentei, cu opera monumentala Coloana Infinitului a marelui Brancusi: ” Nici Coloana Infinitului n-a fost acceptată când a fost construita acolo.”

   Vezi: https://www.timponline.ro/pasaj-pietonal/

   (0)
  • stadt_bistritz

   „de gustibus ..” pt latini.
   pt inculti ca tine acel monument seamana cu o sulă sau cu o poulă?
   incultule..vorbeste pe limba ta data viitoare
   las’ exprimarea livresca pt alta data

   (0)
 9. Bistritean-Singeorzan

  Sculptura era urata, deteriorate is prost amplasata. Asta nu inseamna ca trebuia data Jos. Se puteau gasi solutii, sa fie reconditionata, pozitionata cum trebuie sau mutata in alta parte si inlocuita cu o alta lucrarea reprezentativa orasului daca se dorea amplasarea ei la intrare in localitate.
  Cred totusi ca intre cei doi este un razboi si acum se razbuna unul pe celalalt.
  Unul e Brincusi iar celalalt Van-Damme.
  Pana la urma sculptura a fost taiata din soclu sau efectiv facuta bucati si dusa la fier vechi?
  Cineva trebui sa publice o fotografie cu lucrarea in starea ei actuala.

  (0)
 10. Dan

  Ma astept ca astazi, nu mai tarziu, Robert Sighiartau sa ia atitudine fata de Traian Ogagau. Eventual chiar sa-i ceara demisia din partid. In mod normal, un presedinte de filiala judeteana de partid asa ar trebui sa faca.

  (0)
  • veveritza

   asta o sa se întâmple atunci când o sa se apuce ala sa-i taie niste masini din parcul auto si o sa le duca apoi la fier vechi. 🙂

   (0)
 11. Alex

  Urata ca porcu! Când intrai in Sangeorz Bai iti spunea din start ca intri in saracie, intr-un loc in care toate se darama, se surpa si nu exista viitor.
  Din pacate nu putem da la fier vechi si oribilul monument din Bistrita comparat pe buna dreptate de cineva cu niste obiecte sanitare care fac sex. Simplu argument ca creatiile au fost donate nu ar trebui sa fie suficient pentru a amplasarea unor monumente de for public. In cazul celui de la Bistrita merita totusi amintit ca donatia vine din partea unor fosti securisti, mai precis un asa zis Club Prietenia 2000, format din „ofiteri activi sau in retragere ai serviciilor de informatii, ofiteri de politie, procurori, judecatori, in general oameni care si-au dedicat si isi dedica intreaga viata sigurantei, apararii drepturilor si linistii semenilor lor” cum scria scribalau securistilor la momentul lansarii. Multumim frumos, mai bine lipsa!

  (0)
 12. Băgător de samă

  Daca urâtenia aia poate fi denumita veriga atunci sufăr eu de ceva. De aseară o tot analizez si numa nu se pupă in mintea mea denumirea cu asemănarea. Sa ma scuzati domnule Maxim, dar mintea ma duce la zicala româneasca”Eu o țin de coarne si tu-mi spui ca-i ciută” .În zicală o ține totuși de coarne, pe cînd asta oricum as lua-o numai cu o verigă nu o pot asemăna si pe deasupra și sculptată in fier. Zău așa. Am văzut zilele trecute pe un post tv.tot o lucrare de a dumneavoastră cu un mesteacăn cu o pânză de țarculă înfiptă în el si m-am gândit aseară mă sigur l-o blăstămat copacul săracu, si uite că s-a legat.Amu săracu Traian dacă el a fost ales de copac să îl răzbune ghinionul lui. Cred că ar fi mult mai benefic ptr.Sîngeorzeni să îngropați securea războiului iar dupa mandatul lui Traian sa faceți o „comparată” intre cum a fost si cum este. Altfel vorba lui Pomohaci „cușmă lungă singeorzăni” .E mult mai importantă curățenia decât toate războaiele politice.

  (0)
 13. Intrebare

  Pana la urma ce semnificatie are potcoava asta? E un simbol al norocului? Sau este un simbol mason la fel ca rotitele de la Rotary?Am inteles ca insemnul e cerut de echipa Universitatea Cluj ca emblema pentru clubul lor doar ca vor sa il vopseasca in alb si negru.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.