Cultură

Lumea fascinantă a științei, dezvăluită la Noaptea Cercetătorilor Europeni

Lumea fascinantă a științei s-a dezvăluit copiilor și tinerilor din tot județul care au participat în număr mare la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni, găzduit anul acesta de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Prefectul județului, Teofil Cioarbă, vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără și managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș, au participat la deschiderea festivă a evenimentului alături de Bartha Andras, directorul Extensiei Universitare Bistrița, și de Irina Raboșapca, director de proiect.

Oficialitățile au salutat inițiativa organizatorilor care au pus Bistrița pe harta europeană a celor 400 de orașe ale științei și inovării, alături de Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni.

”Este un eveniment inedit care se desfășoară în foarte multe orașe europene și este important că Bistrița este partea acestui mare program european. Este un prilej pentru toți participanții să descopere această lume minunată și fascinantă a științei și cercetării. Toate atelierele pe care le-am pregătit și standurile sunt orientate pentru a stârni interesul copiilor și al tinerei generațiii față de progres, față de cercetare și știință. Sperăm că acele bune practici pe care le prezentăm astăzi să îi ajute să își aleagă o carieră în acest domeniu și să fie conștienți că orice dezvoltare e posibilă doar prin sârguință, prin cercetare, prin implementarea rezultatelor acesteia”, a spus dr. Irina Raboșapca, Șef lucrări la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj, Facultatea de Geografie, Extensia Universitară Bistrița, director de proiect.

După acest moment, au început prelegerile susținute de invitați: Corina Șimon, Iulia Popârțac care au vorbit despre proiecte europene, Răzvan Cerceja, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Turism în Bistrița-Năsăud” care a explicat de ce este importantă dezvoltarea unui turism sustenabil în județul Bistrița-Năsăud, Ovidiu Liviu Oroian, SpaceAppsChallenge.

S-au mai adresat participanților Mircea Mocanu – sculptor, Mihai Bilegan – cercetător pomologie, Marius Carhaț de la Agenția Națională pentru Arii Protejate și pr. Crin-Triandafil Theodorescu, speolog și muzeograf.

Atmosfera a fost întreținută de dansatorii de la Reborn, de sportivi de la clubul Gloria și de la Liceul cu Program Sportiv, cu demonstrații de Bike Trial, dar și de artiști de la Centrul Județean pentru Cultură.

În sălile de expoziție ale complexului Muzeal, au fost programate mai multe ateliere interactive: ”Dansul culorilor”, ”Lumina dacilor – opaițul din lut”, ”Sunetul muzicii”, ”10 povești în lumini și umbre“, ”Călătorie în univers. Imaginație și creativitate” și ”Din lumina nopții”. În Sala ”Grigore Bradea” a fost adus Planetarul mobil-Magic Dom.

Proiectul este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Partenerii proiectului: instituții de învățământ superior și de cercetare, la care se alătură și unități economice, asociații și ONG-uri. 

Partenerii acestui eveniment: Primăria Municipiului Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Jandarmerie Județean Bistrița-Năsăud, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, Salvamont Bistrița-Năsăud, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Extensia Universitară Bistrița – Facultatea de Geografie, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Pentru Tehnologii și Echipamente de Protecția Mediului, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, Clinica Sanovil, Comelf, RAAL, Rombat, Ford, Dan Hill Bike, Centrul de Resurse și Referință în autism ”Micul Prinț” Bistrița, Asociația Harta Verde România, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Echipa Robotică Bolts & Gears CN ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Echipa Robotică Esentza CN ”Petru Rareș” Beclean, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Lacrima, Centrul Europe Direct, CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS