Cultură

Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Muzeu. Programul evenimentului

Descoperă fascinația științei la evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni – Science4future-II 2023! Vineri 29 septembrie, în curtea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, organizatorii vă așteaptă cu prezentări captivante, expoziții inedite, experimente uimitoare, interviuri cu cercetători de top, concursuri provocatoare, ateliere interactive și jocuri distractive pentru toate vârstele.

Anul acesta, Bistrița împreună cu Cluj-Napoca, Iași, Sighetu Marmației și Gheorgheni aderă la cele peste 400 de orașe europene ale științei și inovării. Astfel, Bistrița devine parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european.

Acest proiect este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca (Extensia universitară Bistrița – lider de proiect, în colaborare cu Centrul de Cercetare a Așezărilor și Urbanism și extensiile universitare ale Facultății de Geografie din Sighetu Marmației și Gheorgheni), în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Partenerii proiectului sunt reprezentați de instituții de învățământ superior și de cercetare, la care se alătură și unități economice, asociații și ONG-uri. 

13.30 – Deschiderea oficială a evenimentului

14.10 – Primăria Bistrița: Corina Șimon, proiect GREEN, program european ERASMUS+; Iulia Popârțac, proiect Feel, program european INTERREG EUROPE

14.30 – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud”, Răzvan Cerceja: Importanța dezvoltării unui turism sustenabil în județul Bistrița-Năsăud

14.45 – Oroian Ovidiu Liviu, proiect SpaceAppsChallenge 

15.00 – Reborn Dance – Street Dance

15.10 – Mocanu Mircea, sculptor, Prelegere publică

15.20 – Mihai Bilegan, cercetător pomologie, Prelegere publică

15.30 – Agenția Națională pentru Arii Protejate, Marius Carhaț, Prelegere publică

16.00 – Concurs Interactiv Liceeni în Acțiune

17.30 – Crin-Triandafil Theodorescu, speolog, muzeograf, Prelegere publică

18.00 – Liceul cu Program Sportiv Bistrița, demonstrație sportivă

18.30 – Bike Trial, demonstrație sportivă

19.00 – Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, program artistic

Ateliere

13.00 – Secția Artă Contemporană – Dansul culorilor, coord. Alina Ilia-Sabo. Atelierul de experimente în care combină atât culorile, cât și știința au scopul de a stârni imaginația și creativitatea copiilor pasionați de artă și îi vor ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționează culorile și cum pot fi combinate pentru a crea lucrări artistice.

13.00 – Sala ateliere etnografie – Lumina dacilor – opaițul din lut, coord. Oana Cârlig. Atelier de prelucrare a lutului, prezentarea tehnicilor de modelaj și modelarea opaițului dacic. Incursiune în lumea dacică, scurtă prezentare istorică și discuții despre funcționalitatea și simbolistica acestui obiect emblematic pentru acea perioadă.

14.00 – Secția Istorie – Sunetul muzicii. Repere istorice și artistice, coord. Virgil Mureșan. Activitatea interactivă care vă va purta în lumea sunetelor prin intermediul imaginilor, textelor de specialitate și a unor obiecte specifice, pentru a prezenta publicului larg câteva repere ale istoriei muzicii.

14.00 – Sala Grigore Bradea – Planetarul mobil-Magic Dom. Prezentarea misterelor universului

17.00 – Secția Etnografie – 10 povești în lumini și umbre, coord. Mihaela Bolog. Aici puteți admira și afla povestea a 10 obiecte din colecția muzeului, obiecte care corespundeau nevoilor cotidiene.

17.00 – Secția Științe Naturale – Călătorie în univers. Imaginație și creativitate, coord. Alina Lehaci. O joacă creativă (copiii vor crea sistemul solar) și educativă, care va duce la dobândirea unor cunoștințe și detalii interesante despre planete.

19.00 – Zona caselor tradiționale, Curtea Muzeului – Din lumina nopții, coord. Gela Neamțu. Perspective ale obiectelor de patrimoniu într-un cadrul inedit prin pregătirea unei instalații care să surprindă parte dintre mijloacele de iluminat folosite de-a lungul timpului. 

Activități la standuri

Primăria Municipiului Bistrița, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Poliție al Județului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Jandarmerie Județean Bistrița-Năsăud, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud, Salvamont Bistrița-Năsăud, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Extensia Universitară Bistrița – Facultatea de Geografie, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul de Cercetare-Dezvoltare Pentru Tehnologii și Echipamente de Protecția Mediului, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița, Clinica Sanovil, Comelf, RAAL, Rombat, Ford, Dan Hill Bike, Centrul de Resurse și Referință în autism ”Micul Prinț” Bistrița, Asociația Harta Verde România, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Echipa Robotică Bolts & Gears CN ”Liviu Rebreanu” Bistrița, Echipa Robotică Esentza CN ”Petru Rareș” Beclean, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Lacrima, Centrul Europe Direct, CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS