Actualitate

Luminația, altfel în acest an, dar cu același respect pentru cei plecați dintre noi

(FOTO) Cu fețele acoperite de măști. Așa au mers dis-de-dimineață în Cimitirul Municipal din Bistrița cei care au vrut să nu lase să treacă Luminația din acest an fără să le cinstească memoria celor plecați dintre noi. Au dovedit, în felul acesta, că au înțeles mesajul autorităților, dar și că sunt conștienți că suntem într-o situație specială în care trebuie să avem grijă unii de alții.

Pentru această zi, cele mai multe morminte au fost curățate de buruieni, au flori pe ele și lumânări aprinse, semn că cei plecați nu au fost uitați.

Cei care au venit la cimitir fără flori, candele, lumânări sau coroane le-au putut cumpăra din fața Capelei Mortuare.

Semnificația Zilei Morţilor se regăsește în tradiţia Bisericii Romano-Catolice, însă aceasta a fost preluată în timp și de ortodocși, lutherani, calvini sau unitarieni.În Evul Mediu, pe 1 Noiembrie, după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților, oamenii își petreceau după-amiaza în cimitire, rugându-se pentru sufletele răposaților. Așa se explică originea consacrării primei zile din Brumar drept zi de pomenire a morților.

De aici provine obiceiul de a merge pe 1 noiembrie în cimitir, de a duce flori și coronițe de flori, de a aprinde lumânări și a spune rugăciuni pentru sufletele morților. În biserici, se săvârșește vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuți în veșnicie.

În bisericile protestante, Ziua Morților nu există, însă și credincioșii protestanți, evanghelici, reformați merg în cimitire, duc flori, aprind lumânări și se roagă. Obiceiul a fost preluat şi de Biserica Greco-Catolică.

În timp, Biserica Ortodoxă a preluat această sărbătoare dedicată sufletelor celor decedați, care devine astfel ecumenică. Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a stabilit o serie de reguli de protecție pentru Luminație pe care le puteți citi în știrea de mai jos.

6 comentarii

  • Din pacate, respectul lipseste cu totul in cazul unor persoane…
    Vineri am fost la cimitirul de pe Tarpiului, am dus la mormantul bunicilor cateva ghivece frumoase cu crizanteme si cateva candele. Azi dimineata trei ghivece (cele mai mari) nu mai erau…
    Cam atat despre respect…

    • Dacă le-a luat un necăjit/ă să le revândă, ți-e pomană, de le-a luat cineva în alt scop…pe mormânt să-i fie!

    • Au fost „reciclate” s-au mai vandut cel putin odata. De aceasta neplacere au avut parte si altii. Asta se intampla in tara asta balcanica si cu civilizatie redusa. In vest nu se intampla porcariile astea ieftine. Sa ajungi sa furi flori si lumanari de pe morminte inseamna ca nu esti crestin.

    • „un prieten s-a dus la cimitir cu masina si cand s-a intors nu a mai gasit-o, cica era un Mercedes-Benz seria 123”

  • Respectul lipsește in primul rând din partea celor care administrează cimitirul și nu oferă cadrul normal de funcționare a unui asemenea loc de reculegere si demnitate pentru cei care merg acolo și cei care au fost înhumați acolo. Dacă ar fi normal, ca in alte tari nu s-ar întâmpla atâtea mizerii si Hoții și poate ca si lumea ar fi mai educata! Dar in România totul este interesul material și personal, din păcate! Iar BOR nu face excepție! Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei care sunt intr-o lume mai buna!

  • Traim in lumea junglei . Daca si de la cimitirul de la Catedrala de pe str. Alexandru Odobescu , de la Parintele Samartean Vasile s-au luat cele mai frumoase si mai mari 4 ghivece de crizanteme , ce sa mai vorbim . Rusine sa le fie .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.