Probabil a fost nevoie să se găsească o denumire pentru oamenii fără ocupaţie care se plimbă cât e ziua de lungă de la o televiziune la alta să-şi dea cu părerea, cu cât mai veninos, cu atât mai savuros pentru aşa-zisele dezbateri. Ei se numesc „analişti”. Pe unii nu mai suport nici măcar să-i văd, cu atât mai puţin mă interesează ce au de spus. Aceşti „analişti” creează teme după bunul plac al celor care-i plătesc şi toacă la comandă guverne, situaţii, persoane, tot ce le pică la gură. Adevărul este că televiziunile de ştiri nu au cu ce umple 24 de ore de program. Ar fi mult prea costisitor să producă emisiuni de calitate, reportaje sau anchete. Aşa că apelează la „analişti” care îşi dau cu părerea despre oricine şi orice. Partea tristă este că se găsesc extrem de mulţi proşti care să îi asculte şi, mai rău, să şi creadă.
Să nu părăsim prea uşor lumea televizată fiindcă zilele acestea ne-am luat şi porţia de „divertisment fără chiloţi”, în completarea a ceea ce am fost văzut până acum ani la rând: nunta lui Moni cu Iri, emisiunile cu cei doi în casă, în baie şi în pat, naşterile Nicoletei Luciu şi operaţiile de mărire de sâni ca să dau doar câteva exemple. Nu am constatat nicio revoltă din partea nimănui când au fost filmate femei cu sânii goi sau au apărut fotografii cu fete dezgolite. Aceea cică ar fi artă. Ne revoltăm doar când vedem un bărbat dezgolit. Nu voi comenta circumstanţele, nici că unii au vrut şi că alţii nu au vrut. Dacă există legi în ţara asta, nicio emisiune televizată, de radio sau articol de ziar nu ar trebui să conţină imagini şi subiecte indecente atât timp cât la mijloacele de informare în masă au acces şi copiii. Pentru oamenii pasionaţi de domeniu ar trebui onorate comenzi private, canalele televizate să fie cu abonament scump, revistele de asemenea.
Difuzarea imaginilor cu fostul premier nud sunt vârful unui iceberg despre care evităm să vorbim ca să nu supărăm industria care face extrem de mulţi bani de pe urma exploatării la maximum a instinctelor primare. În rest, ne dăm mari creştini şi ne rupem hainele ca să ajungem la icoane sau să ne închinăm la moaşte. Bravo nouă, neam de ipocriţi!
Lumea oamenilor care continuă să protesteze îşi vede de ale ei, deşi nici opinia publică, nici presa şi cu atât mai puţin guvernanţii nu pare să o mai observe. Au venit zăpezile peste Moldova, românii au pus mână de la mână să ajute sinistraţii. Cine mai are timp de proteste şi cui folosesc? Se vor găsi mulţi care au răspunsuri mai bune decât mine.
La rândul ei, lumea politică schimbă programul de lucru al bugetarilor, dă lecţii sinistraţilor, face ce ştie ea mai bine. S-a înnoit guvernarea, deci lucrurile s-au rezolvat. Chiar aşa de răi să fim şi să nu le dăm timp de acomodare?
Astăzi, în mod miraculos, am intrat pentru puţin timp în lumea copiilor care citesc basme şi îndrăgesc personajele care fac din lupta cu răul esenţa lor de a fi. E singura lume minunată dintre toate despre care v-am vorbit. Mai ştiţi alta?
Cristiana Sabău
Da, e bine si ne face bine sa constatam uneori ca viata are multe fatete. Si cu cat o facem mai des, cu atat ramanem mai sanatosi in mediul asta poluat. Dar sa stiti ca nu toate laturile pe care le prezentati sunt extreme in care cei categorisiti mai sus, atat de compact, se limiteaza. Din fericire suntem destui de multi la care aceste zone se intrepatrund, chiar daca din afara nu se vede.
Pai eu nu ma uit la Pro tv decat la busu si la fotbal darmite la Kakatos show!
Abces abject aceste lucruri plus manelele ar trebui interzise prin lege! Dar……si aici e un mare dar……..multa lume jubileaza cand le vede, cand aude, cand saliveaza pe paginile Can Can-ului! Aud in stanga si in dreapta despre toate cele scrise de dvs, si multe altele, aud si vad ca Fratele meu cu sotia pleaca de la Bistrita in localitatea unde stau sa nu piarda…telenovela pe LCD….bleah….un jurnalist (asa se pretinde) scrie intr-un alt cotidian online cu ..TZ..un articol slabut, deci….unde incepe si unde se termina manelismul intelectual? O sa vina Macete sa ne lamureasca? Oare? Nu spun ca toata lumea sa asculta Verdi, Bach, Metalica, Pink, etc dar exista Vintila de exe. ca tot vine in Bistrita! Exista folk, exista arta, poezie buna, proza buna romaneasca, exista emisiuni bune (pe history, nationa Geografic etc..ce creadeati?) Am crezut ca suntem pierduti, ca natiune, dar uneori mai vad copii care picteaza, care canta la instrumente, care joaca sah, care ignora aceste asa zise emisiuni si fac REBUSURI de exemplu, invata japoneza, si ar mai fi multe de spus! O spusn de multe ori cu voce tare ca ne-am manelizat si sunt privit cu manie! Apoi aud ..ai vazut Bianca nu avea chiloti, Crudu a facut nu stiu ce…..sunt printre noi, cunostinte, colegi, colege, care se uita, care Jubileaza, care Saliveaza la aceste bull-shit-uri!
NO COMMENT!
Cand uzi ceva doar cu apa sarata, nu te si astepti sa capete un gust sarat? Consuma lumea in special cu ce este invatata. Daca asta li se serveste, doar nu s-or osteni sa caute altceva? Ca doar daca nu-i invata nimeni nimic, de unde sa stie? In aceasta lume EXISTA oameni care nu deschid niciodata carti, dar daca NIMENI nu le arata ca acestea exista si nu le explica ce rost au ele, de unde sa stie?
Excelentă radiografia națiunii.
Exista si lucruri bune in existenta fiecaruia care sa ne dau putere sa mergem mai departe, in contextul actual.O carte buna, un zimbet al copilului, o floare, … sunt lucruri marunte care ne scot din rutina de zi cu zi.
Daca multi prefera doar informatii genul,, can-can,, e obtiunea lor.E lumea in care traiesc zi de zi si nu o pot depasii, fie ca nu pot , fie ca nu au educatia necesara sa o faca.Dar cred ca rolul mass-mediei tocmai asta ar trebui sa fie, sa educe oamenii, sa ofere alternative la presa de scandal , sa deschida ochii celor care nu pot sa pot faca singuri.
In presa, ori de care ar fi ea, se prezinta foarte rar lucruri bune care se intampla in societetea romaneasc sau oare nu se intimpla chiar nimic bun in ea?Si atunci de ce ne miram ca opinia publica doar asta asteapta sa auda:cine a murit,cine cu cine a iesit la cina, cum are sanii asa -zisa diva x……..E genul de educatie pe care il face o parte din presa si care prinde bine.Importanta e audienta si tirajul,
scopul scuza mijloacele.
Stimată doamnă, presa informează, nu face educaţie. De educaţie trebuie să se ocupe părinţii şi şcoala. Presa oferă ceea ce-şi doreşte publicul după ce studiază cu atenţie audienţele emisiunilor. E clar că lumea se uită într-un număr atât de mare la can-can-uri pentru că îi place şi nu se uită la emisiuni culturale fiindcă nu îi place. Când vrei să vinzi un produs, nu îl poţi vinde dacă nu ai cui. Fireşte că trebuie să existe limite morale, de bun simţ între care să ne mişcăm, dar cursuri de alfabetizare şi educaţie chiar nu putem face. E datoria familiei şi a şcolii să se ocupe de asta.
Stimata doamna Cristiana, normal ca educatia ar trebui sa o faca scoala si familia, nu contest acest lucru.
Dar presa prezinta, cu foarte putine exceptii, doar lucrurile rele si urate din societatea romaneasca.Subiecte de top:crime , violuri,furturi,nuduri….
Te intoxica cu aceleasi subiecte zi de zi.Nu vorbim despre lucrurile bune sau le tratam in doua randuri.
Motivul :publicam ceea ce se se vinde.Pt. a vinde presa face orice, uita de adevaratul sau rol, care nu e doar informarea.
E o lupta pt supravietuire ca in orice alt domeniu de activitate si inteleg acest aspect..
Pot da nenumarate exemple in care presa a jucat , prin campaniile promovate, nu doar un rol de informare.Rezultatul a fost mai complex.
Nu pot să vă contrazic. Din păcate, de mult prea multe ori, în goana după audienţe, nu mai contează decât ce atrage publicul. E trist, dar e adevărat.
Io zic ca mai conteaza ceva si nu numa in goana dupa audiente. Ceva ce conteaza in tot in orice face un om. Fara asta orice e constructie fara fundatie. absolutorice