Recomandări Social

Mircea Chira: Tarifele pentru recenzori sunt motivante, se pot câștiga și 5000 de lei

Cine vrea să câștige chiar și 5000 de lei se poate înscrie să devină recenzor implicat în colectarea datelor pentru Recensământul general al populației care începe luna viitoare. Numai în Bistrița-Năsăud sunt 400 de posturi disponibile, mâine fiind ultima zi în care se pot înscrie cei interesați care îndeplinesc și condițiile cerute.

Directorul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud, Mircea Chira, a declarat că până vineri, persoanele interesate care îndeplinesc toate condițiile, se pot înscrie pentru a participa la Recensământ astfel: recenzori pentru AutoRecenzarea Asistată (recenzor ARA) și recenzor de teren.

”Vom lucra cu 313 recenzori, 10 recenzori șefi și 62 de coordonatori, până în 400 de persoane, ceea ce nu este puțin. Este o întreprindere complexă, laborioasă și eterogenă care trebuie aliniată la o metodologie foarte strictă și tehnici foarte stricte de operare la recensământ, mai ales că acest recensământ este informatizat. Pentru prima oară, nu mai lucrăm cu creionul pe hârtie, ci cu tableta. Din această perspectivă vor fi probleme și cu recrutarea personalului pentru că criteriul de bază va fi acela de deținere a abilităților de utilizare a tehnicilor de calcul. Acum suntem în faza de recrutare. Am comunicat fiecărui UAT personalul de care dispune prin repartiție realizată de către noi și primăriile fac acum listele de pretendenți, urmând ca decizia finală asupra selectării lor să o luăm în baza unui test realizat la sfârșitul operațiunilor de instruire. Recensământul este o acțiune pretențioasă, responsabilă și nu ne putem permite să o compromitem”, a spus Mircea Chira.

Iată cine se poate înscrie pentru a deveni recenzor:

  • Minim 18 ani și studii medii absolvite (diplomă absolvent liceu) – condiție eliminatorie;
  • Să nu aibă cazier judiciar – condiție eliminatorie;
  • Să dețină cunoștințe de utilizare a unei tablete;
  • Abilitatea de a comunica într-o manieră civilizată
  • Capacitatea de a stabili contacte inter-personale, de a fi cordial, plăcut, metodic şi riguros;
  • Să dispună de un telefon mobil pe care să-l utilizeze pentru comunicare;
  • Rezistenţă la stres şi lucru sub presiune;
  • În zonele/comunitățile cu populaţie de altă etnie decât cea română, cunoaşterea şi a limbii acelei etnii şi a specificului etniei respect

Sunt două perioade în care se va lucra. Prima va fi autorecenzarea asistată între 14 martie 2022- 15 mai 2022, a doua recenzarea prin interviu faţă-în-faţă, în teren în perioada 16 mai 2022 – 17 iulie 2022.

În ambele cazuri, tarifele pentru recenzori sunt identice:

  • 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
  • 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”, inclusiv pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial

”De data aceasta, fiecare cetățean are posibilitatea să se autorecenzeze de pe telefonul personal, o tabletă, un computer. Nu e nevoie ca fiecare persoană din gospodărie să facă acest lucru, ci un reprezentant al gospodăriei poate să îi recenzeze pe toți membrii gospodăriei. În paralel, va funcționa așa-zisa autorecenzare asistată în cadrul fiecărei UAT. O persoană apelează la biroul respectiv și solicită asistență pentru autorecenzare. Acolo, recenzorul nostru îi va explica și va finaliza interviul de recensământ pe device-ul propriu sau înregistrează recenzorul la punctul de autorecenzare asistată”, a spus Mircea Chira.

La Bistrița vor fi astfel de puncte în instituții precum AJOFM, AJPIS,Casa de Pensii, dar și în două construcții modulare într-o zona comercială de pe Calea Moldovei și Kauflandul de pe Independenței.

”M-aș bucura să se înscrie cât mai mulți tineri. Eu zic că tarifele de recenzare sunt motivante. Se plătește la cât se recenzează. Formularul de locuință este 3,5 lei și formularul pentru persoană 7 lei. Deci cine merge la o locuință cu șapte persoane câștigă 3,5 lei pentru formularul de locuință și 49 de lei pentru formularul de persoană, în total peste 50 de lei. Sunt și locuințe goale, și locuințe cu mai puține persoane, dar, una peste alta, un recenzor poate să câștige bine, între 4000 de lei și 5000 de lei brut în funcție de mărimea localității. La Bistrița se poate câștiga suma maximă”, a mai spus Mircea Chira.

Potrivit sursei citate, autoritățile estimează că undeva la 33% din populație se va autorecenza.

Conform instrucțiunilor, personalul de recensământ este selectat din primării, instituțiile Prefectului, consiliile județene, instituții deconcentrate, al personalului didactic, al specialiștilor în economie, informatică și în alte domenii, precum și din rândul pensionarilor, studenților și al altor categorii de persoane cu pregătire corespunzătoare, având cel puțin studii medii absolvite.

Recrutarea recenzorilor se face de către primar, conform OUG nr.19/2020. Totodată, încheierea contractelor civile pentru serviciile de recenzare reprezintă sarcini care le revin primarilor. Unitățile județene de implementare a recensământului (UJIR-uri) din cadrul direcțiilor teritoriale (regionale sau județene) de statistică asigură selecția și instruirea personalului recrutat, potrivit informațiilor publicate pe portalul recensamantromania.ro.

Primăria Municipiului Bistrița încheie contract de prestări servicii pentru:

  • Un număr de 20 recenzori pentru autorecenzarea asistată (ARA) din Municipiul Bistrița
  • Un număr de 86 recenzori pentru colectarea datelor Recensământului populației și locuințelor din Municipiul Bistrița
  • Un număr de 10 recenzori-șefi pentru monitorizarea/coordonarea colectării datelor

Modalitatea de contractare: Contract de servicii

Perioada de contractare a serviciilor:

  • ➢ Participarea la instruirea organizată de UJIR la o data comunicată ulterior;
  • ➢ Colectarea datelor în teren:  autorecenzarea asistată (ARA): 14.03-15.05.2022 și recenzarea prin efectuare interviu de către recenzor, în teren: 16.05-17.07.2022

Locul de desfășurare a activității

  • ➢ Pe teren, în limitele administrative ale localității Bistrița (recenzori, recenzori-șefi și coordonator la nivel de UAT) Bistrița
  • ➢ In spațiul amenajat de către UAT în vederea autorecenzării (pentru recenzorii ARA)

Condiții privind contractarea serviciilor:

  • ➢ Vârsta minimă de 18 ani împliniți la data selecției – condiție eliminatorie;
  • ➢ Minim studii medii absolvite (diplomă absolvent liceu) – condiție eliminatorie;
  • ➢ Să nu aibă cazier judiciar – condiție eliminatorie;
  • ➢ Să dețină cunoștințe de utilizare a unei tablete;
  • ➢ Abilitatea de a comunica într-o manieră civilizată; capacitatea de a stabili contacte inter-personale, de a fi cordial, plăcut, metodic şi riguros;
  • ➢ Să dispună de un telefon mobil pe care să-l utilizeze pentru comunicare;
  • ➢ Rezistenţă la stres şi lucru sub presiune;
  • ➢ În zonele/comunitățile cu populaţie de altă etnie decât cea română, cunoaşterea şi a limbii acelei etnii şi a specificului etniei respective reprezintă un avantaj în desfăşurarea muncii sale pe teren;
  • ➢ Expertiza în domeniul statisticii, al administrației publice, experiența de operator statistic statistic sau ca personal RGA (recensământul general agricol), reprezintă un avantaj.

Atribuțiile personalului de recensământ: conform Modelului de contract cadru de servicii pentru RPL2021 prevăzut în Anexa nr. 2 a HG nr. 145/2022 privind modificarea și completarea HG nr.1071/2020 pentru stabilirea bugetului și a categoriilor de cheltuieli necesare efectuării recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021.

Condiții specifice

  • ➢ Muncă pe teren;
  • ➢ Disponibilitate de a lucra în program prelungit, în medie 8 ore pe zi (până la sfârşitul zilei);
  • ➢ Disponibilitate de a lucra în weekend (sâmbătă şi /sau duminică)

11 comentarii

  • Evident, pe site-ul Primăriei Bistrița nu există nimic. Nu tu posibilitate de înscriere on-line. Nu tu formular. Nu tu numere de telefon, contacte etc. La ce bun! Doar un anunț că începe recrutarea. Așa și, dacă am aflat, ce facem? Mergem la cea mai apropiată unitate militară și cerem armament și muniție. Sau, ne înscriem în audiență la primar? Sau, mai bine la penele. De fapt la pesede că ei sunt șefii la penele.
    Dar, tot e bine că aflăm de pe site-ul Primăriei că au păpat niște bani de la UE ca să schimbe culorile paginii. Bravo, Primăria Bistrița! Cum e turcul și pistolul!

    • Va așteptăm la registratura primăriei, sa va înscrieți. Dacă îndepliniți condițiile, veți fi admis.

    • poi nevestele si neamurile celor din primarie cum sa nu fie ei primii informati, si primii contractati, daca se punea si pe site….prea multi ar fi dorit!!! si atunci pilele cum sa mai poata???

    • Primăria se ocupa de înscrieri. Selecția personalului este făcută de către Direcția Regională de Statistica.

  • stati linistiti ..ca daca gasesti pe cineva fara pile printr-un partid eu va dau orice…stiu 2 de acuma 2 ani..lucreaza prin primarii pe sate…..IS ABONATI SI LA ALEGERI…ACOLO SE LAUDAU CA LUAU DOAR 1300 LEI ….

  • Tipic românesc.
    Cu câți bani se cheltuie, mai bine se organiza o licitație și se externaliza serviciul de recenzare, pe UAT-uri și ieșea o cheltuială mai mică.
    Plus că dispăreau bănuielile de atribuire clientelară a contractelor.
    Una-i să recenzezi niște blocuri (tot familii se cheamă), alta-i s-o faci la Ciosa, de exemplu (deși acolo pare că are cine-o face).

  • Anonimule du te naibi si te inscrie nu tot arunca cu laturi.
    Daca esti capabil treci la inscriere, si vezi cat e de usor.
    Asta i sora cu ,,”ce salarii au in primarie” bineinteles exclus CJ, finante etc .
    Sau scos la concurs atatea posturi daca esti destept ori cati pilosi ar fi ai sanse.
    De pe margine toti sunteti viteji.
    M am saturat de barfitori si persoane fara coloana, doar stim sa comentam.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS