Actualitate

Majoritatea șefilor de instituții s-au plafonat și nu dau dovadă de spirit managerial. Ce propune prefectul

Șefii de instituții deconcentrate trebuie să fie evaluați, a declarat prefectul Stelian Dolha, care a spus că ”majoritatea s-au plafonat” și nu reiese din ceea ce fac zi de zi că ar avea spirit managerial.

”Abia aștept prima ședință de Colegiu prefectural să-i întreb pe șefii de deconcentrate care e viziunea lor pentru 2021 ca să dezvolte instituția, fără să mai citească lucruri scrise de cineva, câte amenzi au dat. Vorbeau câte o jumătate de oră și nu îi asculta nimeni. Nu mă interesează. O să le cer să spună ei cum văd lucrurile ca manageri. Dacă nu au spirit de manager, chiar ar trebui să plece indiferent cum îi cheamă. Unii îl au, dar marea majoritate nu îl au pentru că s-au plafonat. O viață întreagă au trăit la stat. Nu mă transform în apărător al mediului privat, dar cele două domenii încă nu se compară în România. Când le vom putea aduce pe același palier și o să spunem că sunt egale, vom avea România dezvoltată despre care tot vorbim, când statul învață ceva de la privat ”, a spus Stelian Dolha într-o emisiune la Info Bistrița.

Prefectul a declarat că ar vrea ca această evaluare să înceapă cât mai curând: ”Eu mi-aș dori să facem o evaluare a tuturor șefilor de instituții, dar inițiativa trebuie să plece de la ministere, de la miniștri. Trebuie să facem asta, trebuie să fim evaluați fiecare dintre noi. Țara asta are nevoie de o reformă de cadre și nu avem voie să nu o facem. Cu funcționarul public care astăzi e mai mult decât blindat într-o instituție trebuie să se întâmple ceva, nu să se facă doar evaluare aceea cu calificative bine și foarte bine. El știe foarte bine că dacă îl dai afară te dă în judecată, câștigă, stă acasă și îi plătești salariul, Aproape că te îndeamnă să faci asta. Nu aceasta e soluția. Trebuie să vină de sus în jos, iar guvernul actual e dator să o facă”.

Prefectul a spus că a discutat cu mai mulți miniștri cărora le-a propus să înceapă evaluarea aceasta, ”de undeva, chiar de la Bistrița”: ”Au fost de acord, dar vom vedea. Am tot vorbit despre asta chiar și eu și poate că oamenii s-au săturat, dar eu chiar cred că trebuie să o facem”.

Stelian Dolha, care va continua în funcția de prefect din partea PNL, a spus că subprefecți vor fi numiți, săptămâna viitoare, Lorand Toth – fost președinte al USR Bistrița-Năsăud și Decsei Atilla – liderul UDMR Bistrița-Năsăud.

18 comentarii

 • D-le prefect , eu propun sa-i „rotiti”. Pe vremea raposatului , nea Nicu , exista acel concept de rotire a cadrelor. In popor se spune ca daca unul e sef in acelasi loc mai mult timp , „se incaneste”.Solutia este de rotire , intocmai ca la culturile agricole. Fiind atatea agentii , inspectorate si fel de fel de directii , este clar ca se calca multi in picioare si nu prea stiu ce trebuie sa faca pentru ca nu au „in clar” fisa postului. Cereti-le fisele posturilor si va veti convinge. Sper ca nu isi face fiecare fisa postului! Ce stiu dansii bine : ca au secretara cat se poate de tanara si sexy si au masina la dispozitie . Poate si un sofer care sa le faca cumparaturile . Si telefoane cat mai bengoase . In rest , „facem ce putem caci si maine e o zi !” S-apoi merge si asa …

  • Au ajuns pe funcții nu tocmai pe concursuri…
   Au uitat de unde au plecat!
   Despre ce management să fie vorba…unii nu stiu nici macar sa deschida calculatorul…
   Să nu vorbim de excel , ca in secunda doi vor spor ca e prea greu!
   Unele vin la muncă doar sa isi etaleze „silueta” se cred foarte superioare , dar daca le cerem CV- ul ….nu prea scrie nimic în el…

 • Asteptam d-le Prefect si schimbarea lor. Cu asemenea calificative descrise de d-vs doar o exorcizare cu un mare sobor de popi cu ape sfintite si totul de la zero.Vedem bine cum merg treburile in mai toate domeniile. Doar de JANDARMI, POMPIERI, ARMATA si SANATATE sunt eu cat de cat multumit. Restul fac gusa in scaunele comode.

  • Doamna Alina că bine zici ,dar care silueta ? Poate de balena,toate găinile șefe din instituții sunt grase fara pic de prestanta,au ,,haine second ,,de zgarcite și pantofi murdari și tocuri uzate.Apropo așa vin și în ședințe dar la serviciu .

  • Ma gândesc sa ne facă o proba a competentei prima data domnul reprezentant al guvernului! Adică prefectul! Sa începe de dus in jos! Da pe bune! Adică ce le cere unora sa arate ca știe și el sa facă! Da nu filozofia datului fin mâini și ridicatul vocii, ca asta e semn de incompetenta conform pisihllogiei!si sa ne explice de ce trebuie încă 2 subprefecți cu secretare consilieri etc!!!!!! Ptr ce se îngroașe rândurile in loc sa se reformeze așa cum promiteau!

 • dl Balan noua nu ne plac de oameni care se erijează în societatea civila, ei însăși având probleme cu lege, cu autorizația de construcție, cu o casa construita fără drept!!!!
  dar ce sa faci, asa a fost blestemat poporul asta, sa aibă parte doar de guralivi penali și politruci !!!

 • mihai draga. Tie sa iti placa de oamenii tai pe care i-ai votat. Eu nu am nici negru sub unghie probleme cu legea dovada este ca am castigat singur la Judecatorie o amenda contraventionala de 1.000 lei pt. lipsa autorizatiei de care acuma nu mai am nevoie. Si procesul a fost in 2017.Casa tocmai ca a fost construita cu mare DREPT de a construi o casa pe terenul meu nu al Statului si a nimanui nici un cm patrat neluat de la nimeni. Totul este in regula si vorba aceea. Sti ce o zis DABIJA …….? mihaita draga !Deci eu nu sunt erijat ca nu am nevoie sa ma ascund dupa ceva anume. Prin felul meu prin manifestarile mele , comportament si voluntariat sunt un cetatean cu mare simt civic. Dovada o pot face oricand si stie presa din plin asta cu care lucrez perfect din 2007 pana in prezent.Deci nu uita de ce o zis DABIJA !

 • Asa de mult imi place sa aud ca cineva din puncte cheie isi doreste sa faca ceva pun, asa sa PLACA CETATEANULUI, SA ARATE CA SE INGRIJESTE PENTRU BINELE LUI si dupa doua saptamani anunta ca e pe drumul bun si nu mai aminteste nimic de MINCIUNILE LUI.
  De exemplu imi amintesc de pleiada de depozite de legume si fructe de pe intreg judetul cum se ingramadeaua ele sa rasara ca ciupercile!

 • Provocare: numiți măcar un singur conducător local al unei instituții publice cu real spirit managerial. Nu unul care doar semnează documentele instituției.

  • Provocare! Numiți Dvs unul care nu are acel spirit! Așa ar fi corect! Dacă aveți suspiciuni mai corect ar fi sa faceti declarații transparente astfel încât sa ne putem raporta și noi la cum și ce….și încă ceva, in legislația noastră conducătorii de instituții sunt directori executivi, sau directori generali, asta înseamnă ca ei executa actul de autoritate publica așa cum este el editat in lege! Ca manager de instituție su fff putine pârghii sa schimbe ceva, totul funcționând in baza obiectivelor trasate de sus!!! Ca unii nu stiu sa deschidă calculatorul sau nu stiu sa facă nimic….da așa este! Dar ei au fost numiți de niște partide din rândurile lor, au deținut acolo funcții importante….deci….trebuie umblat la CV!!!! La experiența in administrație nu aduși din coafor, chioșc sau magazin angajați la o primarie și numiți direct in funcție de director fără sa fi avut nici o legătura cu obiectul de activitate al instituției!

  • iti dau eu o gramada de exemple
   anif
   apele romane
   mediu
   rar
   arr
   asistenta sociala
   directia muncii
   dsv
   dsp
   …toti

  • Direcția muncii nu exista! Pam pam!si pe lângă acest aspect dintre cei enumerați majoritatea vin din epoca Basescu și PNL!!! Faceti de curiozitate un tur al cv-urilor, vedeți ce funcții au avut prin partide… veți avea surprize!

 • Pe dvs. ce va recomanda domnule prefect, in aceasta functie (de experienta in administratie nu poate fi vorba)? Pe ce considerente credeti ca sunteti in masura sa evaluati dvs., sau altii de la centru, numiti in functii de 2-3 luni, sefii de institutii/functionarii care va intocmesc hartiile, activitati pe baza carora sunteti evaluat si dvs., acte pe care le semnati fara sa intelegeti nimic pt. ca sunteti paralel cu universul si nu va intereseaza decat jocurile politice???
  Or fi functionarii/sefii plafonati dar acest lucru se datoreaza tot celor de la centru care modifica legislatia fara nicio noima, o adapteaza pt a fi folosita doar in obtinerea intereselor de moment, si nu pentru a face lucrurile sa mearga in adevaratul sens al cuvantului.
  Pentru a da randament trebuie sa existe continuitate, expertiza, legi clare si concise fara nnn portite de interpretare si dorinta de a face ceva pt. societate nu pt unul si altul, dupa cum va perindati pe functiile de conducere!!!!
  Cind ajungeti intr-o functie nu trebuie sa evaluati lucrurile din punct de vedere politic, ci din punct de vedere practic, economic, prin raportare la necesitatile comunitatii respective!!!
  Intr-adevar, cind o sa fie numiti sefi cu expertiza in domeniu de activitate, cind legislatia va fi clara si concisa, fara sa suporte modificari lunar, cand se va tine cont de competente, abia atunci va exista si performanta, evolutie etc……pina atunci, sunt doar vorbe, dupa cum bate vantul schimbarii!!!!

  • Foarte corect! La fel cum este corect și sa se înlăture fix aceia care chiar nu ai habar sa redacteze un act pe calculator, dar dețin calitatea de funcționat public sau sef! Dar sa fie evaluați de firme independente și Profesioniste! Nu prefecți care acuma sunt in partid, acuma nu mai sunt, acuma se suspenda, acuma vine inspoi, nu câștiga niciodată prin competiție dar are funcție!!!!!!4ani din banii nostrii!

 • Ce frumos a impachetat prefectul Dolha rahatul turcesc servit bistritenilor de peste 31 de ani. Nu va diferentiati cu absolut nimic fata de PSD! Va incepe marea epurare politica. Vor fi pusi in functii cateii PNL, USR si UDMR care nu au nimic de a face cu spiritul managerial, viziunea si buna intentie. Aceasta va fi mare schimbare!
  In rest, sunteti amatori de viata buna, atat!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.