În Mănăstirea Nicula, aflată la 7 km de Gherla, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, se găseşte icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, realizată de preotul Luca din Iclod în anul 1681.
În 1694, la data de 15 februarie, un grup de ofiţeri şi soldaţi austrieci (Transilvania fiind atunci sub ocupaţie austriacă) vizitează mănăstirea din satul Nicula şi observă că icoana Maicii Domnului a început să lăcrimeze. Vestea despre această minune, care s-a manifestat timp de 26 de zile, s-a împrăştiat imediat, şi mănăstirea a devenit loc de pelerinaj.
Groful Sigismund Corniş din Beneding (astăzi satul Mănăstirea), sub pretextul protecţiei icoanei sfinte, a dus-o la castelul său. Sătenii au reclamat abuzul acestuia la Curtea Imperială, care a decis ca icoana să fie aşezată din nou în lăcaşul sfânt, unde a rămas 189 de ani, când a fost mutată în noua biserică a mănăstirii.
În 1948, aceasta a fost ascunsă de frica prigoanei comuniste, până la 24 martie 1992. Pe o perioadă de 300 de ani, icoana sfântă a înfăptuit multe minuni consemnate în volumul „Maica Domnului de la Nicula” (Gherla, 1930).
Cei mai mulţi pelerini aleg să meargă până la Gherla cu trenuri, maşini sau autocare, iar de acolo merg pe jos până la mănăstirea situată la aproximativ 7 kilometri. Pentru a pune la dispoziţie cât mai multe locuri pentru credincioşii din întreaga ţară, CFR Călători a suplimentat trenurile care fac legătura cu Clujul. Vor fi şi locuri de parcare pregătite pentru cei care merg. .
Sursa foto buzznews
Atentie la scris, in prima fraza…unde sare loc, cred ca e unde are loc. Fiti atenti, pt ca va considerati corecti, asta e dovada ca omul mai greseste. In cea ce priveste pelerinajul nu stiu cati se duc de astazi, deoarece Sfanta Marie Mare e luni, nu duminica. Si noi mergem, insa numai luni, iar pelerinajul incepe din ajun adica duminica, cand la miez de noapte va avea loc o slujba speciala. La multi ani tuturor Mariilor.
Potrivit televiziunilor de stiri, sambata au ajuns la Nicula peste 2000 de oameni.