Cultură

Mandinga, pe 12 la Eurovision. Suedia, câştigătoare pe merit

Suedia, marea favorită la Eurovision 2012, s-a clasat pe primul loc în finala concursului desfăşurată sâmbătă seară la Baku, Azerbaidjan, cu piesa "Euphoria", interpretată de Loreen, fiind cea de-a cincea ediţie câştigată, de la succesul din 1974 când ABBA a cucerit publicul cu "Waterloo".

Reprezentanta Suediei a câştigat detaşat cu 372 de puncte, astfel că EUROVISION 2013 se va organiza în această ţară. Aici puteţi vedea prestaţia Suediei şi asculta piesa care a triumfat.

Înainte de ediţia din acest an, Suedia a câştigat ultima oară concursul în 1999. Astfel, Suedia va prelua îndatoririle de gazdă a Eurovisionului pentru anul viitor. Datele ediţiei din 2013 au fost deja anunţate, semifinalele urmând să aibă loc pe 14 şi 16 mai, iar finala pe 18 mai.

Pe locul al doilea în finala de la Baku s-a clasat Rusia, cu grupul celor şase „bunicuţe” Buranovskiye Babushki – 259 puncte.

Pe locul al treilea a terminat Serbia, reprezentată de Zeljko Joksimovic – 214 puncte.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului. Mandinga, care a interpretat piesa „Zaleilah”, compusă de Costi Ioniţă, a obţinut 71 de puncte. România a primit punctajul maxim (12 puncte) de la Republica Moldova şi a fost pe locul al doilea în clasamentul Spaniei, cu 10 puncte, însă nu s-a mai regăsit pe primele trei poziţii (cu 12, 10 şi respectiv 8 puncte) în clasamentul unei alte ţări. România a mai primit câte 7 puncte din partea Italiei şi Greciei, 6 din Israel şi Azerbaidjan, 5 puncte de la Irlanda şi câte 4 puncte din Portugalia şi Turcia.

Notele acordate în România au fost anunţate de Paula Seling, care a reprezentat România în concurs la ediţia din 2010 alături de Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi), la Oslo.

Publicul din România a acordat 12 puncte pentru Republica Moldova, 10 puncte pentru Suedia şi 8 puncte pentru Grecia.

Membrii trupei Madinga au declarat că a fost o competiţie strânsă şi mai dificilă decât se aşteptau, în urma căreia România a ocupat un onorabil loc 12 între cele 26 de ţări finaliste.

Celelalte ţări finaliste au ocupat următorul punctaj, în ordine descrescătoare: Azerbaidjan – Sabina Babaeva cu „When The Music Dies” – 150 puncte, Albania – Rona Nishliu cu „Suus” – 146 puncte, Estonia – Ott Lepland cu „Kuula”- 120 puncte, Turcia – Can Bonomo cu „Love Me Back” – 112 puncte, Germania – Roman Lob cu „Standing Still” – 110 puncte, Italia – Nina Zilli cu „L’Amore E Femmina”  – 101 puncte, Spania – Pastora Soler cu „Quedate Conmigo” – 97 puncte, Moldova – Pasha Parfeny cu „Lăutar” – 81 puncte, Macedonia – Kaliopi cu „Crno I Belo” – 71 puncte, Lituania – Donny Montell cu „Love Is Blind” – 70 puncte, Cipru – Ivi Adamou cu „La La Love” – 65 puncte, Ucraina – Gaitana cu „Be My Guest” – 65 puncte, Grecia – Eleftheria Eleftheriou cu „Aphrodisiac” – 64 puncte, Bosnia şi Herţegovina – Maya Sar cu „Korake Ti Znam” – 55 puncte, Islanda – Greta Salome & Jonsi cu „Never Forget” – 46 puncte, Irlanda – Jedward cu „Waterline” – 46 puncte, Malta – Kurt Calleja cu „This Is The Night” – 41 puncte, Franţa – Anggun cu „Echo”  – 21 puncte, Danemarca – Soluna Samay cu „Shoud’ve Known Better” – 21 puncte, Ungaria – Compact Disco cu „Sound Of Our Hearts” – 19 puncte, Marea Britanie – Engelbert Humperdinck cu „Love Will Set You Free” – 12 puncte, Norvegia – Tooji cu „Stay” – 7 puncte.

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este „Tornero”, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Sursa: Mediafax

Foto: eurovision.tv

 

2 comentarii

  • inca odata se valideaza treaba ca : ,,mahalalele,, muzicii romanesti ajung sa ne reprezinte tara , iar cintaretii adevarati …….zac fara fonduri ,putere sau fara forta sau incredere . trist !! Piesa are de toate , minus caracteristica muzicii romanesti .Ritm de vara dar versuri slabute de tot . in felul in care decurg lucrurile la noi in tara [muzical vorbind] eu personal nu vad ca Romania sa cistige vreodata acest trofeu. asta e !!!

  • Bravo !
    Sincer nu ma asteptam la un loc asa de bun ( 12), avand in vedere ca Zaleilach…nu stiu ce reprezinta ( poate vreo printesa -tiganca din India )…iar muzica nu apartine de specificul natiei noastre …. lucru explicabil deoarece Costi Ionita este compozitor- tigan …cu reusite in cantece de tip …manea…
    De ce nu a participat ( calificat ) alt interpret cu alta melodie la Eurovision ?
    Raspunsul vine din mobilizarea generala a manelistilor ….si absenta romanilor….fara sa mai pomenim de calificarea muzicala…a componentei juriului care au calificat participarea la Euro…… !
    Dar aceasta ” competitie ” numita si Eurovision …nu prea are tangenta cu muzica ( de ex. participarea Rusiei …..cu babuska…)… si mai ales modul cum voteaza tarile participante ….acestea nu uita principiul geopolitic….
    Imi amintesc ca intr-un an ca au casigat niste rokeri….mascati ….din Danemarca….care in loc sa cante …au urlat si zdranganit chitarele…. in microfoane…nici macar nu le-am vazut ….mecla….
    Surpriza cea mare a venit din Italia….care a cantat in engleza…. (sic!)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS