Social

Maratonul VMT 2016, pentru ”Cumințenia Pământului”

ACTUALIZARE Asociația Tășuleasa Social a anunțat că ediția 2016 a Maratonului Via Maria Theresia, din 13 august, este dedicată celebrei sculpturi a lui Constantin Brâncuși, ”Cuminţenia Pământului”, toată lumea prezentă la eveniment putând dona bani în cadrul campaniei naționale de achiziționare a operei.

”Anul acesta, la maraton, nu a fost nevoie de o taxă de înscriere. În locul unei taxe de înscriere, am cerut fiecărui participant să ne dovedească un act de voluntariat: fie el o donare de sânge, fie o adeverinţă de participare la o împădurire sau altceva asemănător. Prin aceste gesturi, Tăşuleasa Social încearcă să atragă atenţia şi mai tare asupra faptului că prin voluntariat poţi să schimbi lucruri, încurajând astfel de activităţi şi în rândul sportivilor. Ideea Maratonului Via Maria Theresia vine pe baza experienţei asociaţiei Tăşuleasa Social în împăduriri împreună cu voluntari. Încercând să educăm oamenii că natura din această ţară este şi a noastră, nu doar a lor, încercând să încurajăm împăduririle în ideea că pădurile din această ţară sunt şi ale noastre nu doar ale lor, am făcut acest maraton să dăm sfoară-n ţară că munţii din jurul nostru sunt şi ai noştri nu doar ai lor. Anul acesta, am hotărât să dedicăm Maratonul Via Maria Theresia “Cuminţeniei Pământului”, sculptura lui Brâncuşi. Aşadar, punem la dispoziţie câteva urne şi vă încurajăm să donaţi pentru achiziţionarea “Cuminţeniei Pământului” pentru simplul fapt că Brâncuşi e şi al nostru nu doar al lor. Urnele vor fi disponibile la Finish-ul maratonului, Canton Silvic Șendroaia din Piatră Fântânele. Donaţi, donaţi, donaţi!”, a precizat Tășuleasa Social.

Campania naţională pentru sprijinirea subscripţiei publice dedicată achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a strâns până în 1 august, suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie. În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională. În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

ȘTIREA INIȚIALĂ Maratonul VMT: 700 de concurenți, 160 de voluntari, un munte și drumul

Asociația Tășuleasa Social organizează sâmbătă 13 august a treia ediție a Maratonului Via Maria Theresia, din 24 decembrie 2015 înscriindu-se în competiție, la diferite probe, 700 de persoane din întreaga țară, acesta fiind numărul maxim disponibil: ”13 august înseamnă a 3-a ediție a maratonului VMT: 700 de sportivi, 160 de voluntari, un munte și drumul. Istoria se repetă!”.

Voluntarii au pichetat traseul cu 1.700 de stegulețe de patru culori diferite pentru una dintre cele mai impresionante acțiuni marca Tășuleasa Social.

Maratonul Via Maria Theresia va avea următoarele probe: semimaraton, maraton, ultramaraton, triatlon, drumeție și, probă nou introdusă, triatlon echipă. Proba de mountainbike nu va mai fi inclusă în competiția din acest an.

Noutățile ediției din acest an sunt: proba de triatlon (înot, ciclism și alergare), la care s-au înscris 75 de persoane, 60 pentru proba individială și 15 pentru ștafetă. Concurenții vor purta un cip care va permite organizatorilor să-i localizeze. Organizatorii vor pune o “coadă” în spatele ultimilor concurenți, respectiv un supraveghetor care să se asigure că nu rămâne nici un concurent singur pe traseu și că va ajunge în siguranță la bază. Stocul de ser antiviperin este mai mare decât anul trecut, fiind acoperit și acest risc.

Cei care participă la proba de ultramaraton trebuie să ajungă la Piatra Fântânele: de la Hotel Castel Dracula se continuă aproximativ 500 de metri pe DN 17, în direcția Vatra Dornei. Apoi, se virează stânga, pe DJ 5A, urmând indicatorul „Ciosa”, dublat de un indicator „Tășuleasa Social”. Se intră pe un drum secundar, practicabil cu orice mașină și se continuă drept înainte, 3 km, după care se urmeaza drumul care se desprinde spre stânga și care este semnalizat cu un alt indicator: „Spre Tășuleasa Social”. După alți 500 de metri se ajunge.

Vineri 12 august, Piatra Fântânele, Tășuleasa Social: 16:00 – 20:00 Sosirea participanților la Tășuleasa. Doritorii vor fi conduși la locul de campare din apropierea campusului; 16:00 – 20:00 Împărțirea kit-urilor de participare; 19:30 – 20:00 Ședința tehnică.

Sâmbătă 13 august: 05:30 – Control echipament; 06:00 – Start (Cantonul Silvic Tihuța-Colibița).

Premierea pentru ultramaraton se va face duminică 14 august, ora 10:00, în campusul Tășuleasa Social.

Participanții la maraton, semimaraton, triatlon, triatlon-echipă și drumeție, pentru a veni la ședința tehnică de la Cabana Sculptorul (Colibița), trebuie să ajungă la Colibița. 

Vineri 12 august, Cabana Sculptorul (Colibița): 16:00 – 19:00 Împărțirea kiturilor de participare; 19:00 – 20:00 Ședința tehnică.

Sâmbătă 13 august: 08:00 – Start triatlon, respectiv triatlon-echipă (Cabana Sculptorul – Colibița); 08:00 – Start semimaraton + maraton (Canton Silvic Josenii Bârgăului – Valea Colbul);

Pentru drumeție: 08:00 – Plecare drumeți spre zona de start (Poiana Prislop), de la Cabana Sculptorul. Există 2 trasee de drumeție – Traseu 1: distanța aproximativ 5 kilometri, durata 4h – 4h 30 (ușor), Traseu 2: distanța aproximativ 10 kilometri, durata 5h – 5h 30 (dificil). La durata drumeției se adaugă timpul necesar transportului auto pentru drumeți, de la Cabana Sculptorul până la punctul de intrare în traseu, respectiv, din punctul de ieșire din traseu pâna la zona de finish Piatra Fântânele (Cantonul Silvic Tihuța-Colibița).

Premierea pentru probele de maraton, semimaraton, triatlon și triatlon echipă va avea loc începând cu ora 19:00, în zona de finish (Canton Silvic Piatra Fântânele-Colibița).

Transport: 06:00 – plecare autobuze din Bistrița (Gara Bistrița) – Colibita (zona start – Valea Colbul), cu oprire în Prundu Bârgăului; 06:00 – plecare autobuze din Piatra Fântânele (Hotel Castel Dracula) – Colibița (Cabana Sculptorul/zona start); 07:00 – plecare autobuze Colibița (Cabana Sculptorul) – zona start; 23:00 – plecarea ultimului autobuz spre Bistrița din Piatra Fântânele. Va fi transport asigurat de la Piatra Fântânele – Colibița, din 2 în 2 ore, începând cu ora 16:00.

Maratonul are o nouă probă, triatlon și triatlon echipă opțional, care se va desfășura astfel: înot în Lacul Colibița, ciclism montan în împrejurimile Lacului Colibița si alegare montană pe drumul istoric Via Maria Theresia. Distanțele probei de triatlon și triatlon echipă sunt: 1. 1.500 m înot. 2. 30 km ciclism montan. 3. 13 km alegare (montană). Proba triatlon echipă este formată din trei membri, unde fiecare dintre ei trebuie sa parcurgă una dintre etape.

”Am reușit în primele două ediții, împreună cu partenerul nostru Raiffeisen Bank să arătăm celor peste 2.500 de participanți frumusețile Parcului Național Munții Călimani, ale pădurilor care au nevoie de protecția noastră, a culturii și valorilor istorice din această zonă  și să promovăm turismul montan și mișcarea în aer liber”, a precizat Tășuleasa Social.

În 2015, maratonul la care s-au înscris circa 700 de persoane a cuprins patru probe: Semimaraton (21,8 km, diferență de nivel: aproximativ 700 m), Maraton (42,195 km, diferență de nivel: 1.671 m+), Ultra-maraton (81 km, diferență de nivel: 4.700 m+) și Mountain bike (42,195 km, diferență de nivel: 1.671 m+). Totodată, doritorii au putut alege unul din cele patru trasee de drumeție pe poteca Via Maria Theresia, amenajată anul trecut de Tășuleasa Social. Câștigătorii au fost recompensați cu premii în valoare totală de 25.000 de lei.

În 2014, 112 semi-maratonişti, 62 de maratonişti şi 39 de biciclişti au participat la maraton. Sportivii au fost aplaudaţi şi încurajaţi de peste 120 de voluntari şi aproximativ 100 de drumeţi.

La prima ediție a acestui eveniment sportiv s-a inaugurat poteca tematică Via Maria Theresia, reamenajată de asociaţia Tăşuleasa Social cu sprijinul partenerului său, Raiffeisen Bank. Maratonul Via Maria Theresia este o competiție de alergare montană și parte integrantă a proiectului cu acelaşi nume, cel mai mare al Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Drumul istoric al Mariei Theresia a fost construit cu sute de ani în urmă, cu scopul inițial de alimentare a frontului și amplasare a trupelor. Ulterior, acest scop a devenit asigurarea unei legături între două provincii istorice. De atunci şi până în prezent, acest drum nu a mai jucat niciun alt rol important, el rămânand aproape intact sub culmile înnegurate ale Călimanilor. Tăşuleasa Social a reabilitat drumul Mariei Theresia prin acţiuni de curăţare a potecii de pietre şi elagare a vegetaţiei, prin montarea de marcaje vizibile pe timp de zi şi noapte, prin amenajarea locurilor de popas şi hidratare, precum şi prin amplasarea de panouri informative bogate în date istorice şi poveşti ale locurilor. Tășuleasa Social a creat o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, maraton, semi-maraton, şi mountain-biking.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS