Actualitate Recomandări

Marș comemorativ la 30 de ani de la Revoluție. La Bistrița va fi parcurs traseul din 22 decembrie 1989

Asociația Bistrița Civică va organiza un marș comemorativ la 30 de ani de la Revoluția din 1989 și invită bistrițenii să parcurgă traseul urmat în 22 Decembrie 1989 de cei care s-au solidarizat cu revoluționarii de la Timișoara, București, Cluj, Sibiu și Brașov.

”Comemorăm 30 de ani de la marșul și demonstrația bistrițenilor împotriva dictaturii comuniste. Invităm bistrițenii să aducem omagiul nostru tuturor eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și a celor care au contribuit la înlăturarea dictaturii comuniste.

Pornim în marș de la Fabrica Mecanică și parcurgem traseul pe care bistrițenii l-au urmat în 22 Decembrie 1989 pentru a se solidariza cu revoluționarii de la Timișoara, București, Cluj, Sibiu, Brașov: Str. Industriei, Str. Tărpiului, Drumul Cetății, Drumul Sigmirului, Str. Libertății, B-dul Independenței, Str. Gheorghe Șincai, Piața Centrală, Str. Liviu Rebreanu, B-dul Gral Grigore Bălan, Str. Năsăudului, Str. Andrei Mureșanu, B-dul Decebal, Str.Ursului, B-dul Republicii, Piața Petru Rareș”, informează Asociația Bistrița Civică.

Marșul comemorativ este programat duminică 22 decembrie, începând cu ora 8.00.

17 comentarii

 • Pun pariu că și securistul balan,cel cu origini sanatoase si beneficiar de pensie speciala va fi prezent,cu doua cartoane dupa cap,cu bandă tricolor pe braț si va strga din toți ,, răruncii” jos securiști,fără pensii speciale.Așa au confiscat unii răscoala,apoi au ajuns in parlament și guvern,iar adevărații revoluționari s-au ales cu praful de pe tobă.Bine zicea bunul D-zeu să-l hodinească „dragu bunului tăt geauna când cresc apile și vin povoaile,gunoaile ies la suprafață” Tu ce zici marius ,o avut bunu dreptate? Eu zic că DA!
  PĂREREA MEA!

  • Mare nesimtit esti tu nea Ioane.Sa ti fie rusine ca te legi de un adevarat reprezentant al societatii civile din acest oras,cu raspundere civica,care nu se ascunde dupa pseudonime ca tine si are curajul sa iasa in fata sa si spuna parerile!!De fapt o sa dispari din peisaj dupa urmatoarele alegeri ,cand cei ca tine o sa fie maturati in negura istoriei!!

 • Îmi amintesc foarte bine ce s-a întâmplat acum 30 de ani.
  Aveam 14 ani, locuiam pe Bd.Independenței iar geamul de la camera mea era spre stradă, spre sensul giratoriu și Poșta Nouă ( acolo unde vrea Primăria să construiască o pasarelă) și m-au trezit scandările, strigătele demonstranților (muncitorilor de la fabrici) care se îndreptau spre centru.
  Nu mi-a venit să cred ce se întâmpla.
  Am ieșit afară și un prieten de-al meu zice “La ăștia li s-a urât cu viața”.
  Era riscant, la vremea respectivă nu se știa cum vor evolua lucrurile.

 • Nea Ion; cu adevarat esti un mare nesimtit facandu-ti o preocupare in a ma ataca regulat. Nici dracu nu stie unde te poate icadra in societatea bistriteana. Am impresia ca esti foarte frustrat si ceva grav ti s-a intamplat candva in viata. Ma faci securist, cu pensie speciala si te balacaresti de cate ori dai de mine pe acest online, fara sa ma cunosti absolut deloc. Poti in schimb sa afli foarte usor daca eu sau neamul meu au fost securisti. Asta se poate afla fara nici o problema. Esti un jalnic postac care nu vine cu nici o noutate . Voi fi prezent la aceasta manifestare pt. ca in calitate de cetatean care am participat la marele miting din 89 voi aprinde o lumanare pt. eroii romani care s-au jertfit cu folos pt. noi si Romania. Tu nu ai decat sa ragi in continuare pe acest online care te suporta cu prea mare indulgenta. Esti un nimeni si un mic individ care sufera de o grava boala ascunsa. As vrea de multe ori sa nu iti raspund , insa nu pot sa tolerez ipocrizia, minciuna si nesimtirea ta. Sa iti fie rusine in loc de alte urari. !!!

 • Marius să ști că nu îmi face nici o plăcere să port un dialog sau o polemică cu tine,dimpotrivă am un sentiment de scîrbă.Te cunosc foarte bine de mulți ani,inainte de 89,când tu erai o beizadea de prim procuror pe acea vreme,cu nasul pe sus ,voi aveati accesul la toate,iar noi la nimic.Tu la cantina partidului,la chioșcul securitătii,noi la cantina IUT,la chioșcul cu ziare.Stiu vei zice pe bună dreptate că nu toți ne-am născut egali,că ne merităm soarta și suntem frustrați sau cum vrei tu să ne jignești.Să ști că și eu am muncit in zona industrială,am vrut să merg la școala de maiștrii,dar nu am primit recomandare de la secretarul PCR pe secție că avea prioritate tot unul cu tată nomenclaturist ca și tine,dar mulțumesc lui D-zeu că am o familie frumoasă,4 copii și trebuie să muncesc pînă la 65 de ani nu ca tine care ai ieșit la 50+ cu pensie specială ,că deh la cooperativa ochiul și timpanul au fost condiții toxice (pt.noi ,nu pt. voi) .Dar vorba poetului „răbdăm poveri,răbdăm nevoi și ham de cal și jug de boi,de n-ati fi voi,de n-ati fi voi…”Ce e deranjant e că eu chiar am crezut că e revoluție,că in sfîrșit vom scăpa de voi și am fost in coloană cu prietenii și colegi,tu dacă ai fost precis ai fost trimis să ne urmărești ,cum ai făcut toată viața,dar și asta o înțeleg,în schimb cînd te văd pe tine și pe cei de teapa ta care ați fost profitorii comunismului că vă erijați in mari democrați,revoluționari și jigniți,insultați tot pe cei care i-ați umilit inainte ..atunci âmi vine o senzație de vomă și cobor la nivelul tău și îți umplu frigiderul mai ceva ca de la cantina PCR.Uite din respect față de cititorii onești ai acestui ziar,promite că nu mai faci comentarii,măcar până după sărbători și jur că nici eu nu mai comentez. AM ZIS!

  • Ghici Nea Ioane ce școala după școală a facut celălalt „civic” lângă care defilează Bălănel. Tot la Secu, curs intensiv. A apucat sa lucreze ceva și înainte de 90 dar i-a prins bine și imediat după. Aia da școala că uite au trecut 30 de ani și tot de ei te bati oriunde te întorci. Și acum, așa cum zici, democrați, revoluționari și civici de nu mai încape nimeni de gura lor. La un mars pentru îngroparea fostei securități m-as baga și eu. Oare o mai fi rămas ceva din vechiul dric al orașului?

 • Eu nu iti promit nimic. Tu trebuie sa fi normal la cap si sa nu mai scornesti mizerii si doar iti dai cu presupusul inventand povesti de sant . Ai putut observa ca de fiecare data tu pornesti si dai cu laturi. Daca iti vezi de ale tale fi sigur ca nu vom mai intretine nici un dialog aici ca pt. mine nu reprezinti nimic.Aceasi scarba ma cuprinde si pe mine cand iti vad afisat numele. Este cu adevarat un sentiment de repulsie reciproc dar pornit de tine. Ma voi stradui sa nu te mai bag in seama .

 • Nu te victimiza nea ion ca nu ai mancat la cantina pcr, nu aveai cum. Era in schimb cantina muncitoreasca si la IPROEB si la Sticla si la Acumulatorul. Deci comunistii si nomenclaturistii dadeau mancare la tot prostul. Eu iti mai spun ca tatal meu mort in 1973 nu a fost nici comunist si nici nomenclaturist iar termenul de BEIZADEA nu era trecut nici macar in DEX-ul limbii romane, nu existau asemenea comportamente decat la Nicu Ceausescu si probabil la inca vreo 2-3 copii din CC-ul de la Bucuresti, si te rog sa nu iti ceri osanda de unul singur, ca nu cumva sa iti dea DOMNUL pe masa exact cat am mancat eu pe la cantinele comuniste. Eu nu iti doresc asta dar ai grija ca iti atragi pedeapsa singur atunci cand acuzi pe altul fara dovezi si ii faci o nedreptate.

 • Motto:
  „O naţiune care nu-şi respectă trecutul şi obiceiurile creştine, un popor care-şi pierde credinţa şi nu cultivă iubirea faţă de moşie şi strămoşii săi, este un popor condamnat la pieire.”
  (Nicolae Iorga)
  In decembrie 2018, troița închinată eroilor Revoluției din decembrie 1989, a fost si ea mutată din Piața Petru Rareș în Cimitirul Municipal. Prefectul Ovidiu Frenț a spus atunci că „Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță și de aceea s-a decis amplasarea ei lângă Cimitirul Eroilor”. De remarcat acel limbaj de lemn “s-a decis” care ascunde si o doza de lasitate, de parca acel decident nu ar avea un nume si prenume. In plus este vorba si de ignoranta, dat fiind faptul ca prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita. Dimpotriva, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Romane din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri, marcand momentul cand Romania a parasit “drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe “drumul democratiei”.
  Pe de altă parte in Piata Petru Rares din Bistrita, kitchiul e la el acasă, aici fiind amplasate fara nici o noimă o serie de obiecte de for public ce nu au nici o legătură cu istoria locului. Culmea este ca tocmai „Troita Revolutiei” care este singurul monument care are legatura cu un eveniment concret din Piata Petru Rares din Bistrita, a fost mutata total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, starnind o reactie de indignare din partea bistritenilor. Ei solicita ca troita sa fie adusa inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei.
  Prin urmare, troita nu este un monument funerar si ea trebuie readusa in locul sau din fata prefecturii, cu atat mai mult cu cat in acest an se implinesc 30 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989.

 • Bine !
  Daca vreti sa facem marșul , il vom face !
  Vom da timpul înapoi , si nu de la ora 8 ! Nici de la 9 , nici de la 13 !
  De la 7 fara 10 minute ! Sau mai bine din seara de 17 decembrie , ca acum 30 de ani !
  Marșul adevărului !
  Adevarul despre unii asa ziși “ revoluționari “ , despre impostori , despre cei multi si anonimi care si-au riscat libertatea in acele zile !
  Colegilor de la IPE , e un bun prilej sa rememoram împreuna acele zile de speranța !
  Daca tot ne -au invitat oamenii asa frumos , e păcat sa nu le dam satisfacție !

 • Ciuma rosie ataca prin doi trepadusi needucati care pun in carca mea neadevaruri ordinare. Le transmit acestor nimeni ca am coborat scarile din centrala telefonica de pe Independentei in mare viteza m-am dus acasa am luat un drapel vechi si m-am alaturat multimii de muncitori din zona. Am mers la marele mitin g din piata gasindu-mi cu greu un loc pe langa cladirea de la Coronita cum se numea atunci. Le transmit trepadusilor ca am fost amenintat seara cu desfacerea contractului de munca de catre un director adjunct de la Directia de posta care statea in balconul de la centrala de pe str. Crinilor urmarind pe toti colegii mei cu un binoclu. S-a facut o lista lunga, in sensul ca au mai ramas in centrale vreo 4-5 persoane. Restul toti au fost in strada. Asa ca ne-am asumat un mare risc si nici dracu nu avea timp sa asculte telefoanele oamenilor normali. Nici atunci si nici acum nimeni nu s-a ocupat cu asa ceva. Sunt simple tampenii a unor indivizi slugi la partidul care acuma este in opozitie. Deci aceste jigniri cam stiu din ce directie vin.

  • Așa mariusică,las-o încet,că spune tăt.Noi eram de bună credință,în mulțime,chiar credeam că e revoluție,iar tu erai la datorie ascultînd telefoanele,iar cînd ai primit ordin pe unitate,ai fugit repede acasă,să-ți iei sculele de ascultat,ai venit și cum spui tu ți-ai găsit cu greu un loc să te ascunzi pe lângă Coronița.În loc să stai naibi ascuns și acum tu ieși in față strigând jos comuniștii,securiștii.Stai omule acasă și bucură-te de pensia specială și de privilegile câștigate inainte de 89,că vorba aia ,,tot ce spui poate fi folosit împotriva ta”
   PĂREREA MEA!

 • Aparatul de propaganda psd este acelasi cu al lui Ceausescu din 89 si lucreaza inca la foc continuu. Sunt organizati si ataca pana si exponentii societatii civile si foarte des si diaspora. Cam peste inca 10-15 ani cand vor disparea acesti dinozauri scarbosi in morminte se va curata Romania. Asta este !

 • Bai PETROV; dejectiile vi le servesc inapoi doar unor indivizi ca tine care imi aduc atacuri mie si familiei mele acuzandu-ne fara nici un temei ca am fost securisti si comunisti. Limbajul tau la adresa mea ma obliga sa raspund cu aceasi moneda. Incearca numai un dialog civilizat, concret si mai intai sa ma cunosti in direct si o sa vezi ca imi schimb si eu atitudinea. Nu o sa reusesti pt. ca esti un paduche ascuns sub un nume fals de bolsevic rosu fara verticalitate si curajul raspunderii. Intre noi doi nu exista termen de comparatie. Sa sti ca sufar ca nu esti barbat si nu ne putem masura deschis cu argumente intr=o conversatie serioasa.Pacat de tine !

 • COMUNISTI SI SECURISTI RAMASI AN VIATA AN BISTRITA .PACAT CA NU VA MAI STIU -FATA .ASI DA FATA-N FATA CU VOI CU PLACERE .(mai-i nou la bn.cu mare drag.VAM SI AM URAT -TOATA VIATA MEA .GUNOAIE.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS