Actualitate

Medicii veterinari de liberă practică din județ încep, de azi, o serie de proteste

Colegiul Medicilor Veterinari Filiala Bistrița-Năsăud, informează că medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, suspendă efectuarea activităților sanitare veterinare contractate cu statul, începând cu data de 09.11.2020, deoarece Autoritatea Natională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA ) nu respectă contractele încheiate cu medicii veterinari, referitoare la :

  • Efectuarea plăților aferente lunilor august și septembrie 2020, conform Legii 236 / 2019 si OUG Nr. 117/2020, către beneficiarii contractelor aflate in derulare.
  • Adoptarea unor proceduri pentru realizarea inspecțiilor in exploatațiile nonprofesionale, care exced legislației in vigoare și care introduc atribuții și competențe suplimentare medicului veterinar de liberă practică imputernicit (m.v.l.p.i. ) prin cadrul aceluiași tarif.
  • Lipsa unui răspuns la solicitarea m.v.l.p.i. de actualizare a tarifelor pentru acțiunile sanitare veterinare contactate cu statul – actualmente m.v.l.p.i. lucrează cu tarifele stabilite in anul 2013, fără nici o indexare timp de 7 ani. Cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționarii unui cabinet s-au triplat in acest timp.
  • Nu s-a asigurat echipamentul de protecție și nici nu s-au stabilit proceduri clare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV2, in condițiile in care m.v.l.p.i. și personalul medical veterinar angajat, desfșoară zilnic activități care presupun intrarea in gospodăriile proprietarilor de animale.

Având în vedere aceste aspecte, medicii veterinari de liberă paractică împuterniciți din județul Bistrița-Năsăud au fost de acord cu hotărârea Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari din Romania, care a inițiat acțiuni similare în toată țara, acțiuni prin care dorim să rezolvăm problemele noastre privind relația cu ANSVSA.

Astfel, un număr de 43 medici veterinari de liberă practică din județ, au depus la DSVSA Bistrița-Năsăud notificări cu privire la nerespectarea contractelor cu autoritatea în domeniu, notificări prin care medicii veterinari de liberă practică informează despre suspendarea efectuării activităților sanitare veterinare contractate cu statul.

De asemenea, o echipă formată din 5-6 medici veterinari o să picheteze sediul DSVSA Bistrița-Năsăud, între orele 10 – 13.00, începând cu data de 09.11.2020, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Membrii CN al CMVRO o să picheteze zilnic sediul ANSVSA, începând cu 09.11.2020, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

”Suntem păcăliți de aproape un an cu privire la aplicarea Legii 236, iar cei care trebuie să aplice legea (ANSVSA) sunt parte din executiv și nu legiuitori, sunt parte din statul care ar trebui să-și respecte și să-și aplice propriile legi. În condițiile pandemiei, care ne afectează pe toți și din punct de vedere economic, s-au găsit pârghii de sprijin pentru aproape toate entitățile economice private pentru a atenua impactul negativ, însă medicii veterinari de liberă practică au primit sarcini în plus și au fost prinși într-un hățiș legislativ monstrous – suntem blocați în “ țara nimănui “ din războiul dintre “ fracțiunile” din cadrul ANSVSA”, se arată într-un comunicat semnat de președintele Colegiului Medicilor Veterinari filiala Bistrița-Năsăud, dr. Login Berende.

1 comentariu

  • Septelu in tara a scazut drastic, avem tot mai putine animale de ferma, stam bine doar la caini si pisici dar avem tot mai multi medici veterinari.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.