Actualitate

Cristina Iurișniți: Grădinițele și școlile trebuie să rămână deschise!

”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului Orban de a închide școlile, fără a lua în calcul studiile științifice, recomandările organizațiilor internaționale, experiența și practica celorlalte state europene. În țări din Uniunea Europeană, precum Italia, Germania, Franța școlile au rămas deschise. Personal, consider că în ceea ce privește răspunsul la această pandemie, în domenii precum educația, România ar trebui să urmeze exemplele acestor țări și să caute soluții în mod diferențiat, în funcție de situația concretă, din teren”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

”Inclusiv specialiști de renume de la noi, precum psihologul Daniel David, rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a avertizat în repetate rânduri că deja există la nivel global, dar și național, suficient de multe date științifice care demonstrează că măsurile legate de pandemie trebuie adoptate și aplicate în mod diferențiat. Gândind diferențiat aceste măsuri de combatere și limitare a extinderii efectelor pandemiei s-ar fi putut suspenda orele și trece la învățământul online doar pentru clasele de liceu, unde învață elevi de vârste mai mari, care înțeleg și pot să lucreze singuri de acasă.


De asemeneea, avem la nivel național suficient de multe date științifice care ne arată că măsurile legate de pandemie trebuie luate diferențiat și în funcție de zona geografică, pe județe; ori în funcție de specificul local chiar și în interiorul aceluiași județ, acolo unde se identifică anumite regiuni și populații vulnerabile.

În urma aplicării măsurii guvernului actual, de a închide la grămadă și în totalitate școlile și de a trece deopotrivă profesorii și elevii de gimnaziu precum și pe cei de liceu în sistem de predare și învățare online, la distanță, cu siguranță copiii de vârste mai mici vor fi mai mult afectați. Pentru ei desfășurarea activităților online nu are aceeași eficiență ca pentru cei de liceu.

Precizez că, în conformitate cu datele oficiale, grădinițele, școlile din ciclul primar și gimnazial, în special cele din mediul rural, unde învață un număr mic de copii, și a fost aplicat scenariul verde de funcționare al unităților de învățământ, nu există până la această oră infectări cu SARS-COV-2 confirmate.

Grădinițele și școlile trebuie să rămână deschise, în special pentru preșcolari și elevii din ciclul primar și gimnazial!”.

8 comentarii

  • Argumentul „aşa se face ailleurs” trebuie evaluat critic.
    Sub perspectivă economică.
    Deciziile acelor guverne se subordonează logicii economice, nu neapărat a unei perspective epidiomologice.https://www.princeton.edu/news/2020/09/30/largest-covid-19-contact-tracing-study-date-finds-children-key-spread-evidence
    Peste tot unde şcolile au fost păstrate deschise rata infecțiilor pare semnificativ mai mare unele țări ca şi Franța au revenit în lockdown. E o realitate.
    Vroiau să pāstreze şcoile şi grădinițele deschise pentru ca şi părinții să meargă la muncă. Au creat o falsă senzație de securitate în fața virusului a populației.
    De fapt bătălia era de a proteja pe cei vulnerabili. Etic , pentru fiecare copil lăsat să meargă la şcoală, să interacționeze cu ceilalți fizic un bătrân sau un imunodeficient era mai la risc. Şi asta deja în condițiile în care structura economică permitea telemunca reci număr semnificativ de persoane acasă.
    E adevărat că va fi o întărziere îneducație, costuri legate de sănătatea mentală dar un sceatiu şi mai urât e retrăirea momentelor din Italia şi Spania din ianuarie. Inevitabil în opinia mea se va retrăi din păcate scenariul respectiv în condițiile hivernale . Vin zile grele.

  • Stimata D-na Deputat,

    As dori sa va aduc la cunoștință faptul ca la Școala Gimnaziala Nr. 1din Bistrita o parte dintre copii urmează, de la începutul anului școlar cursurile după-masă. Este vorba de o parte din clasele a 2-a, a 3-a și a 6-a (poate mai sunt și altele dar eu doar despre acestea știu) .
    Toată lumea a înțeles motivul pentru care s-a luat aceasta decizie și am respectat-o cu toții cu toate ca nu e plăcut sa fii încă la școala la orele 17 sau chiar 18. Școala pentru acești copii începe zilnic la ora 12.30.
    O data cu incidenta codului rosu toți copiii din Bistrița urmează cursurile în modul online.
    Din cauza faptului ca nu mai sunt constrânși de lipsa spațiului în școală consideram, părinții acestor copii, ca ei AR TREBUI SA URMEZE CURSURILE ONLINE DE DIMINEAȚĂ, la fel ca orice copii.
    Am adresat și conducerii scolii, prin invatatoare/diriginți întrebarea dacă pot urma și ei cursurile de dimineață, dar ni s-a răspuns ca este imposibil sa își modifice orarul, pentru ca ar fi afectate și alte scoli la care lucrează unii dascăli.
    Așadar… Rămânem de după masa?

    Va rog sa va interesați și Dvs la școala si/sau Isj astfel încât acești copii sa între cât de cât pe cursul firesc la vieții lor nu stand in online pana seara la 18.30
    Va mulțumesc.

    • Este de noaptea minții.Mă refer la clasele a 2-a si a 3-a.Doamnele învățătoare sunt ocupate dimineața?Și dacă mai au câte o oră de engleză,religie ,sport ,care este problema?Trebuie să ne batem joc de copii?Aici trebuie să intervină IȘJ și să pună lucrurile la punct.În condițiile în care de astăzi 09.11.2020 toate cursurile sunt on-line.

  • Stimata doamna profesoara!

    Va asteptam online! sa va vedem de ce sunteti capabila! Nu va fie frica este ff usor, dupa ce ati stat la caldura cu mintea spalata de Soros! Acum puteti saruta in ochiul maro fundatia o societate civila care va scotea ca pe centuriste pentru cativa arginti!

    V-a dat flit! asa e in lumea cea de pe bani! fara suflete

  • Școala este vitală pentru orice copil, desfășurarea acesteia sub altă formă decât față în față, cu precădere pentru cei mici, când se pune a b c-ul învățământului de bază, este sinucidere curată, dar cui să-i pese, pe cine să intereseze? Pe Lajos? să fim serioși, acestor indivizi nu le pasă decât de propria situație și de propriile jocuri, ignorând cu bună-știință o situație cu adevărat dificilă care tinde să devină dramatică pentru sute de mii de copii, cărora le este amputat accesul la un act educațional care, oricum, să fim serioși, nu se prezintă la un nivel nici măcar acceptabil, darămite retezat cu totul. Există în această țară sute de mii de copii, proveniți din medii defavorizate, aflați în regiuni slab dezvoltate, unde nu au pătruns nici măcar razele civilizației, pentru care, singura șansă de evadare, pentru foarte mulți dintre cei mici, este școala, cea care-i poate face oameni, acuma le-a fost retezat și acest drept. Cum se gândesc acești inapți că funcționează școala online în niște zone în care n-a pătruns nici măcar adierea civilizației, unde nu se găsesc nici de unele? Închiderea tuturor școlilor, indiferent de gradul de incidență a coronavirusului, indiferent de posibilitățile respectivei zone, comune, cătun etc., fără un studiu de impact, fără a se avea în vedere riscurile reale de îndobitocire a respectivilor copii, este o crimă la adresa viitorului și perspectivelor copiilor în cauză. O națiune fără educație și fără un nivel de cultură ridicat este o națiune pierdută. Ne aflăm în postura celor mai pricăjite state din Europa tocmai din cauza acestui fapt, în toată perioada scursă de la Revoluție nu s-a făcut absolut nimic serios pentru reformarea sistemului educațional, promisiuni concretizate în eterne minciuni, politici de distrugere și mai accentuată a educației și veșnice strategii fluturate în campaniile electorale rămase mai apoi fără niciun rezultat. Vă dați seama care mai sunt perspectivele unui copil provenit din mediul rural, care nu se bazează pe resursele necesare și pe mijloacele electronice adecvate frecventării școlii online, care, după toate spusele, este o frecție la un picior de lemn, nu t pregătește pentru nimic. Ne putem aștepta ca fețele luminate din Guvern să desfințeze cu totul școala pentru o perioadă de vreo 2 sau 3 ani, dacă tot nu putem găsi soluții viabile, să-i punem cruce. Credeți că statele occidentale au păstrat degeaba școlile deschise? Nu, n-au făcut-o dintr-un moft, ci din necesitatea de a nu-și pierde copiii, de a nu le compromite viitorul lor și al propriei națiuni. Au înțeles că educația este pilonul de bază al oricărei societăți, doar având educație poți construi, altfel vei ajunge în situația României. Bravo organe, așa vă pasă vouă de țară și de viitorul acesteia. Decât să cauți soluții mai bine închizi totul, este? Asta-i rețeta succesului la noi. Mergeți și votați-i tot pe vechii, vă vor păstra în trecut, asta place românului.

    • Problema nu e intre a decide daca scoala e utila sau inutila . Stim cu totii importanta ei.
      Problema e de a adopta acele masuri care aplicate permit un impact cat mai eficient in societate fara a periclita supravietuirea ei imediata.
      Fara supravietuire imediata nu exista supravietuire pe termen lung, Individuala sau colectiva.
      Deci, evident din perspectiva unui specialist in educatie, socializarea pare o activitate esentiala, de asemeni prezenta in clasa.
      Dar perspectiva unui epideomolog poate fi diferita . Scoala inseamna multiplicarea exponentiala a contactelor sociale. Iar in context de pandemie, virusul asteapta doar urmatoarea gazda care e in proximitate. Numar mare de interactiuni contacte logic urmeaza numar mare de infectii. Da, nu toti sunt afectati la fel. Unii pot trai cu virusul fara sa stie ca il au. Dar ce ne facem cu cei la risc? Parintii bunicii…Un copil fara parinti sau bunici, care decedeaza din cauza covid poate sa aiba cel mai bun sistem educational din lume si cea mai buna clasa sau profesor…dar va fi lipsit in procesul lui de dezvoltare de cea mai importanta resursa posibila , familia.
      Deci aici e discutia. Ar trebui trecut peste orgolii , peste pareri segmentale si de vazut fotografia pe ansamblu. Merita un efort temporar de sacrificiu. Care sunt costurile? Unii gandesc foarte bine segmential – specializat in domeniul lor, pot aduce cel mai bune argumente , sunt calificati. Dar uita contextul.
      Oricum la capitolul stiri bune, azi Pfizer si Biontech au anuntat un vaccin care functioneaza in 90 % din cazuri ceea ce este o stire extraordinara.
      Acum va fi lupta pentru a avea acel vacin. Acolo vezi cum opereaza sistemele si tarile, Accesul imediat, in cantitati suficiente, modul cum stiu la cine sa administreze in prioritate, cum organizeaza administrarea.
      Deci opinia mea, chiar pentru cei din USR ar trebui sa renunte sa poarte discutii specializate. Opiniile ar trebui sa se ofere in urma unei analize multidisciplinare si mai multi colegi, specialisti in diferite domenii in situatii de criza asa cum este acum exista o priorizare a masurilor in comunicare.

  • Cucoana lurișliți stă bine mersi ascunsă de covid într-un birou luxos pe banii noștri și se bagă în seamă cu orice prilej. Singura măsură bună care a luat-o acest guvern incompetent și rău intenționat a fost închiderea școlilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS