Actualitate Recomandări

Protest. Peste 80% dintre medicii veterinari care au contracte cu statul au decis să le suspende

(FOTO) Un număr de 43 de medici veterinari de liberă practică din județul Bistrița-Năsăud, adică 81% din totalul celor care au contracte de concesiune, au suspendat, de luni, activitățile contractate cu statul, cum ar fi identificările de animale, certificările sanitar-veterinare, vaccinările animalelor – și acestea contractate cu statul – respectiv inspecțiile în exploații.

În semn de protest, cinci medici veterinari din tot județul, inclusiv din Teaca, Șintereag sau Șanț, au pichetat, luni, sediul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud,


”Motivul pentru care suntem aici este că avem unele probleme care sunt foarte greu de gestionat de medicii veterinari din teren, medicii care au contracte cu statul, întrucât așteptăm din luna ianuarie a.c. de când ar fi trebuit să intre în vigoare Legea 236 – care trebuia să aducă medicilor veterinari anumite sume de bani care să le permită să meargă mai departe cu activitățile veterinare -, iar acest lucru nu s-a întâmplat. În luna iulie a intrat în vigoare OUG 117 care, de asemenea, ar fi trebuit să emită efecte, iar medicii veterinari să primească aceste sume de bani. Medicii veterinari au prestat toate activitățile prevăzute în Legea 236, au emis facturi și deconturi, iar aceste facturi nu au fost onorate”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Veterinari filiala Bistrița-Năsăud, dr. Login Berende.

”Sunt facturi de 10.000 de lei fără TVA lunar. În condițiile în care aceste facturi au fost emise colegii plătitori de TVA au plătit TVA și alte impozite, dar facturile nu au fost achitate. Vorbim de facturi emise în august și septembrie fiindcă cele pentru luna octombrie abia acum le-am depus și ar trebui plătite în 20 de zile de la data depunerii lor”, a adăugat dr. Berende.

El a menționat că o altă problemă este aceea că tarifele cu care medicii lucrează în cadrul contractelor cu statul român nu au mai fost actualizate din 2013: ”Dat fiind faptul că toate cheltuielile pe care medicii veterinari de liberă practică le au au crescut enorm, pentru întreținerea cabinetului și plata personalului, medicii veterinari au ajuns în situația în care din punct de vedere economic nu reușesc să treacă decât cu mare greutate de la o lună la alta. Sunt și colegi care, pentru a putea respecta cerințele Legii 236, și-au angajat personal și se găsesc în dificultate economică majoră”.

Potrivit acestuia, vaccinarea unui câine este decontată de stat cu 7,41 lei.

Medicii veterinari mai sunt nemulțumiți că, deși e pandemie și statul a sprijinit diverși liber profesioniști, nu a fost și cazul lor: ”Medicii veterinari au primit sarcini în plus fără ca să se aducă niciun fel de ajustări tarifare sau să fie plătiți pentru aceste acțiuni. Mă refer mai ales la faptul că, în cadrul inspecțiilor în exploatații pe care noi trebuie să le desfășurăm în această perioadă, s-au adus sarcini în plus care exced legii și obligă medicii veterinari să ajungă în exploatațiile cu animale să aibă contact cu proprietarii de mai multe ori decât ar fi normal adică trebuie să se ducă, să viziteze gospodăriile, să ia niște măsuri după care să revină după două săptămâni, ceea ce e nepotrivit în condițiile actuale”.

În plus, în contractele de presări servicii pe care medicii le au cu DSVSA este specificat că, în cazul în care există boli majore, cum e pandemia sau pesta porcină africană, statul le asigură echipamente de protecție. ”Aceste echipamente nu au fost asigurate și sunt colegi care s-au îmbolnăvit sau pot fi acuzați de răspândirea bolilor”.

Petru Mureșan, medic veterinar cu o experiență de 26 de ani, care are cabinet la Șintereag, a declarat că simte ”tras în piept”.

”Eu am mai protestat aici și singur, am depus nenumărate notificări către DSVSA. ANSVA este de vină că nu respectă legea și nu ne-au plătit. Nimeni din ANSVSA nu a fost bărtbat să iasă în față și să le spună colegilor: Nu avem bani! Că asta e problema. Puteau să ne spună, nu să ne facem activitatea, să angajăm personal, să plătim taxe și impozite la stat și banii să nu vină. Să ne pună să și facem facturi, iar acum factura pe august nu o să o putem câștiga decât în instanță pentru că refuză să o plătească. A fost o lipsă de bărbăție din partea ANSVSA care trebuia să vină și să ne spună care e situația. Am fi înțeles și am fi acționat așa, dar așa am fost trași în piept ca să o spun verde”, a spus dr. Mureșan.

Totuși, în ciuda problemelor financiare, medicii veterinari anunță că nu vor întrerupe total activitatea, ci vor răspunde solicitărilor proprietarilor în ce privește urgențele. Ei vor continua să picheteze zilnic sediul DSVSA.

În județ sunt 58 de medici veterinari de liberă practică care au contracte de prestări servicii sau de concesiune cu statul.

Prefectul Stelian Dolha a anunțat: ”Am luat act de nemulțumirile medicilor veterinari concesionari transmise prin notificarile depuse la sediul DSV, pe care în mare parte le cunoșteam. Am sunat în această dimineață la ANSVSA, unde am avut discuții cu conducerea instituției și am primit asigurări că o parte din sumele restante sunt deblocate încă de vineri și vor intra în conturile veterinarilor concesionari, asa cum prevede Legea 236 din 2019 și Ordonanta 117/2020. Este vorba de cei 10.000 de lei lunar garantați prin lege titularilor cabinetelor veterinare cu servicii concesionate pentru lunile septembrie si octombrie”.

https://www.facebook.com/StelianDolha/posts/3039232266178859

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS