Primele maşini cu miei au venit de la Livezile, iar odată cu ele au apărut şi cumpărătorii care au putut afla astfel că ciobanii vor între 13 şi 14 lei pe kilogramul de miel viu, cu cel puţin un leu mai mult faţă de anul trecut când preţurile de start au fost undeva la 12-13 lei kilogramul. De asemenea, ciobanii au mai adus şi iezi pentru care au cerut între 15 şi 16 leri kilogramul viu.
Întrebaţi cât ajunge să coste efectiv kilogramul de carne după sacrificare, măcelarii au spus că între 19 şi 20 de lei, mai puţin ca în magazine unde preţurile încep de la 23 de lei kilogramul şi pot ajunge până la 26 de lei. Aceasta dacă nu optaţi pentru miel vândut în marile magazine pe post de delicatesă la preţul de peste 260 de lei kilogramul.
Majoritatea bistriţenilor care au mers îndcă de marţi în piaţa de gros să cumpere carne au cerut miei mici, însă cu greu s-au găsit exemplare care să nu depăşească 15 kilograme.
Originea mielului pascal se leagă de o istorie a poporului lui Israel. Egiptenii nu voiau să-i elibereze pe evrei pentru că aveau nevoie de forţă de muncă şi atunci Dumnezeu a trimis mai multe pedepse asupra egiptenilorm, iar cea din urmă, cea mai aspră, a fost că Dumnezeu a lovit cu moartea pe toţi întâi născuţi, de la om la dobitoc. Şi pentru a-i feri pe iudei de această pedeapsă, le-a poruncit să aleagă din turmele lor un miel fără prihană. Fiecare familie trebuia să sacrifice animalul, iar cu sângele scurs să ungă pragurile uşilor şi ferestrele ca atunci când vine îngerul să împlinească pedeapsa să ocolească casele însemnate ale iudeilor. O dată cu ieşirea iudeilor de pe pământul egiptenilor s-a instituit sărbătoarea Paştilor. „Pesah” înseamnă în ebraică trecere, ieşire. Paştile iudeilor comemorează ieşirea din robia egipteană şi trecerea în libertate. Acest miel trebuia consumat în familie. El era fript şi pregătit cu ierburi amare, ca să le aducă aminte de perioada de robie şi după aceea, dimineaţa, trebuia să iasă şi să plece în libertate.
Adaugă comentariu