Social

MIG-urile şi elicopterele au survolat Valea Bârgăului. Show de zile mari de Centenar

(FOTO-VIDEO) Elicoptere, paraşutişti, MIG-uri Lancer şi tehnică militară de război. Toate au putut admirate azi, în premieră, pe Valea Bârgăului unde militarii locali au primit vizita forţelor aeriene. A fost primul show aviatic din judeţ din ultimele decenii şi mii de oameni s-au bucurat de el.

 

MIG-urile au fost primele care au survolat zona cu o viteză ameţitoare, mulţi dintre cei prezenţi reuşind cu greu să le prindă în cadru. Până şi-au deschis telefoanele, aparatele de zbor ale Armatei Române dispărând la orizont. În schimb, oamenii s-au bucurat să fotografieze tehnica de război.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi primarii de pe Valea Bârgăului s-au îmbrăcat în costume populare şi aşa l-au întâmpinat şi pe vicepremierul Viorel Ştefan.

 

Autorităţile au depus coroane la monumentul eroilor şi au salutat militarii, după care toată coloana oficială s-a îndreptat spre stadion, unde a venit rândul paraşutiştilor să coboare din elicoptere în mod spectaculos, aducând la sol Drapelul României.

 

Drapelul a fost predat vicepremierului Viorel Ştefan care le-a mulţumit pentru profesionalismul de care au dat dovadă.

A urmat apoi un exerciţiu demonstrativ de luptă care a fascinat publicul. Iată-l:

După ce s-a încheiat exerciţiul, un elicopter a rămas la sol pentru ca oamenii să îl poată vedea de aproape.

”Astăzi, alături de peste 10.000 de oameni de pe Valea Bârgăului, am dat un mesaj care sper să fie auzit în toată România: vrem unitate, iubire de popor și încetarea dezbinării între cei care ne conduc! O paradă militară cum nu cred că a văzut România în ultimii zeci de ani: MIG-uri 21 Lancer care au survolat cerut, elicoptere, tehnică și armament militar de ultimă generație și cele mai bune trupe de militari din România au fost azi la Prundu Bârgăului. Evenimentul #România100 a adus alături lucrurile fundamentale ale României: armata, biserica și poporul care își iubește țara din tot sufletul, nu doar din buze. Mă înclin în fața eroilor care au murit ca noi să fim azi, aici români! Voi lupta alături de acești oameni minunați din administrația județului nostru, pentru ca noi, românii, să fim din nou stăpâni în țara noastră”, a postat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan.

    

ŞTIREA INIŢIALĂ Comuna Prundu Bârgăului găzduieşte, luni, a doua zi de Rusalii evenimentul intitulat „Centenarul Marii Uniri pe Valea Bârgăului”. Pe șoseaua ce străbate centrul comunei și în zona stadionului „Heniu”, aproximativ 250 de militari și peste 35 de mijloace tehnice de luptă iau parte la activitățile comemorative și festive la care participă vicepremierul Viorel Ștefan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, primarul din Prundu Bârgăului, Doru Crișan, dar și alți primari de pe Valea Bârgăului, îmbrăcați în costume populare.

Alături de efectivele și mijloacele Forțelor Terestre participante la sărbătoarea de la Prundu Bârgăului sunt și cele ale Forțelor Aeriene, piloți și aeronave ale Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu”.

   

Manifestările se desfășoară la solicitarea primarului Doru Crișan adresată comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Virgil-Ovidiu Pop, cetăţean de onoare al comunei.

Programul sărbătorii „Centenarul Marii Uniri pe Valea Bârgăului”:

• ora 12.30, Ceremonia militară la „Monumentul Eroilor”: prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național, depunerea de coroane de flori la monument și defilarea gărzii de onoare, concomitent cu zborul celulelor de MIG-21 LANCER prin defileul Bârgăului (ale Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu”); detașamentul va fi constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (plutoane ale Batalioanelor 811 Infanterie „Dej” și 817 Artilerie „Petru Rareș”), reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și instrumentiști ai Muzicilor Militare reunite ale garnizoanelor Cluj-Napoca și Bistrița;

• ora 12.45, Marșul infanteriei cu trecerea coloanei de militari și tehnică de luptă pe itinerarul Monumentul Eroilor – Primăria Prundu Bârgăului; detașamentele sunt constituite din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (plutoane ale Batalioanelor 811 Infanterie „Dej” și 817 Artilerie „Petru Rareș”) și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne; coloana de tehnică militară va fi alcătuită din TAB-uri (TAB-C 79, TAB B-33 ZIMBRU, TAB 77), vehicul de recuperare-evacuare, instalație de Aruncătoare Proiectile Reactive cal. 122 mm, complex antiaerian autopropulsat Ghepard 2×35 mm, aruncător cal. 120 mm, obuzier cal. 152 mm, tun cal. 100 mm, mașină de luptă rachete antiaeriene OSA-AKM etc.

• ora 13.00, Ceremonia militară „România 100”, la stadionul „Heniu”: onorul, saltul parașutiștilor militari (din Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”), purtători ai tricolorului național inscripționat „România 100”, din elicoptere IAR 330 PUMA (din dotarea Bazei 71 Aeriane „General Emanoil Ionescu”); în momentul aterizării parașutiștilor pe terenul de sport, instrumentiștii Muzicilor Militare reunite ale garnizoanelor Cluj-Napoca și Bistrița vor intona imnul național; desfășurătorul va continua cu momentul alocuțiunilor oficialităților locale si naționale, după care este planificată premierea unui veteran de război din localitatea Prundu Bârgăului la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani;

• ora 14.10, pe terenul de sport al stadionului, exercițiu demonstrativ al cercetașilor Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, desantați din elicoptere ale Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”, urmat de exercițiul demonstrativ al reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne;

• ora 14.45, în zona din jurul stadionului „Heniu” și pe terenul cu gazon artificial se va desfășura Expoziția statică de armament și tehnică de luptă; vor putea fi vizionate zeci de echipamente militare din dotarea Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” (TAB-uri, aquator, aruncătoare cal. 82 mm și cal. 120 mm, instalații AG-9, complex 9 K-111-FAGOT, dronă RAVEN, armament individual de infanterie, VAMTAC, echipament comunicații ARGUS, tanc T-55, robot EOD, obuzier cal. 152 mm, tun cal. 100mm etc.), Bazei 4 Logistice „Transilvania” (TAB 77 -TERA), Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” (complex antiaerian mașină de luptă OSA-AKM), Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” (instalație aruncătoare proiectile reactive cal. 122 mm), Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” (snowmobil, echipamente alpinism) și Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu” (elicopter IAR 330 PUMA și standuri cu tehnică și echipamente de aviație);

• ora 14.45, pe stadion, Spectacol de muzică de fanfară, populară și ușoară; vor fi invitați, alături de instrumentiștii Muzicilor Militare reunite ale garnizoanelor Cluj-Napoca și Bistrița, interpreții Ioan Dordoi, Felix Gălan, Radu Ciordaș, Ovidiu Purdea-Someș, Lucia Potra, Vasile Barboș și alții.

”Prin participarea militarilor Diviziei 4 Infanterie „Gemina” la evenimentul patriotic din pitoreasca localitate Prundu Bârgăului, dar și în alte unități administrative din zona de responsabilitate a diviziei, în funcție de solicitările autorităților publice locale, se urmărește extinderea activităților de reprezentare a Armatei României dincolo de marile garnizoane de dispunere la pace a unităților din compunere și onorarea, prin diverse activități festive și practic-aplicative (ceremonii militare, expoziții statice și exerciții demonstrative etc.), a tuturor cetățenilor români, indiferent de zona lor de domiciliu. Aniversarea Centenarului Marii Uniri oferă, în primul rând, prilejul întâlnirii românilor cu alți români, oriunde se simte românește, în onorul dat de armia română”” – Divizia 4 Infanterie Gemina.

17 comentarii

 • Nu, dar incepe cumva vre-un război? Doamne ferește! Altă imaginație și alte preocupări nu aveți, in afară de aceste parade de tipul armatei roșii sovietice? Vedeți puțin ce preocupări au autoritățile și cum trăiesc oamenii din țările civilizate!

  • Mig o suma medie cu 5 cifre in EUR pe ora. Elicopter 4 cifre. Tot eveniment vreo 6 cifre minim.

 • Chelului ii trebuie tichie de margaritar.
  Astia n_au dupa ce se kka de foame si viseaza miguri.
  Paine si circ.
  Reteta psd.
  Garantata.

 • Un super eveniment, un super spectacol!Felicitari domnului primar, Doru Crisan si tutor celor care au fost implicați in organizarea acestui eveniment! Nu vezi in fiecare zi asa ceva, asadar gurile rele zica ce-or vrea!

 • Un spectacol frumos despre demnitate si iubirea de neam! Felicitari domnule Radu Moldovan ca ati adunat romanii si nu ne lasati de izbeliste!

 • Un spectacol minunat! Organizarea a fost foarte bună. Felicitări celor implicați în desfășurarea acestui eveniment! A fost un spectacol reușit, iar copiii s-au simțit extraordinar! Acest eveniment este deosebit de important pentru viitorul copiilor, pentru că azi au primit o lecție despre ceea ce înseamnă DEMNITATE, CURAJ, PATRIOTISM și ROMÂNIA!

  • Penibil ! Propaganda asta chiar e nedemna de armata romană .
   Ce legătura are o mica localitate pe harta României cu o astfel de manifestație ? Regimentul de garda al jandarmilor la Alba . Aici armata . Apropo , care sunt regulamentele in vigoare pt onor militar si garda de onoare ? Cum , cui si in ce situații se acorda ?

 • Deci a început „imaginația” sa lucreze pt șifonarea celor 150 milioane euro alocati pt centenar . Ca de-obicei cine împarte ….
  Următoarea defilare va avea loc la Cuca-Macaii .
  Primarul solicita expoziții si etalări tehnica militară (având in vedere ca au ditamai Mareșalu născut pe meleagurile lor) , construire mausoleu si introducerea localității in categoria martir (la pietruirea Uliței primarul a facut entorsa – e si asta un sacrificiu) consiliul primăriei Cuca-Macaii dorește fanfara pentru divertisment si nunta nepotului domnului primar care va coincide cu evenimentul .
  Onor si respect
  Ne vedem la Cuca-Macaii

 • Gavriș pentru 50000€ organizez desene pe asfalt dc aveti in comuna dc nu merge si pe pietriș dar e mai scump ca lucram cu chinezi ce pictează si in bob de orez . Livrez hârtie igienica tricolora , pt wc din fudul Curții avem si frunze de cactus – astea sunt mai ieftine ca au fost la oferta cu niste palmieri. Găleți pentru fântâni cu lanț tricolor – daca in comuna aveti apa curenta avem set căni si pahare tricolore (la cerere putem personaliza cu diverse mesaje ex: Madagascar , Costa Rica printre cele mai cerute)

 • Buun. Am inteles. Foarte frumos. Si cu ce am ramas dupa?
  Aceste minunate trupe sa dea onorul unor izmenari. Si acei ofiteri superiori, cu deplasari in teatre de razboi sa se umileasca in fata unor derbedei. Pentru ce?
  Un proiect de tara care sa ramana 100 de ani putem face? O autostrada sau o cale ferata care sa lege toate tinuturile Romaniei de exemplu? Ei se duc cu avionul la Bucuresti.
  Absolut penibil.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.