Actualitate

Mihaela Șteff, desemnată Omul Anului de Clubul Rotary Bistrița

Antrenoarea de tenis de masă Mihaela Șteff a primit din partea Clubului Rotary Bistrița distincția ”Omul Anului 2024” în cadrul unei ședințe festive care a avut loc la Hotel Codrișor.

Distincția i-a fost înmânată fostei mari campioane de către președintele Clubului Rotary, Adrian Vereș, iar laudatio a fost rostit de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, care a adus un elogiu întregii școli de tenis de masă de la Bistrița, fondată de Gheorghe Bozga.

”Bistrița a reușit, de-a lungul timpului, să iasă în evidență prin două sporturi, prin fotbal, în 1922 prin echipa Gloria Bistrița, și prin tenisul de masă. Restul sunt sporturi pasagere. Urmează să treacă anii ca să se poată valida. Tenisul de masă a apărut ca o activitate de agrement și se numea ping-pong. În 1926 a fost organizat primul campionat mondial la Londra și de-abia în 1988 a fost inclus în Jocurile Olimpice. Pentru bistrițeni, mirajul tenisului de masă a început cu mulți ani în urmă. Radu Negulescu, absolvent al Liceului Liviu Rebreanu, băiatul medicului ginecolog Ioan Negulescu, a fost îndrumat spre acest sport de Angelica Rozeanu, cea care deținea 17 titluri de campion mondial la tenis de masă. A ajuns și el medic ginecolog, a emigrat în Germania, dar vine la întâlnirile de la Liviu Rebreanu. Gheorghe Bozga l-a urmat pe Radu Negulescu și a devenit la început jucător de tenis de masă, după care antrenor. A fost colegul meu de clasă. Vedetele școlii de tenis de la Bistrița antrenate de Gheorghe Bozga sunt Călin Creangă, Marian Filipaș și el antrenor, Lucian Filimon, Adrian Crișan, Mihaela Șteff, frații Hunor și Bernadette Szocs”, a spus Mircea Gelu Buta.

Mihaela Șteff s-a născut într-o familie de profesori la Bistrița Bârgăului, a urmat Liceul cu Program Sportiv din Bistrița și Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB. A început să practice tenisul de masă la vârsta de 9 ani. A câștigat de șase ori titlul național la Campionatele României. În 1997, Mihaela Șteff s-a alăturat echipei Team Galaxy Lübeck din Bundesliga germană. În 1998, a câștigat Cupa Europeană cu Lübeck. În 1999 s-a transferat la TuS Bad Driburg, iar în 2002, a trecut la Müllermilch Langweid. În 2004 a părăsit Germania pentru Italia, unde s-a alăturat echipei Sterilgarda TT Castelgoffredo.

A avut succes la Campionatele Europene de Tineret, unde a câștigat o medalie de aur la simplu, cinci medalii de aur la dublu și o medalie de aur la dublu mixt. Împreună cu Tamara Boroš, a devenit campioană europeană la dublu în 2002, 2003 și 2005. Între 1995 și 2006, Mihaela Șteff a participat la nouă Campionate Mondiale reprezentând România. În 2000 și 2004 s-a calificat la Jocurile Olimpice, unde a ajuns până în sferturile de finală atât la simplu, cât și la dublu.

După 2007, Mihaela Șteff și-a continuat activitatea în tenisul de masă, atât ca jucătoare, cât și ca antrenoare. În 2011, a revenit în competiții, evoluând pentru echipa italiană Castel Goffredo timp de jumătate de an, iar în sezonul 2011-2012 a jucat în Polonia. În vara anului 2012, și-a încheiat oficial cariera de jucătoare profesionistă. Începând cu februarie 2013, Mihaela Șteff a devenit antrenoare la CSM Bistrița, a ocupat această poziție până în 2022, când s-a alăturat CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, transformând secția de tenis de masă într-una dintre cele mai performante ale clubului. În 2022 a fost numită antrenor secund al lotului național de senioare al României, contribuind la succesul echipei la nivel internațional. Pentru contribuțiile sale remarcabile în sport, Mihaela Șteff a fost distinsă cu titlul de Cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud în decembrie 2023.

”Consider că acum, când se împlinesc 20 de ani de la obținerea medaliei de aur la Campionatul european de tenis de masă, Mihaela Șteff merită să primească titlul Omul Anului din partea Rotary Club Bistrița, onorând, prin aceasta, școala de tenis de masă din Bistrița. Oferind această medalie, ne gândim cu recunoștință la Gheorghe Bozga și la ceilalți antrenori pe care i-ai avut”

Mihaela Șteff a mulțumit pentru premiul acordat și pentru cuvintele frumoase. “Distincția mă onorează, dar în același timp mă obligă să continui pe același drum, acum din postura de antrenor. Cu siguranță, rezultatele mele nu ar fi fost aceleași dacă nu aș fi avut alături de mine familia care m-a susținut necondiționat de-a lungul anilor. Cea mai mare realizare a mea e fiul meu Răzvan. Am fost întrebată de-a lungul anilor dacă există vreo rețetă secretă pentru a deveni campion. În cazul meu, a fost foarte multă muncă – cum a spus domnul Bozga munca nu te minte niciodată – pe lângă muncă, multă ambiție, perseverență și dorința de a fi cel mai bun. Ingredientul secret în cazul meu a fost un dram de noroc, să se alinieze toate planetele atunci când trebuie. Pentru mine, copil fiind, chiar dacă am început târziu tenisul de masă, am avut șansa să-l am ca și mentor pe domnul Gheorghe Bozga, care, uitându-se la mine cu flerul lui de a descoperi campioni, le-a spus părinților mei: am să o fac pe Mihaela campioană europeană, iar restul e istorie”, a spus Mihaela Șteff.

Până acum, au mai primit titlul ”Omul Anului” următorii: tenorul Ștefan Pop, prof. Andrei Marga, fostul primar Ovidiu Crețu, Rareș Buhai și prof. Constantin Gălățan, Ada Milea, managerul RAAL Paul Ilieș, președintele CJ Radu Moldovan, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean, artistul plastic Ioan Sbîrciu, rectorul UTCN Vasile Țopa, preotul paroh Johann Dieter Krauss, Angelo Bude.

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.