Social

Milaș: Protest al greco-catolicilor faţă de ”convertirea” cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie

(FOTO) Protest la Milaş, locul nașterii episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. Mai mulţi greco-catolici au protestat nemulţumiţi că ”se legitimează, prin aducerea IPS Andreicuț – episcop ortodox al Clujului, la sfințirea bustului cardinalului greco-catolic, furtul de identitate și minciuna”.

Protestul a avut loc cu ocazia dezvelirii, în parcul din comuna Milaș, a unui bust al cardinalului Iuliu Hossu, lucrare din bronz și piatră de Ilarion Voinea. Evenimentul a avut loc în prezența IPS Andrei Andreicuț – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Florentin Crihălmeanu – Episcopul eparhial de Cluj-Gherla al Bisericii Greco-Catolice, primarului din Milaș Iosif Gabor, președintelui CJ Radu Moldovan, prefectului Ovidiu Frenț, generalului de brigadă Virgil Ovidiu Pop – comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, reprezentanților Rotary Club Bistrița.

”Episcopul Marii Uniri” Iuliu Hossu, primul cardinal greco-catolic român, originar din Milaș, a citit la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

Organizatorii protestului au semnat şi o petiţie online „Apel la unitate, adevăr și dreptate – scrisoare deschisă către societatea românească”  – care are, printre altele, următorul conţinut:

”Analizând evenimentele din ultima perioadă, devine tot mai evident și mai îngrijorător faptul că se aplică un plan tendențios de dezinformare și manipulare, prin falsificarea voită a istoriei recente, într-o acțiune ostilă constantă îndreptată împotriva statutului și imaginii Bisericii Române Unite. (…)

În județul Bistrita-Năsăud este promovată și elogiată revista Cultura creștină de la Blaj ca și cum ar fi realizarea BOR; IPS Andreicuț a tiparit volumele „Mama” și „Eroism” ale episcopului greco-catolic Ioan Suciu ca și cum ar fi proprietatea lor, fără a face nici un fel de trimitere la autorul original, Coșbuc a fost omagiat în satul natal exclusiv de ierarhul și preoții ortodocși, iar preotului greco-catolic nici măcar nu i s-a răspuns la telefon, atunci când a dorit să participe, cu situații similare pentru Gheorghe Pop de Băsești, Gheorghe Șincai ș.a.m.d. (lista este prea lungă pentru a o reda aici).

Ca să orchestrezi constant asemenea atitudini în public, trebuie să ai în spate un plan bine pus la punct, diseminat în mod organizat și concomitent la toate nivelele societății românești și de la toate forurile posibile, implicând într-o amplă acțiune de lobby, prin diverse metode (mai mult sau mai puțin ortodoxe) intelectuali sau politicieni ai momentului.

În prezent, se încearcă din nou convertirea cardinalului Iuliu Hossu la ortodoxie. Trebuie reafirmat un lucru clar: noi suntem ortodocși în comuniune cu Episcopul Romei, care stă pe scaunul lui Petru, așezat de Isus cap al UNICEI Biserici întemeiată pe pământ pentru mântuirea oamenilor. Reamintim cuvintele unui alt martir român – fericitului Vladimir Ghika: „m-am făcut catolic ca să fiu mai bun ortodox”. Dacă pe IPS Dr. Iuliu Hossu nu au reușit să îl treacă la BOR nici oferindu-i scaunul de mitropolit al Moldovei, nu credem că vor reuși să îl convingă nici acum.

Prin urmare, în condițiile acestui „război” de imagine, mai mult decât nedrept și rău intenționat, intensificat în mod evident în cursul acestui an în care celebrăm Centenarul Marii Uniri, considerăm că se impune să solicităm la modul imperativ o luare de poziție oficială a ierarhilor noștri în această chestiune, pentru a demara o campanie coerentă de sensibilizare publică și de implicare în acțiunile comemorative ale Centenarului, pentru a furniza opiniei publice informații vitale care să prezinte adevărul istoric referitor la biografia marilor noștri înaintași și la meritele BRU în formularea și materializarea idealului național. În același timp, solicităm ierarhilor noștri o atitudine explicită prin care să lămurească poporul credincios care este drumul pe care mergem. Isus Hristos este calea adevărul și viața: în lumina aceasta cerem lămuriri și în același timp solicitam ierarhilor, preoților, persoanelor consacrate, tuturor laicilor și oamenilor de bună credință să promoveze adevărul ziditor și buna cuviință.

Este vital să ne gândim că responsabilitatea noastră  stă în formarea unei conștiințe drepte care se poate zidi numai pe respectarea adevărului adus în lume și lăsat în Biserică de Dumnezeu făcut om în Persoana lui Isus și, mai mult, ne-a lăsat pe Duhul Sfânt care să ne dea puterea să mărturisim acest adevăr.

Dacă susținem minciuna, ne facem ucenicii unui dumnezeu fals, pentru că în Scriptură se spune: tatăl minciunii este diavolul. Chiar dacă îmbrăcăm haine preoțești, arhierești sau de alt fel, „da” să fie „da”, iar „nu” să fie „nu”, căci ce e în plus este de la diavol.

În memoria înaintașilor noștri, în numele copiilor noștri, cerem să fie promovat fără ezitare și fără frică adevărul despre BRU și ierarhii greco-catolici. Aceasta înseamnă că alături de numele episcopilor noștri trebuie spusă și confesiunea acestora. Episcopatul nu este un titlu personal, ci o hirotonire de slujire în biserică.

Acțiunea ce se pregătește la Milaș nu poate păta memoria unui mucenic al BRU și a unui erou al întregului neam românesc. Știm cum a plecat cu brâul rupt în parlamentul de la Budapesta și a protestat purtând pe față scuipatul dușmanilor românilor, știm că a trăit o viață eroică și a murit martir, știm că a refuzat regelui orice funcție sau onoare pentru lupta personală sau pentru contribuția adusă la Unire, știm că a refuzat funcții oferite de patriarhul Iustinian și știm că a refuzat trecerea la ortodoxie, iar pentru acest lucru a fost martirizat.

Prin urmare, dacă acest eveniment va avea loc în forma propusă, adică sfințirea bustului de către un ierarh BOR sub oblăduirea politicienilor zilei și a clubului Rotary, aceasta ar fi o a doua ucidere a episcopului martir și o denigrare flagrantă a BRU, promovând minciuna și falsitatea.

Solicităm ca acest bust să fie sfințit de un ierarh greco-catolic și să fie specificat pe inscripție: Iuliu Hossu, episcop greco-catolic martirizat în regimul comunist pentru credință și neam.

Oricine poate să îl omagieze, recunoscându-i meritele, dar cu decența de a nu deturna adevărul pentru interese meschine politice sau de altă natură, cu scopul de a perverti conștiința oamenilor de bună credință. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Redactată azi, 5 septembrie 2018, la o sută de ani de la citirea Declarației de Unire a Transilvaniei cu România de către episcopul greco-catolic Iuliu Hossu de Teresia Tătaru-Bolchiș, Matei Boilă, Valer Filip, Daniel Claudiu Sîrb, Valeriu Domuța, Carmen Moldovan, Ioan Sigarteu şi Maria Hodiș”.

39 comentarii

 • Răducu, medicul cântăreț bisericesc MGB , securistul Andrei, generalul Damigeană, toți politrucii, de toată jena, Nu vă e rușine comuniștilor ?

 • Toate aceste atacuri ale comunistilor se fac doar prin acceptul, nepasarea si aroganta ierarhilor Bisericii Greco-Catolice, care tac cuminti. Asa au primit ordine si le e frica pentru salariul de 17.800 de lei pe care-i primesc pe luna. Securistii ortodocsi le comanda subordonatilor infiltrati in BRU sa taca din gura. Crihalmeanu(nume conspirativ Cretu si Marcu), a stat cuminte si nu a protestat cu nimic.

  • Ortodocsilor nu trebuie sa faca nici un miting pt ca nu i-a fortat nimeni sa treaca la catolicism. Auzi vreun ortodox vaicarindu-se ca i s-a furat biserica???? Cine a furat biserica a doua oara de la coroana???? Andrecut cu trupa lui. Rusine

  • Propun un protest pentru crestinii ortodocsi ucisi si pentru bisericile daramate sau date unitilor oportunisti de catre Bukow… pentru martirii de pe „mocirla” Salvei si prezenta la juramant a odiosului episcop greco catolic Petru Pavel Aron… pentru faptul ca ortodocsii ardeleni n-au avut dreptul la un episcop vreo 60 de ani… mai vreti? A, stiu, au fost cam demult, dar nu se uita… Mitingurile de protest nu sunt decat piedici impotriva bunei intelegeri si a unitatii intre romani… si bineinteles semnul unei mari frustrari… Crestinii care sunt mandri de credinta lor nu simt nevoia sa protesteze pentru asa ceva… Protestati pentru Hristos si buna cuviinta in aceasta lume nebuna… Prezenta mitropolitului acolo nu a fost nici sfidare, nici aroganta, nici afront impotriva greco catolicilor, ci respect… pur si simplu respect si omagiu pentru un mare roman… Restul e frustrare si o inteleg pana la un punct.

  • Da . Ortodocșii ar trebui să facă cumva și să-și autofinanțeze “hobby-ul” și să restituie bunurile FURATE de la alte confesiuni , apoi să renunțe la a face propagandă partidelor politice , oricare ar fi ele .

  • Noi putem demonstra adevărul cu toate documentele în arhivele ortodoxe însă voi puteți doar afirma unele lucruri fără ale demonstra.

 • Dragi greco-tei, prin actiunile voastre de scoatere a adevarului la lumina sa nu omiteti momentele in care v-ati tradat tara si credinta pentru a va vinde statului maghiar la 1700 doar pentru a va fi mai bine. Apoi puneti mana si cetiti istoria semnarii Concordatului dintre Romania si Vatican din anul 1929, cand al vostru cardinal nu a tinut nici nu moment cu voi credinciosii ci cu papa. Biserica Greco-Catolica nu mai exista, a fost desfiintata nu de comunisiti in 1948, ci de cardinalul Iuliu Hossu care a fost de acord sa fie transformata intr-un simplu cult. Din anul 1929 voi nu mai existati, nu mai sunteti greco catolici, ci catolici de rot rasaritean, iar de ortodoxism sa uitati a mai vorbi. Schismaticilor!!!

  • Tovarase comunist, sluga a bocancului sovietic mai bine ai face altceva decat sa-ti pierzi vremea scriind numai minciuni ordinare tipic securiste. Daca comunisti nu au reusit exterminarea bisericii greco catolice tu degeaba incerci sa denigrezi pe primul cardinal al romanilor pt. ca nu vei reusii niciodata. Datorita bisericii greco catolice poti sa scri tu romaneste acum, comunistule! Datorita bisericii greco catolice a avut loc marea unire de la 1918.

  • Tovarășe , să nu uităm că acolo unde este ortodoxie , este și sărăcie , preacurvie , lichelism , impostură , hoție , găozărie…

 • Cat tupeu pe andreicut sa fure religia unui om mort ,martirizat de comunisti si de b.o.r.pentru ca nu a acceptat sa treaca la ortodocsi nici pentru promisiunea ca-l fac mitropolit ortodox !Andreicut nu are nici un pic de rusine! Dar episcopii greco catolici de ce nu iau nici o atitudine ca acum nu-i inchide nimeni ???!!!Este de neinteles si de neacceptat !!!

  • Maria, dar de tupeul celor care au demonstrat, în timp ce episcopul lor făcea apel la înțelegere și iubire intre cele două culte, ce ai de zis? Ipocriților. Și catolicii, și ortodocșii rămân fără credincioși, oamenii se îndepărtează de Dumnezeu, și voi tot o țineți cu ce-a fost mai întâi, oul sau găina.

  • Daniel nu sunt ipocrita ipocriti sunt cei doi fosti colaboratori ai securitatii care nu merita sa-l cinsteasca pe Cardinal,ma refer la crihalmeanu si andreicut !!!

  • Tocmai din cauza episcopilor din ziua de azi se indeparteaza lumea de biserica ! Pe toti in egala masura ii intereseaza doar interesele financiare si calatorii gratuite in intreaga lume in timp ce-i slugaresc pe politicieni !!!

 • Este o bataie de joc la adresa bisericii si credinciosilor greco catolici cu aceasta dezvelire de tip sovietic. Nu ati fost in stare sa scrieti pe bust ca a fost greco catolic sau intentionat nu ati vrut???? Cardinal Iuliu Hossu???? Comunistii niciodata nu au suportat biserica greco catolica iar acest lucru este valabil si azi. Incearca sa-l treaca la ortodoxie sau care e treaba???? Ati facut o mizerie de develire. V-ati facut de ras dragi tovarasi sovietici!!!!! V-ati batut joc de anul Centenar al Marii Uniri cu acest gest mierabil. Andrecut la develirea unui bust al cardinalului greco catolic???? A fost beat sau vrea sa fure trecutul bisericii????

  • Am tacut destul din gura din ’48 si pana in ’90. Vremea cu tacutul a apus demult, este libertate si trebuie spus adevarul.

 • Ortodoxismul seamănă izbitor de mult cu psd-ismul la comportament dar și la consecințe. Ambele trag România în jos și o mențin în înapoiere.

 • Vazand aceasta lipsa de educatie si de respect a protestatarilor greco-catolici, as dori daca ma poate lamuri cineva ce controverse doctrinare si ideologice ireconciliabile exista intre cele doua culte.
  Eu din cate stiam, diferentele sunt aproape iexistente si singura si cea mai mare direfenta e doar cui se subordoneaza.

  • Cam aceasi diferenta ca intre un sugaci psd-ist ca tine si un om normal.
   Te numesc „sugaci” pentru ca esti o lipitoare de la bugetul local.

  • Deci diferenta intre greco catolici si ortodocsi e ca intre sugaci si oameni normali?
   Eu as fi vrut chiar niste diferente peste care niciunul nu este capabil sa treaca.
   Din cate stiu, nu exista aproape nicio diferenta in afara de nu me si de subordonare. Acest cult a fost facut pentru ca ortodocsii care erau obligati sa treaca la catolicism sa nu sesizeze diferente si aftfel sa nu se razvrateasca. Aceasta struto-camila a fost facuta si ca o momeala pentru ortodocsii care voiau sa fie cool, sa para mai occidentali. E de bonton sa fii catolic, chiar si greco. Aceasta struto-camila e ca si cum s-ar fi facut biserica italiano-ortodoxa sau germano-ortodoxa si care sa fie aproape identica cu cea catolica, dar sa se subordoneze unui patriarh.

 • Fiti realisti, adevaratul ierarh transilvanean, demn de a fi continuatorul lui HOSSU, este Mitropolitul ANDREI ANDRECUT, din parinti greco-catolici, ucenic al parintelui PRUNDUS-un mare barbat al neamului, cu apucaturi normale. Pe cand florinelul vostru e un amestec straniu de ceango-franco-moldoveanca cu un sef de fabrica comunista cara a auzit de greco-catolici dupa ce colegii securisti l-au pus pe bolnaviorul familiei sef -asa ii spun slugaii -la greco-catolici. Diferenta intre VREDNICUL MITROPOLIT ANDREI si utecistul florin este ca mitropolitul nu a mai continuat colaborarea cu securitatea dupa 1990, recunoscad slabiciunea pardonabila din anii 80, pe cand florin Cretu1983-Marcu1990………tace si incaseaza de la stat 17.800 exact cat 15 preoti pe care ii respecta cum respecta deratizarea gandacii……..

  • Mitropolitul ANDREI ANDRECUT, din parinti greco-catolici, ucenic al parintelui PRUNDUS-un mare barbat al neamului, cu apucaturi normale. Răspunde la comenzi și face politică la fel de normal.

 • Lipsă de respect.
  Ruşinos.
  Dezamăgitor.
  Urât gest din partea unei grupări, care vrea să se numească „biserică”. Numai oameni care nu cred în Dumnezeu pot face așa ceva.
  Totul a fost premeditat şi pregătit în detaliu de către clerul greco-catolic.
  Dar, dacă ați uitat, vă amintesc un singur lucru: NU UITAȚI CĂ V-AȚI TRĂDAT ȚARA ŞI CREDINȚA doar pentru niște beneficii! V-ați vândut statului maghiar!
  Să vă fie ruşine de ce ați făcut atunci şi de ce ați făcut astăzi!

  • Esti un securist si un sovietic de doi bani…. esti un informator si un turnator care prefera minciuna in locul adevarului. mincinos de doi lei

 • TUTUROR
  Sunteti patimasi si plini de ura domnilor! Daca veti continua tot asa, nu m-as mira ca la un moment dat sa se ajunga la o ura si mai mare, si la fapte pe masura.Nu invatati nimic din lectiile istorie!S-au facut grozavii din motive religioase si suntem gata sa le repetam.Cui foloseste tot ceea ce se intampla?Va atacati,va contraziceti,toti aveti argumente imbatabile dar,intrebarea este,unde vrem sa ajungem?Sunteti crestini cu adevarat?Daca da ,ce au toate atacurile acestea cu religia iubirii,cu mesajul Domnului Iisus?Chiar nu va dati seama ca indiferent de cat de mult s-a gresit,trebuie sa mergem pe un alt drum decat s-a mers pana acum?Cu siguranta fortele demonice jubileaza la asa spectacol!

 • Esti nebun cine s-a vandut statului maghiar,habar nu ai de istoria adevarata dar nu este de mirare daca-l aveti sef pe turnatorul -mincinos-falsificator de istorie -andreicut !!!

 • Identitatea nu o poate fura nimeni!
  Nu a reusit Hitler in Polonia, Franta.
  Nu a reusit „Tatucul Stalin” in Romania.
  Nero in Roma.
  Iuliu Hossu a fost, este si va ramane ortdox in comuniune cu Roma: exact ceea ce a fost Biserica ( comunitatea de oameni credinciosi adunata in jurul lui Isus si pe urma in jurul Apostolilor ) pana in 1054.
  Ipss Andrecut a fost prezent deoarece a fost invitat, nu venea el de capul lui.
  Prezenta sa se datoreza nu personei,personalitatilor care au dorit ca el sa fie acolo, ci a personalitatii Cardinalului Iuliu Hossu (ca doar nu venea daca era ilie , ana ,floarea).
  Prezenta Sa Denota curajul, ambitia si orgoliul sau in cadrul BOR iar importanta evenimentului il transpune lider ambitios si neinfricat;este exact ceea ce are nevoie un Lider.
  Prezenta Sa, in Milas alaturi de Ipss Florentin nu denota o intentie de furt a identitatii Cardinalului.
  Catolic , Ortodox , drept , comunist, slugi, eu sunt drep, nu, eu sunt , : acestea sunt cuvinte fara sens.
  Isus nu facut politica ca El e Cel corect, nu a pierdut timpul cu dezbateri” e adevarat ce spune despre tine ca tu esti???? Si raspunde frumos :tu zici !!!
  In concluzie Biserica este una deoarece Isus a intemeiat doar o comunitate: a apostlilor
  Este sfanta deoarece Isus e Sfant.
  Este Catolica ,catolic semnifica universal.
  Apostlica deoarece este intemeiata pe apostoli.
  Prin urmare ortadoxul e catolic deoarece sustine religia lui e universala, si catolicul e ortodox deoarece sustine ca religia lui e dreapta .

  • Rus ilie spui doar minciuni si prostii. Daca ar fi fost ortodox ar mai fi facut puscarie???? Daca a fost greco catolic cum poti sa spui ca a fost ortodox???? Acum ii furati si religia???? Cata nesimtire din partea unor ortodocsi!!! Prezenta lui ionica nu a fost chiar intamplatoare, nimic nu este intamplator intara asta (nici macar incendiul de la Oradea a palatului episcopal). Totul a fost pus la cale cu lux de amanunte de catre cei care au avut aceasta idee. Nu s-a comandat bustul din dragoste pentru cardinalul greco catolic Iuliu Hossu si nici pentru biserica greco catolica, s-a comandat bustul pentru a „umbri” trecutul bisericii greco catolice. Daca ar fi fost din dragoste si respect de ce nu s-a trecut religia si episcop martirizat in perioada comunista, pentru ca n-a fost un simplu patriot?? Andrecut stia de la inceput ce si cum se va intampla si ce se va scrie pe soclul bustului. El a facut parte din „idee”. Cei care au fost invitati au fost preotii si episcopul greco catolic. Statul si BOR trebuia de la incepul sa-si repare greseala care a facut-o in ’48 iar acum nu mai erau discutii pro si contra.

 • Vedeti, stimati cititori, dupa aproape 30 de ani de la evenimentele petrecute,din pacate , cu varsare de sange, tot dezbinare, ura, delatiune…! Acum , se poate observa perfect, cat rau au putut face : puterea sovietica, cozile de topor autohtone , cu larga si duioasa complicitate occidentala( n- am stiut ca se va intampla chiar asa, in Romania…) S-a topit aproape de tot spiritul romanesc, au disparut aproape complet modelele, elitele intelectuale , fermierii priceputi, profesorii sunt platiti prost!!!, politicianismul este”” in floare”‘ si pot continua cu zeci de exemple!! 50(cincizeci de ani ) de comunism, au fost fatali pentru Romania ! Au pervertit fibra nationala, traditionala si spirituala! Acum, tragem ponoasele… si ne invidiem unii pe altii… si ne… Si totusi, mai avem o sansa . Un simbol de reconciliere si unitate nationala : COROANA ROMANA!Cu respect, MNPop

  • Domnule, eu nu vreau să fiu solidar cu hoți, mincinoși și șarlatani. Dacă dumneavoastră doriți să fiți solidar cu ei, e problema dumneavoastră. Observ o anumită mentalitate la dumneavoastră, specifică ortodocșilor, o relativizare a valorilor. Asta este și diferența dintre catolici și ortodocși: catolicii au o viziune mai clară asupra realității, au o ierarhie mai clară a valorilor. Nu este întâmplător că țările majoritar catolice sunt mai avansate decât țările majoritar ortodoxe.

 • Ce sa cred , stimabililor? Cam multe minusuri… Va placea”‘ Iepoca de Aur”‘ sau va plac presedintii din paie , legati”” ombilical”” de partide ? Aceasta, este o intrebare retorica! Cu tot mai mult respect, MNPop P.S. Pentru anonimul de mai sus , tantos si plin de table pe umeri : Citeste draga ceva despre Casa de Hohenzollern si dupa aceea comenteaza! Ignoranta ne omoara!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS