Actualitate

Ministerul Transporturilor a găsit bani pentru bariere. Două sunt sigure, o situaţie specială

După ce cinci tineri au murit într-un grav accident feroviar la Viişoara, Ministerul Transporturilor a găsit bani pentru introducerea de bariere şi semnale acustice la 70 de treceri de nivel cu calea ferată din toată ţara. În judeţul Bistriţa-Năsăud s-au demarat procedurile pentru montarea a două astfel de bariere, la Viişoara şi la Bistriţa, lângă Apollo, şi se caută soluţii pentru încă una pentru strada Lucian Blaga.

„Am alocat o sumă de 70 de milioane de lei pentru introducerea barierelor şi a semnalelor acustice la treceri de nivel cu calea ferată în 70 de locuri din ţară. Lucrurile acestea se puteau face demult. Nu era o măsură pe care să trebuiască să o iau eu acum. Am delegat competenţele la regionala Cluj ca să reducem cât mai mult partea de birocraţie ca să nu se mai ceraă puncte de vedere de la sediul central. Au autonomie în totalitate cei de la CFR Cluj să pornească lucrările. Voi monitoriza şi eu foarte atent. Sper să nu avem contestaţii pe procedură, acest lucru e foarte important. În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt trei puncte, mă refer la trecerile la nivel. Unul se află pe o secţiune de cale ferată operată de un privat (strada Lucian Blaga -n.r.). Acolo vom încerca să găsim soluţii împreună cu autorităţile locale. Dacă nu, personal cred că statul trebuie să intervină când e vorba de siguranţă şi să nu ne blocăm într-o birocraţie excesivă şi să încercăm să facem chiar noi investiţia pe acel tronson. Celelalte două puncte au bugetul asigurat şi am înţeles că s-au pornit şi procedurile dacă nu mă înşel”, a spus marţi, la Bistriţa, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Cu cei 70 de milioane de lei se vor monta bariere în 70 de locuri din toată ţara.

În ce priveşte trecerea la nivel cu calea ferată de pe strada Lucian Blaga, preşedintele CJ, Radu Moldovan, a explicat că viceprimarul Bistriţei, Cristian Niculae a fost la ministrul Transporturilor şi l-a anunţat că Primăria Bistriţa are disponibilitatea să suporte investiţia într-o barieră.

„Mai avem şi cele trei treceri de pe DN 17 care sunt în aceeaşi situaţie. Din păcate, însă, Ministerul Transporturilor nu poate face bariere şi acolo fiindcă legislaţia nu îi permite. Domnul ministru va căuta o soluţie, fie un act adiţional la contractul cu operatorul privat, fie modificarea legislaţiei ţinând cont că proprietarul căii ferate e statul român şi e vorba de siguranţa cetăţeanului”, a spus şeful CJ.

Mai precis, este asigurată finanţare pentru barieră la Viişoara şi la trecerea de nivel cu calea ferată de la Apollo, iar pentru Lucian Blaga sunt discuţii între Primăria Bistriţa, SNCFR şi Ministerul Transporturilor pentru ca municipalitatea să finanţeze aici investiţiile într-o barieră, lucrările neputând fi suportate de la bugetul de stat pentru că tronsonul de cale ferată e concesionat de un operator privat.

Foto: arhivă accident feroviar la trecerea de nivel cu calea ferată de la Apollo

4 comentarii

  • Ministerul Transporturilor poate face bariere si pe DN17 pentru ca drumul e al ministerului. Daca nu poate sa le faca pe calea ferata sa faca pe drum caci, legislatia ii permite. Si daca nu i-ar permite s-o schimbe de urgenta pentru ca responsanbilitatea privind siguranta circulatiei e a statului. Daca Statul nu e in stare sa se ocupe de asta nu mai avem nevoie de stat si nici de ministri bagatori de motive.

  • ieftine ca braga barierele astea, vreo 200000 de euro bucata.
    în fond si becurile alea de 5000 de lei bucata erau ceva cu totul deosebit….

  • Va dati seama : 70 milioane de lei noi pt 70 de bariere . Asta face 1.000.000 lei pt fiecare trecere de cale ferată. Extraordinar , ce stat de cacat, ce risipa de bani – 200.000 euro pt două bariere .
    Felicitări! 10.000.000 investiție si ma gandesc ca restul e șpagă care se ia.
    Probabil că se vor folosi rachete Patriot pt bariere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS