Social

România să nu mai fie privită ca o grădină zoologică. Prădătorii de pe ape, în bătaia puștii

”Cormoranii mănâncă mai mult pește decât românii” în contextul în care s-au înmulțit și au ajuns la o populație de peste 120.000 de exemplare, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, potrivit căruia este de dorit ca, din luna septembrie să fie pusă în aplicare, legea care permite împușcarea lor.

”O mie de tone de pește mănâncă cormoranii pe zi din Uniunea Europeană. În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. De ce acest lucru? Pentru că măsurile acestea de reglaj al ecosistemului nu au fost active, măsurile acestea au fost lăsate la voia întâmplării cu un anumit avans pentru cei care își pregătesc, prin opinia publică, sursele de câștig. Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. Da, trebuie să se înceapă (vânarea cormoranilor – n.r.) pentru că este o lege pe care nu trebuie să o încalci. Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, a spus Daea, la Sânmihaiu de Câmpie.

Ministrul Agriculturii a spus că soluția propusă de activiștii de mediu l-a ”înspăimântat”: ”Să înlocuiești ouăle cormoranului, să nu mai clocească, să le iei din cuib și să le înlocuiești cu altceva? Doamne ferește! Cine se urcă să caute cuiburile și să înlocuiască ouăle? Am vrut să fac o probă practică: să-i pun în mașini, să le dau scări și să-mi arate cum să fac. Astea sunt bazaconii care nu au treabă cu realitatea. De-asta merg eu în teren să mă intersectez cu realitatea, nu cu imaginația bolnavă a unora sau altora, a unora care au interes să țină cormoranul în capul omului și cioara să scoată semințele din pământ pentru că păstrăm biodiversitatea. Da, biodiversitatea are în centrul ei și omul”.

În acelaşi timp, Petre Daea consideră că perioada de vânare a cormoranului, stabilită prin lege de la începutul lunii septembrie până la finele lunii februarie din anul următor, ar putea fi extinsă, având în vedere că nu s-a intervenit în timpul pandemiei.

”Având în vedere pandemia când nu s-a intervenit, cormoranii s-au înmulțit și au umplut toate bălțile din România, au paralizat sistemul de acvacultură în țară. Sunt ferme de acvacultură în țară care au secat din cauza acestei păsări care nu are dușman în natură și nici nu mănâncă altceva. Cei cu protecția naturii au zis că sunt 9486 de cormorani. Am zis să rămânem cu ei și pe restul să îi omorâm. Noi știm că sunt peste 120.000, cei care îi numără și iau bani pentru asta spun că sunt 9486. De ei ar trebui să nu ne atingem, dar să-i dăm la o parte de cei care trec peste acest număr și avem de lucru. Pasărea este protejată, noi am scxhimbat-o în anexă pentru a fi redusă ca efectiv. Protejezi când e pe cale de dispariție, dar cormoranul nu e pe cale de disparție. E în pericol să dispară peștele”, a spus Daea.

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană, reuniți în cadrul AGRIFISH (formațiunea Agricultură și Pescuit a Consiliului UE) în 18 iulie la Bruxelles s-au declarat îngrijorați de creșterea în ultimii ani a prădătorilor din zonele piscicole, în special a cormoranilor și a vidrelor, specii ocrotite de lege, transmite publicația specializată LantulAlimentar.ro. Miniștrii europeni susțin că aceste specii reprezintă ”o provocare considerabilă pentru operatorii din acvacultură”. Miniștrii semnalează faptul că în multe regiuni daunele sunt atât de mari, încât afacerile nu mai sunt viabile din punct de vedere economic și că doar compensarea pierderilor cauzate de prădători ”nu este sustenabilă din punct de vedere economic”.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a intrat în folclor și prin afirmațiile făcute pe seama cormoranilor, chiar la Bruxelles, în februarie 2019. Daea a spus atunci că ”în România, cormoranii înoată în piscine”, o formulare plastică a faptului că s-au înmulțit vertiginos. Daea a continuat și în țară campania împotriva cormoranilor, afirmând că ”românii mănâncă mai puțin pește decât cormoranii”.

15 comentarii

 • Pestele a disparut aproape in totalitate de pe cursurile naturale din Romania, fermele piscicole in pragul falimentului datorita acestor oarde de cormorani. Ministrul Daia are perfecta dreptate.

 • Cred ca si un fosil ca si asta a trebui se fie inlocuit. Din pacate reusesc aceste fosile politice sa convinga tot tineret se pleaca din tara. Pe cind pricep dinozauri de partide chauviniste conduse de „old white men” care practica „mansplaining” ca Romania trebuie condusa de omeni mai tineri cu alte atitudini si cu paritate feminina?

  • La agricultura romaneasca trebe cineva ca Bulai ala care facea pe statuia la cersit prin tarile scandinave.Da nu putem ca pe asta o sa il puna nemtzii ministru agriculturii in Germania.

  • E prea mult sa il bagi pe Daea in chestiuni de genul ,chauvinist ,old white men si manplaining…El e un tip anacronic cu timpurile de azi in exprimare ,un om format in perioada comunista pe care psd nu mai trebuia sa il scoata in fata. Dar poate au vrut sa arate ca fiecare paetid are mascota lui.

 • Proverb : Cine nu are batrani , nu are viitor. Petre Daia este singurul absolvent de facultate ajuns ministru datorita cunostintelor pe care le detine in domeniul agriculturii. A terminat facultatea ca sef de promotie(fiind singurul politician , in cei 32 de ani de asa-zisa democratie , promovat ca ministru).Din cate-mi amintesc , numai Victor Ciorbea , ajuns prim ministru , a mai fost intr-o asemenea postura. La Sanmihaiul de Campie , d-l Daia a spus numai lucruri de bun simt , care se pot lua in aceasta perioada cu seceta pedologica extinsa. Sa nu uitam ca este ministru de numai 20 de zile si a fost numit ca sa salveze ce se mai poate salva . In aceasta perioada scurta a reusit sa ia contact cu necazurile agricultorilor din multe zone ale tarii luand si propunand masuri. In alte guverne PSD (Grindeanu , Tudose , Dancila) , din postura de ministru a initiat „programul tomata” , a luat masuri si a asigurat fonduri pentru cresterea capacitatii de irigare (din cele aproximativ 2 milioane de hectare , mai bine de un sfert i se datoreaza acestui om) , a luat masuri pentru promovarea raselor autohtone de porci (rasele Bazna si Mangalita) stimuland cu subventii insemnate producatorii care cresc astfel de rase . A incurajat crescatorii de oi prin programul „oaia” propunand masuri si asigurand subventii care sa duca la cresterea numarului de oi si capre in arealul romanesc. A fost mereu adeptul cresterii capacitatilor de productie pentru legume si a initiat lantul de magazine Unirea , unde trebuia sa se vand numai produse romanesti. A fost singurul ministru din „nspe” guverne care a absorbit tot ce se putea in materie de fonduri europene , platind agricultorilor toate subventiile cuvenite acestora prin programele initiate de minister. D-l Daia este destept , hatru , spune lucrurilor pe nume , spune ce gandeste si face apoi ce spune. Da , este si deranjant , mai ales pentru globalisti care doresc ca Romania sa nu prea mai produca ceva , iar daca se poate sa cumparam de la dansii carnea , ouale , laptele , faina , aluatul inghetat , legumele si fructele etc. D-le Born va asigur de tot respectul meu pentru implicarea D-vs. in viata comunitatii dar va spun cu toata convingerea ca d-l Petre Daia , luat la misto de unii (interesati) si de altii luati de val nu este nicidecum o fosila. Asemeni lui Mircea Voda (Cel Batran) ajuns in fata lui Baiazid cel care se credea vesnic si de nebiruit , d-l Daia poate parea neputincios si nevolnic . D-lor batranetea nu este (in sine) o boala ci o stare fiziologica. Mintea d-lui Daia functioneaza „brici” si sper sa va schimbati parerea despre acest om bine intentionat.

  • BURSA DE PESTE DIN TULCEA investitie facuta cu cap deaia si inugurata cu fast de niste amatori cu GURA MARE CA DE CORMORAN

 • De ce sunt fan DAEA.
  Daca toti ar avea pregatirea domnului DAEA si cunostintele lui treaba ar merge ca pe roate.
  Acest om are meritul cunoasterii si a invataturii si muncii uin direct cu atributiunile primite.
  Nu este lipitor de afise si speculant in politica ci un adevarat specialist, harnic si implicat si-l vezi peste tot tot timpul este undeva prezent.
  A fost si este singurul ministru al agriculturii care a inteles importanta pescuitului , a pestelui si a pisciculturii.Intelege fenomenul foarte bine si stie cum s-a procopsit Romania cu o cantitate uriasa de Cormorani.
  Personal in calitate de pescar amator care a implinit deja 50 de ani de activitate in dale pescuitului dar si detinator de legitimatie de pescuit tot de 50 de ani, va spun voua stimati cititori fara nume si prenume ca in anii 6–70-80 cand mergeam pe ape , nici vorba de CORMORANI care sedeau cuminti cativa doar in Delta si in Luncile Dunarii.
  Toate tarile europene mai putin colonia numita Romania a stiut sa isi ceara dreptul la vanat in fata mai marilor de la UE.
  Astfel occidentul a impins vanatul speriat spre estul Europei.
  Piscicultorii romani care si-au bagat bani in lacuri si amenajari au falimentat rand pe rand.
  Doar in ministrul DAEA care la primul mandat s-a zbatut si a obtinut cota de impuscare pentru tara noastra de la UE.
  Astfel Romania se aliniaza din urma la tarile asa zis civilizate si ridicate in slavi de necunoscatori si probabil se vor salva speciile de pesti care constituie o hrana de baza romanilor si este foarte apreciata si sanatoasa.
  Nu va legati de DAEA domn ministru harnic si priceput ca nu stiti ce faceti si ce va iese pe gura.

  • TREBUIA SA FACA CURATENIE DE MULT IN DIRECTIILE AGRICOLE…unde isi fac prezenta o turma de lenesi ca nu au ce face…odata pe luna sau maxim 2 ore pe zi … rude si matusi

  • Cel mai bun ministru al agriculturii ar fi fost Rares Rujatul.In 30 de zile termina tot.Cormorani ,seceta,Irigatii.In 30 de zile se cocea porumbul .

  • Romanii nu mai consuma pește ptr ca tot ministrii de genul lui Daea au distrus crescatoriile de peste, tot ceea este în comerț la noi este de import! La Cefa în județul Bihor, unde existau mii de hectare de amenajari piscicole sau înființat culturi agricole în urma secării acestora! De ce nu recunoaște bătrânelul senil că aceasta este cauza?

 • Romania nu este o gradina zoologica, este o jungla. Pentru ecologizarea ei trebuie controlat efectivul de psd-isti care, vorba lui Daea, „mananca mai mult peste decat romanii”!

 • Ce n’are!!!
  …c0nstipatul admira k…tul vecinului
  ii face statuie si duminica merge in pelerjnaj!

 • “Interesul poartă fesul”. Războiul lui Petre Daea cu cormoranii are legătură cu societatea comercială „Piscicultorul SA”, din Crevedia ferma deținută de fiica ministrului Petre Daea își desfășoară activitatea pe baza unor licențe eliberate în anul 2009 de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, unde vicepreședinte era la vremea respectivă actuala soție a ministrului Agriculturii. Camelia Luchian, actuala soție a ministrului, a lucrat între 2008 și 2009 ca director chiar la ferma fiicei ministrului, iar un an mai târziu era numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Fiica ministrului agriculturii, Elena Larisa Popescu, este acționarul principal la Piscicultorul SA din Crevedia, societate care administrează trei bălți de pește în județul Dâmbovița. Asadar, Petre Daea a lansat campania împotriva cormoranilor prin anul 2019 odată cu pagubele pe care aceste păsări le-au provocat la bălțile administrate de Piscicultorul SA din Crevedia, județul Dâmbovița.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS