Actualitate Recomandări

Ministrul Energiei: Primăriile să-și realizeze rețelele de gaze cum doresc și cu cine doresc

Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat, la Bistrița, că a fost schimbată legislația în privința extinderii rețelelor de gaz în România în așa fel încât unitățile administrativ-teritoriale, adică primăriile, pot face rețele de gaz cu cine doresc și cum doresc, o ”descentralizare extrem de importantă”.

Ministrul Energiei s-a întâlnit, vineri, cu o parte dintre primarii din Bistrița-Năsăud, în special cu cei 47 care au format o asociație de dezvoltare intercomunitară ca să poată extinde rețelele de gaz 

”Am venit azi aici pentru că de multă vreme discut cu colegii mei despre situația din Bistrița și am spus că vin atunci când am ceva concret de anunțat. Până acum, am avut niște pași în legătură cu deblocarea situației rețelelor de gaze din România. Eu am găsit situația blocată, am făcut niște pași legislativi, niște pași organizatorici, iar alaltăieri s-a aprobat prin hotărâre de Guvern metodologia de realizare a licitațiilor și a pașilor necesari pentru înființarea rețelelor de gaze sau pentru extinderea celor existente. Ce înseamnă metodologia asta? Că UAT pot să își organizeze ele licitațiile, extensiile de gaze sau noile rețele pe care vor să le introducă în localități. Asta este o descentralizare extrem de importantă. Nu e ușoară, dar ea a fost cerută de UAT-uri. Au cerut ca ele să fie stăpânele, să-și realizeze rețelele de gaze cum doresc și cu cine doresc, cu cine pot. Și aici am venit să discutăm despre acest lucru”, a spus Anton.

Ministrul a spus că pentru asemenea lucrări sunt mai multe surse de finanțare, nu doar bugetele locale, ci și fonduri publice, private, bani de la UE și investițiile companiilor de distribuție.

”Eu aș insista asupra investițiilor companiilor de distribuție. Gândiți-vă că toate aceste companii au interesul să le crească portofoliul. Dacă nu au acest interes, înseamnă că nu sunt companii reale, ci niște falseturi. Metodologia asta stabilește care sunt pașii necesari pentru a potrivi dorința cetățeanului cu posibilitatea companiilor. Există posibilitatea de cofinanțare, am lărgit foarte tare sfera de discuție și cooperare. Până acum, lucrurile erau extrem de rigide, fie compania spunea că investește, dar nu are nici timp, nici bani, fie primarul spunea că are el bani și compania spunea să-i dea ei rețelele. Prin metodologia asta lucrurile s-au diversificat foarte tare. Eu cred că fiecare UAT are niște elemente specifice care trebuie valorificate. Un UAT are mai mulți buni platnici și se poate racorda de aici încolo pentru că dovedește că cetățenii sunt buni platnici, iar compania aproape că este obligată să vină să extindă pentru că este o chestiune de afacere simplă: crește numărul de buni platnici”, a spus el.

Potrivit lui vicepreședintelui CJ Ioan Țintean, cei 47 de primari care s-au înscris în ADI Gaz s-au gândit că pot atrage mai ușor surse de finanțare.

”Eu prevăd un succes în Bistrița-Năsăud din acest punct de vedere. Companiile poate nu vor avea încredere într-un sat sau într-o comună, dar vor avea cu siguranță în 100.000 de posibili consumatori casnici și, de ce nu, racordarea și a unor unități industriale la magistrala respectivă. S-au dezlegat mâinile celor care au capacitatea să negocieze cu aceste companii. Așteptăm să selectăm managerul ADI Gaz și de acolo încolo trebuie să vedem cu SF-uri, PT-uri pe care domnul ministru s-a angajat să le sprijine. Până la sfârșitul acestui an am putea veni cu SF-uri, iar după aceea, într-o jumătate de an cu proiecte pe principalele văi din județ pe care să se facă magistrale de gaz. De acolo încolo depinde de negocierile care se vor face între cei care vor dirija ADI și companii”, a spus Țintean.

Referitor la extinderea rețelelor electrice, ministrul Anton Anton a spus că, pe bună dreptate, primarii sunt dezamăgiți că nu se extinde rețeaua electrică acolo unde s-au construit case noi.

”Mă enervează când aud că, în secolul acesta, în intravilan există străzi fără energie electrică, blocuri neracordate la rețea. Încerc ca aceste chestiuni anormale să le rezolvăm exercitând presiuni asupra companiei Electrica și asupra distribuitorilor. Responsabilitatea este a lor. Sigur, nu e normal să mă trezesc cu niște devize inadmisibil de mari, cum nu e normal ca un dezvoltator să ridice un bloc și apoi să plece tăind curentul pentru că el a avut o chestiune provizorie. Sunt tot felul de elemente punctuale care trebuie rezolvate. După părerea mea, avem o șansă pentru că am schimbat elemente de legislație de care se împiedicau unii, dar și managementul companiilor. La Electrica, de exemplu, avem un management performant cu care putem avea un dialog constructiv”, a spus Anton Anton.

Ministrul a adăugat că nu poate tolera ”atitudinea de stăpân a companiilor, atât cele de electricitate, cât și cele de gaze”.

”Ar trebui să înțeleagă că ele sunt cele care îi deservesc pe cetățeni, nu sunt stăpânele cetățenilor. Asta este o atitudine pe care aș vrea să o văd schimbată la companii, iar dacă aș vedea-o schimbată, multe dintre problemele ridicate de primari s-ar rezolva de la sine”, a spus Anton Anton.

1 comentariu

  • De intrebat Ministru Energiei daca putem stoca energia electrica in pesterile de la Tasuleasa si daca da nu o putem duce cu galeata?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.