Actualitate

Lucia Varga, conducerea judeţului, parlamentari, primari, la o dezbatere despre Codul Silvic (FOTO)

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, a declarat la Cormaia, unde a avut loc o dezbatere pe tema noului Cod Silvic, că a văzut în Bistriţa-Năsăud un model de urmat în privinţa prelucrării lemnului şi pe care îl vrea aplicat în toată ţara. Ea a spus că prin viitoarea lege se va asigura pază gratuită micilor proprietăţi, în judeţ fiind peste 10.000 de hectare nepăzite.

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Ana Varga, a participat vineri la Cormaia la o dezbatere despre noul Cod Silvic, regimul de finanţare a masei lemnoase şi finanţarea codului silvic. Ea a vizitat fabricile societăţilor Silvania International de la Lunca Ilvei şi Frasinul de la Ilva Mică, despre care a spus că sunt ”un bun exemplu de dezvoltare locală, un model care trebuie aplicat în toată ţara”. ”Este un model de succes pe care vreau să-l văd în toată ţara, unul dintre obiectivele mele este valorificarea superioară a lemnului pentru dezvoltare locală”, a adăugat ea.

La dezbatere au fost prezenţi prefectul Ioan Țintean, deputaţii Stelian Dolha şi Daniel Suciu, senatorii Dorin Dobra şi Ioan Deneş, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor BN, Petru Drăgan, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Maxim Pop, primarul din Sîngeorz-Băi, Roland Venig, viceprimarul Bistriţei, Ioan Peteleu, directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, şefa AJOFM BN, Otilia Râpan, preşedinta OFPNL Bistriţa-Năsăud, Diana Morar, primari de comune, şefi de ocoale silvice, reprezentanţi ai mediului de afaceri din exploatări forestiere şi prelucrarea primară a lemnului, agenţi economici care activează în domeniul forestier.

Lucia Varga a precizat că România este în situaţia în care resursa de lemn este tăiată ilegal în multe zone, iar cel tăiat legal este valorificat insuficient. ”S-au furat 200.000 metri cubi în ultimii ani fără să vadă nimeni. Fenomenul tăierilor ilegale a luat proporţii. Vreau să nu ne mai batem joc de această resursă importantă. Noul Cod Silvic este în dezbatere parlamentară acum. Prin noul Cod Silvic, lemnul nu se mai vinde din 1 ianuarie 2016 decât ca lemn măsurat şi nu estimat şi va fi vândut la depozite şi rampe. Se prevede şi paza micilor proprietăţi, pentru că peste 550.000 de hectare în ţară şi peste 10.000 în Bistriţa-Năsăud sunt nepăzite, primele la îndemâna hoţilor. Până la 30 ha va fi pază gratuită asigurată de Romsilva. Ne propunem şi responsabilizarea personalului silvic, pentru că există persoane în cârdăşie cu hoţii. Proprietarul va fi pentru prima dată stimulat să-şi menţină pădurea şi să-şi crească suprafaţa împădurită, va fi stipulat şi dreptul de preemţiune pentru operatorii din industria mobilei. Cine nu lucrează legal şi nu respectă pădurea va avea de-a face cu noi. Vrem să adaptăm modelul german”, a spus ministrul.

Ea a menţionat că ”bătălia împotriva celor care distrug păduri nu e uşoară”, dar că ”trebuie să se treacă la o gestionare durabilă a lemnului”. Lucia Varga a precizat că prin noua legislaţie se va introduce autorizaţie de practică pentru personalul silvic, iar cei certaţi cu legea vor fi daţi afară.

Deputatul Stelian Dolha a afirmat că ”prioritatea noului Cod Silvic este de a dezvolta comunele şi satele noastre”.

Mai multe fotografii de la dezbatere, pe pagina noastră de Facebook!

1 cormaia dezbatere 2 cormaia dezbatere 3 cormaia dezbatere 4 cormaia dezbatere 5 cormaia dezbatere 6 cormaia dezbatere 7 cormaia dezbatere 8 cormaia dezbatere 9 cormaia dezbatere 10 cormaia dezbatere 11 cormaia dezbatere 12 cormaia dezbatere

10 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.