Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Ana Varga, a participat vineri la Cormaia la o dezbatere despre noul Cod Silvic, regimul de finanţare a masei lemnoase şi finanţarea codului silvic. Ea a vizitat fabricile societăţilor Silvania International de la Lunca Ilvei şi Frasinul de la Ilva Mică, despre care a spus că sunt ”un bun exemplu de dezvoltare locală, un model care trebuie aplicat în toată ţara”. ”Este un model de succes pe care vreau să-l văd în toată ţara, unul dintre obiectivele mele este valorificarea superioară a lemnului pentru dezvoltare locală”, a adăugat ea.
La dezbatere au fost prezenţi prefectul Ioan Țintean, deputaţii Stelian Dolha şi Daniel Suciu, senatorii Dorin Dobra şi Ioan Deneş, vicepreşedintele CJ Dorin Popescu, Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor BN, Petru Drăgan, comisarul şef al Gărzii de Mediu, Maxim Pop, primarul din Sîngeorz-Băi, Roland Venig, viceprimarul Bistriţei, Ioan Peteleu, directorul Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jauca, şefa AJOFM BN, Otilia Râpan, preşedinta OFPNL Bistriţa-Năsăud, Diana Morar, primari de comune, şefi de ocoale silvice, reprezentanţi ai mediului de afaceri din exploatări forestiere şi prelucrarea primară a lemnului, agenţi economici care activează în domeniul forestier.
Lucia Varga a precizat că România este în situaţia în care resursa de lemn este tăiată ilegal în multe zone, iar cel tăiat legal este valorificat insuficient. ”S-au furat 200.000 metri cubi în ultimii ani fără să vadă nimeni. Fenomenul tăierilor ilegale a luat proporţii. Vreau să nu ne mai batem joc de această resursă importantă. Noul Cod Silvic este în dezbatere parlamentară acum. Prin noul Cod Silvic, lemnul nu se mai vinde din 1 ianuarie 2016 decât ca lemn măsurat şi nu estimat şi va fi vândut la depozite şi rampe. Se prevede şi paza micilor proprietăţi, pentru că peste 550.000 de hectare în ţară şi peste 10.000 în Bistriţa-Năsăud sunt nepăzite, primele la îndemâna hoţilor. Până la 30 ha va fi pază gratuită asigurată de Romsilva. Ne propunem şi responsabilizarea personalului silvic, pentru că există persoane în cârdăşie cu hoţii. Proprietarul va fi pentru prima dată stimulat să-şi menţină pădurea şi să-şi crească suprafaţa împădurită, va fi stipulat şi dreptul de preemţiune pentru operatorii din industria mobilei. Cine nu lucrează legal şi nu respectă pădurea va avea de-a face cu noi. Vrem să adaptăm modelul german”, a spus ministrul.
Ea a menţionat că ”bătălia împotriva celor care distrug păduri nu e uşoară”, dar că ”trebuie să se treacă la o gestionare durabilă a lemnului”. Lucia Varga a precizat că prin noua legislaţie se va introduce autorizaţie de practică pentru personalul silvic, iar cei certaţi cu legea vor fi daţi afară.
Deputatul Stelian Dolha a afirmat că ”prioritatea noului Cod Silvic este de a dezvolta comunele şi satele noastre”.
Mai multe fotografii de la dezbatere, pe pagina noastră de Facebook!
intalniri regizate…..de dragul agendei……in concret nu se intampla absolut nimic…..mafia lemnului si a balastrului infloresc in judetul nostru…….oricate dovezi le-ai aduce, guvernantii nostri fac pe prostii……afara ploua……marmota inveleste ciocolata……
Lucia Varga nu stie ca cei prezenti in sala sunt reprezentantii mafiei lemnului din bistrita nasaud
felicitari dl .presedinte JENOR BEUDEAN pentruca ne reprezinti comuna SIEU-ODORHEI pretutindeni si prin d-voastra mai stie lumea ca mai existam.
ce zici dl gore de fostul tau elev…
ce sa zica a incurcat elevii
un asa primar trebuia sa avem sa stie lumea de noi ca cu (lari….)asta nu ne stie decit pescarii cind duce balast din sieu si cind lovesc loganul primariei…
lasati ca are un elev la fata locului desprins din operele lui caragiale la fel ca si profesoru..
este unu in poza asa mai falcos ,mecanic auto,ce cauta acolo?,este cel ce ii poarta sacosa la dolha?parca era vorba de silvicultori.Cu asemenea oameni ……..imi pare rau.Am fost coleg cu domnu dar nu va spun unde……….
Titi sa-l pupi undeva !
Sa-l pupi tu mai militianule.