Actualitate Economie

Emil Iugan: Dacă nu e voinţă politică, putem pune un jandarm la fiecare copac şi tot se fură

Pădurile sunt defrişate sub umbrela politicului, iar inspectorii veniţi în control la firme-fantomă sunt chemaţi de urgenţă la Bucureşti când găsesc nereguli, i-a spus patronul MIS Grup, Emil Iugan, ministrului delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga. "Primesc un telefon şi pleacă", a spus Iugan, iar Lucia Varga i-a replicat: "Nu de la mine!"

Emil Iugan, patronul MIS Grup care deţine o fabrică la Lunca Ilvei, a vorbit public despre implicarea politicului în afacerile ilegale cu lemne.  

“Ca să rezolvăm problema dezastrului din păduri, lucru cu care toţi suntem de acord, trebuie să pornim de la un lucru esenţial: voinţă politică. Dacă nu e voinţă politică, putem pune un jandarm la fiecare copac şi tot se fură, iar fenomenul se termină când se termină şi pădurile. Ieri (joi –n.r.), am discutat cu doi inspectori dintr-un organism central care au trecut prin Ardeal – verifică altceva, nu zona lemnului – şi care mi-au spus că au fost sesizaţi de o mare defrişare dintr-un judeţ vecin. Au început verificările, maşini circulau ziua şi noaptea, lemn fără acte. Când au început să-şi facă treaba, au primit un telefon şi au fost chemaţi la Bucureşti”, a spus Emil Iugan.

Ministrul a intervenit şi a spus: “Să-mi spună şi mie de la cine au primit telefonul pentru că această bătălie împotriva celor care distrug pădurea nu este una uşoară. Dacă vă asigur de ceva, este că, de la mine, nu au primit. Să ştiţi că am început curăţenia în propriul meu minister şi cine vorbeşte în minister sau în inspectoratele silvice că a primit telefon de la Bucureşti să spună de la cine. Eu nu mai tolerez furtul de lemne!”.

Lucia Varga a adăugat apoi că cei care doresc “să patroneze” furtul de lemne nu sunt de acord cu noul Cod Silvic.

“E adevărat că poate unii îşi doresc să patroneze furtul de lemne, că în Argeş imposibil să nu fi fost şi o implicare politică atunci când s-au tăiat 915 hectare de pădure. E adevărat că-n Alba au fost tăiaţi 200.000 de mc de lemn într-un singur ocol şi nimeni nu a văzut nimic în ultimii patru ani. E adevărat însă şi că sunt ocoale silvice în care lumea îşi face datoria. Am văzut, la dumneavoastră, în Bistriţa-Năsăud locuri în care pădurea e administrată corect şi locuri în care silvicultorii şi-au făcut treaba, dar e adevărat că, dacă mai stăm mult şi aşteptăm ca unii să fie pedepsiţi prin 10% reducere din salarii, atunci cred că aşteptăm ca pădurea să dispară”, a spus ea.

Ministrul a relatat apoi că a avut o discuţie privată cu Emil Iugan, a cărui fabrică de la Lunca Ilvei, a vizitat-o vineri şi care a “îngrijorat-o”.

“Dânsul mi-a spus că dacă ar fi prelucrat lemnul care s-a furat din judeţul Cluj, ar fi putut da de lucru timp de opt ani la 700 de angajaţi câţi are dumnealui. Lemnul a dispărut pentru că patru ani de zile cineva a închis ochii. Am căutat unde s-a dus şi cine a fost vinovat, s-au deschis anchete, încercăm să facem curăţenie în sistem, dar singuri nu putem, fără dumneavoastră, dacă acceptaţi să fiţi parte cu noi la această schimbare majoră care va însemna inclusiv schimbare de instituţii, inclusiv curăţenie în instituţiile care au închis ochii ani de zile”, a spus ea.

Lucia Varga a adăugat că a aşteptat, din opoziţie, să vadă “măsuri radicale”.

“Ştiţi ce am făcut după ce am venit la minister? Am suprapus ortofotoplanurile din 2005, 2009, 2012 şi am văzut cum pădurea, între 2009 şi 2012, cu precădere, dar nu numai atunci, începând din 1990, a dispărut: 80 de milioane de metri cubi conform statisticii Curţii de Conturi au fost tăiate ilegal. Cinci miliarde de euro sunt pagubele estimate de Curtea de Conturi. Oameni buni, trebuie să luăm o decizie! Tolerăm asta sau începem să ne facem curăţenie! (…) Eu sunt hotărâtă să mă duc mai departe. Cei care au profitat de această resursă vor ţipa tare, se vor opune modificărilor Codului silvic, vor spune că nu e bun, dar cei care lucrează corect, cei care vor să aibă acces la resursă pentru dezvoltarea locală vor fi alături de mine. Am un copil de crescut şi dumneavoastră la fel. Vreau ca el să trăiască într-o lume mai bună, să nu se îmbolnăvească de boli de plămâni, să nu plece în străinătate să lucreze, ci să rămână în România să se dezvolte alături de ţara asta”, a adăugat ea.

Lucia Varga a spus că speră ca noul Cod Silvic să treacă de Parlament până la sfârşitul anului, aşa încât, de anul viitor, el să fie pus în pratică pentru “diminuarea tăierilor ilegale şi utilizarea resursei de lemn pentru dezvoltare locală.  

 “Vrem ca, în această sesiune parlamentară să treacă de Parlament pentru ca, începând de anul viitor, să îl putem pune în practică şi să emitem actele normative subsecvente, extrem de importante, legea contravenţiilor silvice, hotărârea de Guvern privind dozarea masei lemnoase, hotărârea de Guvern privind reorganizarea Inspectoratelor Silvice pentru a întări controlul şi ordinele de ministru necesare pentru implementarea acestui Cod silvic. Extrem de grea va fi implementarea lui, dar ea trebuie să conducă la atingerea a două obiective: diminuarea tăierilor ilegale şi utilizarea resursei de lemn pentru dezvoltare locală”, a declarat ministrul.

Lucia Varga a făcut o vizită de o zi în Bistriţa-Năsăud. Ea a fost la Lunca Ilvei la fabrica MIS Grup, dar şi la Anieş şi Ilva Mică unde deţine fabrici firma Frasinul.

6 comentarii

  • si cine fura mai mult din padurI?bietul om de la tara care isi duce o caruta de lemne sa nu inghete iarna sau firmele mamut care au utilaje grele cu care fac praf padurile?tehnica e simpla:participa la licitatia de masa lemnoasa,liciteaza pentru 3000 metri cubi,in practica taie 5000 de metri cubi……primarul inchide ochii,organele de control inchid ochii,pentru ca sunt protejati politic…….miile de euro se dau la umbra fagului batran……si in campaniile electorale ….de aici se cumpara galeti,umbrele,pixuri,zahar,pui ,se pietruiesc ulitele de la sate ………..cand primarii incep sa ceara comisioane prea mari atunci patronii nostri investesc mai mult in campania electorala pentru a-si pune alti primari care sa ceara mai putin…..cum s-a intamplat si in cele mai mari comune din judet……..la ultimele alegeri…..

  • am uitat sa zic ca tot cu ajutorul primarilor si a sefilor de ocoale silvice licitatiile de masa lemnoasa sunt trucate,nu sunt anuntate la timp,un teatru ieftin, pentru ca ”dumnezeii” astia ai judetului sa obtina preturi minime la masa lemnoasa……efortul lor este rasplatit ulterior……..

  • interesant este faptul ca primarii comunelor cu mii de hectare de paduri si sefii de ocoale silvice au toti masini de lux pe care cu greu le-ar putea cumpara in urma salariilor pe care le incaseaza…..ele nu sunt cumparate nici in leasing,nici in rate,ci cu bani jos…..cash…..

  • din pacate,situatia lui iugan in prezent e un pic sensibila……pdlist inrait,trebuie sa se acomodeze la noua orientare politica din judet si din tara…..dar se descurca el…..ce nu fac banii……banii nu au culoare politica……..sunt cel mai bun certificat de ”buna purtare”………

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS