Actualitate

Chira către preşedinţii secţiilor de votare: Nu merită să vă expuneţi şi să ajungeţi în cercetări penale

Preşedinţii secţiilor de votare şi locţiitorii acestora riscă să fie cercetaţi penal în cazul votului multiplu sau a gestionării incorecte a listelor electorale, a atras atenţia şeful Direcţiei Regionale de Statistică la instruirea cu cei din zona Bistriţa. Mircea Chira le-a spus celor responsabili de corectitudinea alegerilor din 25 mai să nu se "expună" fiindcă "nu merită".

Şeful Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, Mircea Chira, a spus că, din estimările sale, circa 85% dintre preşedinţii de secţii de votare şi locţiitorii acestora au mai fost implicaţi şi în alte runde de alegeri.

„Am încredere că vom avea o colaborare bună şi de data aceasta. Încrederea e dată de experienţa dumneavoastră. Apreciez că peste 80-85% aţi mai făcut alegeri împreună cu noi. Pe de altă parte, am încredere şi în experienţa BEJ condus de domnul preşedinte Ilie Ursu care şi domnia sa are experienţe electorale precedente. Să pornim convinşi că vom avea o prestaţie corectă şi operativă. Vreau să vă sensibilizez şi de această dată asupra responsabilităţii care vă revine. Cunoaşteţi ce s-a întâmplat pe această temă în materie penală, evident că în alte locuri, nu la noi. Vă spun acest lucru cu satisfacţie şi vreau să menţinem acest standard de corectitudine. Nu merită nimic să vă expuneţi şi să ajungeţi în cercetări penale legate de gestiunea procesului electoral, responsabilitate care vă revine. De unde pot apărea asemenea cazuri? Din probleme legate de votul multiplu şi din gestionarea listelor electorale”, a spus Chira.

El a spus că preşedinţii secţiilor de votare trebuie să fie foarte atenţi la voturile care intră în urne şi la semnăturile de pe listele electorale. „În rest, orice problemă, dar absolut orice problemă legată de cifre este reglabilă, corectabilă. Chiar dacă aţi greşit, aveţi încredere, chiar dacă aţi greşit, că totul este reglementabil la preluarea documentelor de către personalul Biroului Electoral Judeţean, respectiv de statisticienii de acolo”, a spus Mircea Chira.

Potrivit şefului DRS Bistriţa-Năsăud, toţi preşedinţii şi locţiitorii au primit indicaţii precise legate de completarea proceselor verbale şi constatarea rezultatului votării. „E chintesenţa a tuturor problemelor pe acre le găsiţi în broşura extraordinar de completă întocmită, de această dată, de Autoritatea Electorală Permanentă şi în celelalte reglementări care au intervenit de la Biroul Electoral Central, dar e foarte posibil să mai apară precizări. Dacă veţi avea curiozitatea să parcurgeţi foaia, nu veţi greşi şi veţi realiza o aritmetică corespunzătoare a acestui vot”, a spus Mircea Chira.

La probleme de natură juridică s-a referit şi preşedintele BEJ, judecătorul Ilie Ursu. Domnia sa a spus că există o serie de contravenţii care sunt sancţionate de către diverse organisme. „Unele fapte sunt sancţionate BEC, altele de BEJ, altele de către Poliţie şi Jandarmeriei sau de reprezentanţii împuterniciţi ai AEP. La fiecare tip de contravenţie e indicat. E o situaţie prevăzută în care preşedinţii pot aplica o amendă contravenţioanlă pentru membrii biroului secţiei de votare. Nu s-a întâmplat până acum şi poate că nu va fi nevoie, dar eu nu zic să nu aplicaţi”, a spus judecătorul Ilie Ursu.

BEJ 1 BEJ 2 BEJ 3 BEJ 4 BEJ 5 BEJ 6 BEJ 7 BEJ 8

3 comentarii

  • Tot învârtindu-mă în lumea asta selectă a celor de fac, chipurile, tragere la sorţi pentru stabilirea preşedinţilor de secţie de votare, numai ce am auzit că au circulat mai multe variante de liste, unele conform cu legea, altele mai periate, rămase până la urmă definitive. În ce sens? Conform legii, la alegerea unui preşedinte de secţie de votare există un criteriu conform căruia secţia de votare ar trebui să se afle într-o zonă limitrofă domiciliului, pentru a uşura povara acestei responsabilităţi pentru omul ce va ocupa acest post timp de câteva zile, 4 sau 5, parcă. Numai că, după nişte perieturi, unii oameni ce au fost nominalizaţi să ocupe demnitatea aceasta vremelnică s-au trezit că sunt plasaţi la o distanţă faţă de domiciliu nu tocmai rezonabilă. De ce? Motivul aflat e unul absolut ciudat: în acele secţii, un anume partid va trimite în birourile secţiilor persoane ce sunt cel puţin cunoştinţe, dacă nu buni prieteni cu preşedintele, astfel încât să se poată cumva închide ochii la unel mişcări electorale de trupe.
    Eu gândesc precum domnul Chira, adecă, domnilor preşedinţi, fiţi cu mare băgare de seamă ce şi cum, că nu merită să treceţi să daţi cu subsemnatul pe cine ştie unde, adecă ştiţi dumneavoastră pe unde!
    Iar tocmitorilor de aranjamente de acest fel le transmit: să vă fie ruşine!

  • Sa nu se mia arunce listele suplimentare. Propun ca verificare concordantei intre procesele -verbale si buletinele de vot din saci sa se faca , prin sondaj , in sala in care presedintii de comisii predau documentele. Asa s-ar putea sa se teama sa cada in pacat. Chestia cu verificarile < cum s-a mai facut . la distanta in timp este joc de glezna. Au fost situatii cand comisia judeteana nu a preluat listele suplimentare , si acestea au servit de hartie de sters pe la casele oamenilor. OCetateni sa iasa la vot! Unii inaintasi au luptat pentru vot universal si dreptul femeilor de a vota.
    !

  • noooo oricum presedintii pesederizati fac ce vor nooooooo inacalca legea ca puterea psd nu le face nimic noooo si madam prisacaru are colectie de NUPuri noooo

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.