Actualitate

Mobilizare în Bistrița-Năsăud: ”MOBEX BN-24”

Săptămâna aceasta (13-17 mai), în județul Bistrița-Năsăud se desfășoară, în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), ”MOBEX BN-24”, exercițiu de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare.

Scopul MOBEX este verificarea modului de realizare a completării cu resurse umane și materiale a structurilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, realizarea coeziunii între militarii în activitate și rezerviști, precum și instruirea specifică fiecărei arme. Pe timpul exercițiului, rezerviști cuprinși în planurile de mobilizare sunt chemați la unități militare în vederea desfășurării unor activități specifice de pregătire, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Comunicatul Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud:

”În conformitate cu prevederile art. 24 din Legea nr. 45/1994 privind apărarea națională a României, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 17 din Legea nr. 477/2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare, republicată și în baza Planului de verificare a stadiului pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare prin exerciții și antrenamente de mobilizare aprobat în anul 2023 prin Hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în perioada 13-17 mai, în judeţul Bistrița-Năsăud se desfășoară etapa propriu-zisă a Exercițiului de mobilizare denumit ”MOBEX BN-24”.

Activitatea este una de maximă importanță, ea fiind planificată, organizată și condusă periodic în toate județele țării, de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, structura de specialitate a Guvernului României în domeniul de referință, împreună cu reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, precum și ai ministerelor/autorităților de resort cu atribuții pe linia pregătirii economiei și a teritoriului pentru apărare (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Potrivit scenariului exercițiului, pe timpul desfășurării acestuia se simulează punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare, valabil în perioada 2021-2024, și acoperirea financiară a acestuia prin execuția bugetului de stat pentru război, implementarea la nivelul județului Bistrița-Năsăud a Programului cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare și a Planului de rechiziţii de bunuri şi prestări de servicii în interes public județean.

Obiectivul principal al exercițiului constă în evaluarea potențialului economic și uman al autorităților administrației publice locale, instituțiilor și operatorilor economici, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, în vederea identificării resurselor materiale, financiare și a forței de muncă necesare susținerii efortului de apărare și asigurării continuității activităților economico-sociale pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război, urmând ca principalele concluzii, propuneri, eventualele dificultăți, constrângeri și limitări constatate să fie analizate la nivelul Consiliului Suprem de Apărare a Țării în vederea dispunerii măsurilor care se impun”.

4 comentarii

 • FORZA PUTIN!! ASTEPTAM CU NERABDARA UN RAZBOI, SA FACA SI SOLDĂȚEII NOSTRI UN BAN CINSTIT.

  2
  0
 • Asteapta linistit, ca daca te joci cu ursul pana la.urma s-ar putea sa vina si sa te scarpine pe spate. In loc sa cautam pacea, noi tot o alimentam, bazandu-ne pe SUA si NATO.

  Cat de prosti putem fi, in loc noi ca natiune sa ne urmarim propriile interese mai presus de celelalte, cum ar fi normal si cum fac alte tari dezvoltate, in schimb ne inchinam in fata altora si ii rugam pe ei sa ne poarte de grija. Daca v-om continua asa, va fi VAI si multa durere!!!

  4
  2
 • Ai fost ,, liber,, in anii 90… A fost foarte bine acea perioadă când nu vindeai nimic. Știi că trebuie să vinzi nu doar sa produci, nu?
  N-ai economie daca ți vinzi tărâțele din dura mater la ruși cu 20 bani/tona, de fapt rușii ți-o iau gratis și ți-o vând pe bani.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.