Actualitate

Florentin Bodiu e tot mai dezamăgit de cum sunt percepuți producătorii locali

După zece ani în care s-a zbătut în fel și chip să demonstreze oamenilor că micii fermieri le oferă produse cu gust, sănătoase și aromate, Florentin Bodiu din Dumitra a renunțat să mai lucreze mare parte din pământul pe care cultiva legume. Acum, mai are doar solarii pe 40 de ari și face agricultură mai mult ca hobby.

”Mă doare faptul că oamenii, în general, nu înțeleg că ceea ce găsesc la producător nu este ca și produsul industrial. Recolta industrializată crește în alte cantități, o dai la un preț mai mic decât noi care producem natural și obținem cantități mult mai mici, atât din cauza soiurilor, cât și pentru că nu vrem noi să industrializăm. Și de-asta poate prețul e puțin mai mare la noi, dar nu cred că o mare diferență. Dacă nu susținem producătorii, o să fie o mare problemă. Eu, acum 5 ani, cultivam undeva la 2 hectare de legume afară și pe 50 de ari în spațiu protejat. Acum mai produc doar pe 40 de ari în spațiu protejat din cauză că m-am simțit descurajat. Mă duc și la muncă (împreună cu unul dintre frați care are o firmă în domeniul serviciilor – n.r.) și mai am doar solariile pentru că am investit mult acolo. În 10 ani mi-am probat ideile cu care am venit din străinătate. Nu am vrut să mă îmbogățesc, dar la câtă muncă depui, ar trebui să fie și răsplată. În pierdere nu suntem, dar la cât muncim de dimineața până seara, sâmbătă, duminică, în sărbători, sacrificiul e enorm, iar venitul e destul de mic și am decis să mă duc să fac altă muncă, iar agricultură să fac așa, doar ca un hobby“, a spus Florentin Bodiu.

Totuși, sâmbătă, la piața locală de la Biserica Evanghelică, el a adus peste 100 de kg de căpșuni din solarii care s-au vândut în câteva ore: ”Nu-s foarte dulci, dar sunt aromate. Nu-s soiuri industriale. Din păcate, neavând experiență în cultivarea căpșunilor, anul acesta au intrat rozătoarele în solar pe timp de iarnă și au ros rădăcinile. În primăvară, am văzut că unii stoloni se dezvoltă, alții nu. Așa că am o daună la 40% din plante. Abia în august voi reuși să mai înlocuiesc din stoloni. Producția nu e foarte mare, am adus la piața locală doar pentru clienții care m-au apreciat în anii trecuți și de-asta am venit și la piața locală cu cât am din respect pentru ei. Am adus 110-120 de kilograme, cam așa, culese săptămâna trecută. Eu vând tot cu 15 lei caserola. Am un ambalaj al meu, niște caserole de hârtie în care culeg direct din solar. Caserola am cântărit-o acasă are undeva la 1,1 kg și o vând cu1 5 lei. 1,8 lei mă costă ambalajul, deci tot acolo sunt ca preț ca și cei care vând în Piața Decebal. Eu sunt foarte bucuros că reușesc să vând ceva cu gust și am clienți care mă apreciază”.

Spre sfârșitul lunii iunie, început de iulie el estimează că va culege primele roșii coapte, iar castraveți ceva mai devreme.

În 2014, Florentin Bodiu, pe atunci în vârstă de 27 de ani, s-a întors din Italia ca să facă agricultură bio.  Fiul cel mai mic al cunoscutului viticultor George Bodiu din Dumitra, Florentin a absolvit Liceul Agricol Bistriţa şi imediat după aceea a plecat în Italia, deşi abia împlinise 18 ani. A muncit pe unde a putut şi a strâns bani, iar în 2014 s-a întors acasă la îndemnul tatălui său.

“Am încă patru feciori, iar el e mezinul. M-a ascultat şi a venit acasă. I-am spus că-i ajunge cât a stat în străinătate, să vină să lucrăm pământul că îl ajut şi eu cât mai pot. Eu i-am zis să facă zootehnie, dar s-a axat pe legumicultură”, ne-a mărturisit atunci George Bodiu.

Din străinătate a venit cu bani pe care i-a investit într-o casă, într-o maşină, în nuntă, iar ce i-a mai rămas în solarii.

“Pământul am avut noroc că nu a trebuit să-l cumpăr. L-am moştenit de la tata. Am investit banii – circa 20.000 de euro – în folii, schelete metalice. Tata m-a îndrumat întotdeauna să fac agricultură fără chimicale, cu îngrăşământ natural. Vreau să le ofer bistriţenilor legume naturale, cu gust bun. Altfel nu văd cum aş putea intra pe piaţă dacă din primii ani încep să fac producţie mare şi după aceea ce fac? Să spună lumea că uite, legumele sunt de la Dumitra, dar parcă-s din Turcia? Nu vreau aşa ceva”, a spus atunci tânărul fermier.

La Dumitra, familia Bodiu a a avut inițial în jur de cinci hectare de teren, iar Florentin a început să cultive roşii, castraveţi, gogoşari, vinete. ”Am lucrat cu fraţii mei, unul e profesor, altul e pompier, tata care e pensionar m-a ajutat, mai mult cu sfaturi, dar, de multe ori un sfat bun de la un părinte e mai mult ca orice. Important e că-mi place ceea ce fac. Mulţi prieteni au început să râdă de mine că am investit 20.000 de euro în agricultură şi m-au întrebat când o să-i scot. Nu ştiu, poate în 5-6 ani, dar eu vreau să am drum lung în agricultură. Poate o să accesez bani europeni. Asta e ce vreau să fac, agricultură, să cultiv legume”, a spus atunci Florentin Bodiu.

De la vorbe la fapte a fost doar un pas. A accesat bani europeni, 40.000 de euro, pentru instalarea tânărului fermier, și a continuat să investească în agricultură. „Am mai făcut două solarii pe 10 ari, am avut puterea să cumpăr teren. Am luat şi o maşină de transport cu care aducem marfa la oraş. Uşor, uşor, evoluăm”, a spus el ulterior pentru Timp Online.

Patru ani mai târziu, avea propriul magazin pe strada General Grigore Bălan, pe care apoi l-a închis, însă a continuat să producă vinete uriașe, roșii cu un gust deosebit și multea lte legume apreciate lan piața locală.

Toate știrile despre el, le puteți citi AICI.

5 comentarii

  • Felicitări !
    E de apreciat strădania omului de a produce ceva în condițiile în care importurile sufocă România .
    Nu-i rău ca a redus suprafața cultivată , te limitezi la mai puțin dar măcar faci lucru de calitate .
    Cat despre prețuri … întodeauna oamenii s-au orientat spre ce-i mai ieftin , există totuși un segment de clienți care preferă calitatea , chiar dacă ea vine la un preț mai mare .
    Aici e secretul , să găsești echilibrul între cantitatea produsă , munca depusă și beneficiul obținut .
    E adevărat ca practic inseamna o limitare , o stagnare , dar asa împaci pasiunea cu un oarecare profit .
    Toti plecăm de la zero și ne dorim ca an de an sa dezvoltam , sa extindem afacerea , asta aduce insa munca mai multă , mai mult timp alocat , noi costuri de investiții … și la final constați ca ai muncit ca robul ,poate ai făcut mai mulți bani dar ai sacrificat alte lucruri importante din viața .
    Mult spor și roade bogate !

    29
    4
  • L-a mâncat în fund sa se întoarca într-o tara unde cei ca el, care muncesc cinstit si corect sunt luati de fraieri.
    Mai sta un pic si se satura de tot si pleaca, asta daca-i pasa macar de viitorul copiilor.

    29
    14
  • Pai cum rămâne cu ,, producătorii,,din piață Decebal ? Care au certificat de producător făcut pe 3 m pătrați de teren…sa fim serioși….90 la suta sunt doar simplii comercianți. Primaria se face ca nu vede și uite asa piața e inundata de toate chimicalele. Din păcate asta e România cu niște politicieni care se gândesc numai la interesul lor. Și populația care este needucata și se vinde ieftin.

    32
    3
  • „Luni, 13 Mai 2024, 22:55

    Belgia: 🚛 Un șofer de camion român, ucis ⚫ de un capac de canal aruncat de pe un pod: Potrivit presei belgiene, tinerii se aflau sub efectul protoxidului de azot, cunoscut şi ca „gaz ilariant” pentru efectele sale psihoactive, informaţie parchetul din Namur”Sursa:www.hotnews.ro/stiri-international-27130453-belgia-sofer-camion-roman-ucis-capac-canal-aruncat-pod-cinci-tineri-sunt-cercetati.htm
    Și Cu d-astea „se ocupa” tinerii în Vest. Plus dacă ești acolo „te conformezi” cu tot : steagul cu7, culori; teorii dă dgendar; …înghiți tot și taci chitic daca nu vrei să-ți exmatriculeze copiii din școli.

    13
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.