contact@timponline.ro
  • Prima pagină
  • Știri din Bistrița
  • Știri din județ
  • Timp de gândire
  • Dezvăluiri

TimpOnline.ro

Prima pagină   »   Diverse   »   Moda africana de purtat copii a prins si la Bistriţa. Mamic ...

Moda africană de purtat copii a prins şi la Bistriţa. Mămicile s-au întors şi la scutece textile


02 iunie 2015 de Cristiana Sabău   8 comentarii

angajare
Peste 300 de femei din Bistriţa care îşi poartă copiii în marsupii ergonomice au format o comunitate care se numeşte Grupul mămicilor purtăreţe. Dintre ele însă, doar 10% sunt active şi participă la diverse întâlniri şi evenimente prin care încearcă să promoveze acest mod natural de creşterea copiilor.

Din Grupul „Babywearing Bistriţa ne purtăm copiii sănătos” activ pe Facebook fac parte peste 400 de persoane dintre care trei sute sunt mame care folosesc marsupii.

„Copiii purtaţi sunt mai liniştiţi. În jurul vârstei de un an, când încep să mişune, nu mai stau purtaţi. Mămicile să nu se sperie că, dacă îşi vor purta copiii, aceştia se vor învăţa în braţe. E important din punct de vedere emoţional, e uşor şi pentru mamă. Am aflat mai multe despre acest mod de a-ţi creşte copiii de pe internet. Practica e veche de când lumea. Şi bunicii îşi purtau copiii în spate, iar în ţările africane femeile îşi poartă copiii în tot felul de eşarfe, fie bucăţi de materiale lungi, fie în eşarfe cu inel. În România, se practică acest mod de creştere a copilului doar de câţiva ani, însă cu succes. Eu, de exemplu, am simţit multe beneficii. Când copilul e mic şi trebuie mult ţinut în braţe, aceste sisteme te ajută să ai mult mâinile libere. Eu, cu un copil mai mare, şi un copil mai mic care voia în braţe – cel mic nu a vrut să stea în cărucior până la 11 luni – mă duceam cu cel mic în marsupiu şi îl luam pe cel mare, mergeam împreună la cumpărături, peste tot. Avantajul e că ai mâinile libere, iar copilul stă aproape de mamă. Eu am şi aspirat cu copilul în marsupiu”, ne-a spus Oana Rus, una dintre membrele grupului.

Potrivit acesteia, sistemul ergonomic de purtare a copilului e avantajos fiindcă el şi corpul mamei preiau toată greutatea purtată. „Având centurile late, bretelele la fel, practic greutatea copilului nu vine pe umeri, ci e distribuită în mai multe puncte. Preţurile sunt uşor mai mari faţă de sistemele clasice care pornesc de la 30 de lei probabil, dar sunt destul de nocive. Acestea ergonomice sunt ceva mai scumpe. Încep de la 100 de lei dacă sunt noi, dar merită fiindcă se pot vinde când nu mai ai nevoie de ele. Second hand le poţi vinde cu 70 sau 80 de lei”, a mai spus Oana Rus (foto principal).

Alexandra Feldiorean, altă membră a grupului, ne-a spus că a s-a informat în legătură cu acest mod de a-ţi creşte copilul încă din timpul sarcinii. „Am citit multe despre acest subiect încă din timpul sarcinii. Era să-mi cumpăr şi un sistem care nu era ergonomic. Din fericire, am dat de grupul de mămici din Bistriţa, ne-am întâlnit, suntem prietene. E o comunitate frumoasă. De fiecare dată când ai nevoie de ajutor îl poţi cere. Nu te critică nimeni. Mă simt foarte bine în acest grup. Copilul meu e foarte fericit. În marsupiu mănâncă, doarme, ne plimbăm. Copilul meu are 8 kg, am cunoscut şi mai mari purtaţi, de până la 30 de kg. Aproape că nu simţi greutatea”, a spus ea.

De altfel, la Bistriţa există chiar un producător local de sisteme tip eşarfă. Este vorba de Ioana Iluţia care deţine pagina de Facebook Baby Clouds unde mămicile pot face comenzi.

„Sistemele pot fi testate. Am înfiinţat şi o bibliotecă de unde mămicile pot împrumuta sisteme – avem destul de multe şi variate – apoi mămica îşi achiziţionează de unde doreşte sistemul pe care îl preferă”, a spus Oana Rus.

Tot în grupul menţionat se promovează şi utilizarea scutecelor textile pe care le confecţionează chiar Oana Rus.

„Sunt destule mămici care utilizează scutece textile. Eu, una, însă le utilizez şi nu mi se pare că fac ceva în plus fiindcă haine oricum spăl. Scutecele textile sunt moderne şi arată ca şi scutecele de unică folosinţă. Le foloseşti, le-ai pus într-o găleată şi le speli la trei zile. Le folosesc din motive de sănătate, ecologice. Gândiţivă cât gunoi generează aceşti pamperşi, ca să nu ne mai gândim la ce e în interiorul lor. Pielea copilului meu merită ce e mai bun chiar dacă scutecul e făcut dintr-un prosop mai vechi”, a spus Oana Rus.

Comunitatea mămicilor purtăreţe a participat şi la Bazarul de început de vară organizat de Grupul Mămici în acţiune unde celelalte mame au putut testa sistemele de purtare ergonomice.

Cristiana Sabău

purtarete 5 purtarete 2 purtarete 3 puraterete 4

  • Despre
  • Ultimele Postari
Cristiana Sabău
Cristiana Sabău
A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
Ultimele postari ale lui Cristiana Sabău (vezi toate)
  • Medicamentul cel mai eficient în tratarea Covid-19, luat de pacienți pe propria răspundere - 23 ianuarie 2021
  • Interesul pentru vaccinare a crescut. Lazany: Ca procesul să fie eficient, trebuie să fie mult mai accelerat - 23 ianuarie 2021
  • Directorul adjunct de la Direcția Agricolă Bistrița-Năsăud a fost destituit. Cine va fi numit în locul lui - 22 ianuarie 2021

Categoria:  Diverse   Etichete:  copii, creştere, educatie, mame, sisteme
8 comentarii  Vizualizări: 4.443

GA – sub articol -responsive

Comentarii

  1. raul adrian

    02 iunie 2015 la ora 10:38

    Pai nici nu ma mira . De fapt in domaniul asta (al cresterii copilului) eram cit de cit europeni , ca in celelalte dpdv ecpnpmic, spcial si politic sintem la fel ca in Africa , poate si mai rau. Acum cu noua moda…….a cazut si aceasta reduta. Sintem sau vom fi 100% africani. E bine ….foarte bine. Asi mai spune cu cine semanam ducind copii in paturile alea dar….ma abtin .

    0

    Răspunde
  2. Ioana

    02 iunie 2015 la ora 12:51

    Domnule, asa a ales titlul dna Cristiana si s-a pus in evidenta ca acest mod de purtare este prezent in toate culturile lumii din vremuri stravechi, inclusiv in Romania. Acuma s-au actualizat, s-au modernizat. Si da, unele tiganci isi poarta pruncii ergonomic, fara macar sa stie asta, spre deosebire de „rasele nobile” care isi poarta copiii in sisteme de genul „chilot atarnator” ((chicco, stokke si altele de acest gen). Sigur nu aveti copii mici, ca altfel v-ati fi informat inainte sa tastati aiure!

    0

    Răspunde
  3. Andreea

    02 iunie 2015 la ora 12:56

    Domnule Radu, conteaza asa mult pentru dumneata de unde e sistemul imprumutat? Sau functionezi pe principiu: Nu conteaza ca e rau, important e sa fie din EUROPA! Nu conteaza ca e bun, daca e din Africa! Era doar un exemplu… Nu tot ceea ce este modern e si bun, din pacate… Pfff…or fi tare bune bombele atomice, ca doar sunt moderne…
    P.S. Nu cred ca le intereseaza pe mamici cu cine seama in „paturile” alea…conteaza ce e mai bine pentru copil…

    0

    Răspunde
  4. raul adrian

    02 iunie 2015 la ora 14:45

    dna. Ioana aveti dreptate…….si dvs. v-ati informat inainte sa tastati. am doar trei 3 copii. asta e viata .

    0

    Răspunde
  5. raul adrian

    02 iunie 2015 la ora 14:49

    dna. Andreea ati scapat ca a trecut Pastele altfel ati fi trebuit sa mu-l dati , fiindca ma numesc Raul. asta e , toti sintem oameni. ce spuneti……il reportam ptr. la anu ??? cum ce ?? mielul.

    0

    Răspunde
  6. Andreea

    02 iunie 2015 la ora 14:54

    Serios ca v-ati fi facut cu un miel dacă stalceam eu mai multe cuvinte decât d-voastra…
    Oricum, se comenta articolul…

    0

    Răspunde
  7. Cristina O

    02 iunie 2015 la ora 23:21

    Bai raul adrian iti zic eu purtam copii ca si tigancile ! Satisfacut acuma ? Bai tantalaule atat timp cat este ceva sanatos poate fi un obicei luat si de la mama dracului atata timp cat e ok pt mame si copii. Sunt convinsa ca ai trei copii minunati datorita mamei lor si nu tie si regret ca sotia ta sigur are ceva dureri de spate iar muschi ii sunt cu sigurata mai mari ca ai tai datorita leganatului si tinutului in brate a 3 copii. Ada ca hai la revedere ! Ps : frustarile doar tu ti le poti rezolva :)) nici mie nu imi plac tigani da pt asta nu judec !

    0

    Răspunde
  8. Cristina O

    02 iunie 2015 la ora 23:23

    *asa ca hai la revedere !

    0

    Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reguli pentru comentarii. Click aici.

Cautare

KissFM

KissFM

Carliont

Carliont

GA – Vertical

Ultimele articole

  • CJSU: Măsuri suplimentare
  • O tânără din Pinticu a câștigat un proces la CEDO împotriva Elveției
  • Ecaterina Andronescu, drept la replică la articolul ”Despre școală, numai de bine”
  • Noile cazuri, incidența și situația vaccinărilor în județul Bistrița-Năsăud. Încă un deces
  • Cum va fi consolidat drumul de pe Valea Jelnei în urma alunecărilor de teren
  • Ce va face Primăria Bistrița cu acele clădiri vechi din centru pe care le are în administrare
  • Puteți participa la personalizarea autobuzelor Liniei Verzi și trimite propuneri de investiții

Cele mai citite

  • Despre școală, numai de bine
  • De ce dispar 26 de clase a IX-a din toate liceele județului. Explicațiile șefului ISJ, Mihai Mureșan...
  • Cinci dosare penale pentru spălare de bani, deschise în Bistrița-Năsăud
  • Bărbat din Bistrița, găsit mort la volan
  • Lucrările la centura Becleanului, scoase la licitație. Cât costă amenajarea a 1,1 km
  • Programările pentru vaccinare, oprite temporar în Bistrița-Năsăud, se fac începând cu 1 martie...

Cele mai comentate

  • Despre școală, numai de bine
  • Lucrările la centura Becleanului, scoase la licitație. Cât costă amenajarea a 1,1 km
  • Comisia de Urbanism din CL Bistrița, vizită în teren. Ce s-a constatat. ”Toate lucrurile au un nou î...
  • Ce va face Primăria Bistrița cu acele clădiri vechi din centru pe care le are în administrare
  • De ce dispar 26 de clase a IX-a din toate liceele județului. Explicațiile șefului ISJ, Mihai Mureșan...
  • Ce proiecte au pe agendă aleșii locali la prima ședință a CL Bistrița din acest an

Info

  • Despre noi
  • Publicitate
  • Contact
  • Politica cookie
  • Politica de confidențialitate

Facebook -static

FB

Copyright © 2021 · TimpOnline.ro - Știri din Bistrița

Site-ul TimpOnline.ro folosește cookie-uri. Politica de confidențialitateAccept cookie-uriNu accept cookie-uri