Recomandări Social

Pe ce se duc banii de la buget? În conturile unor primării ineficiente care ar trebui să fie desfiinţate

Mai multe comune din judeţ au rămas fără bani în ultima lună din an şi au stat la mila Guvernului după ce administraţiile locale au mărit exagerat salariile primarilor şi ale funcţionarilor. De exemplu, Primăria Urmeniş care a rămas cu 15 lei în cont, a primit 137.000 de lei de la bugetul de stat ca să nu închidă anul „pe roşu”, a spus preşedintele ALDE Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, partid din care face parte primarul din Urmeniş.

Într-o conferinţă de presă, Ioan Ţintean s-a lăudat că a rezolvat cu intervenţii la Guvern şi „problema mare” din Şieu, comună condusă tot de primar ALDE: „O prostie s-a întâmplat acolo că cel care a făcut lucrările prin AFIR a avut date false, nu a avut cine să controleze din partea primăriei, iar primăriei i s-a pus în cârcă aproape un milion de euro. Memoriul ieri a fost aprobat şi va primi susţinere de la Guvern până la finalizarea judecăţii. Aşa că Primăria Şieu a primit banii şi am o satisfacţie”.

Ioan Ţintean a adăugat că toate primăriile care au rămas fără bani pentru cheltuieli de personal şi curente au primit sume suplimentare de la Guvern ca să-şi poată închide exerciţiul bugetar până în 31 decembrie 2018.

„La noi în judeţ au fost 7-8 primării. A confirmat Trezoreria că nu au bani suficienţi. Au primit între 20.000 de lei şi 160.000 de lei unele. De exemplu, din curtea mea (ALDE), vă spun: 27.000 de lei a primit Silivaşu de Câmpie, 137.000 de lei Urmeniş şi 120.000 de lei Livezile. Dar sunt şi alte primării fiindcă s-a luat realitatea din conturi de la 31 octombrie 2018. S-a ajuns aici pentru că au crescut salariile în martie şi primarii nu şi-au făcut bine socoteala şi au mers cu creşteri salariale fără să-şi facă bine calculul. Aici a fost libertate la primării şi CJ. Nu mi se pare normal că s-a ajuns aici, dar învăţăm. Aşa cum am învăţat şi la fonduri europene că la început am fost habarnişti, aşa învăţăm şi acum să fim mai prudenţi când facem bugetul şi când alocăm pentru salarii. Acum au învăţat şi primarii. Pe seama sumelor pe care le primesc pe 2019, cu siguranţă vor şti să îşi facă bine calculele. Nu vă pot spune despre ceilalţi cine sunt fiindcă nu ştiu, fiecare partid îi ştie”, a spus Ţintean.

Potrivit sursei citate, primarii nu au reuşit să adune toţi banii din taxe şi impozite şi acesta este motivul pentru care nu le-au ajuns nici măcar de salarii pentru angajaţi: „Când au modificat cotele de la angajator la angajat, a venit Guvernul şi a zis că le dă sume la nivelul din 2017 şi le-a dat”.

Întrebat de ce trebuie să mai funcţioneze astfel de comune complet ineficiente din punct de vedere economic, Ţintean a admis că e nevoie de o reformă administrativă, ultima fiind din 1968. Cu toate că ALDE este la guvernare alături de PSD, nu are nicio iniţiativă legată de acest aspect.

„S-a început în 2012, au fost 3 sau 4 întâlniri cu domnul Dragnea, la Cluj, pe reorganizare administrativ-teritorială, regionalizare, şi a rămas discuţia la nivelul anului 2012. S-a blocat toată discuţia. E posibil ca cei care sunt pe funcţii în unităţile mici să nu fie de acord. Sunt multe supoziţii pe care am putea să mergem. Eu spun că trăim cu organizarea administrativă din 1968 şi nu mi se pare normal”, a spus el.

Comuna Urmeniş avea, la 1 iulie 2017, o populaţie de 1896 de persoane, iar în 2016 figura cu două firme, una de tăierea lemnului şi alta de transport călători cu un număr total de 33 de salariaţi.

Sursa foto: Facebook Radu Moldovan. În imagine, Ioan Ţintean şi primarul din Urmeniş 

Etichete

8 comentarii

  • au 8 sau 10 clase dar stiu sa dea dislike.
   eu le doresc cât mai multa puie.
   de prin ianuarie cam asta vor avea, dar ei înca nu stiu.
   rabdare, timpul le rezolva pe toate.

  • ai vrut sa scrii…mwie si ti-a fugit tasta pe…. „p”” in loc de „m”!
   alta data sa nu mai gresesti!

 • Alo,domnule Tintean,de 29 de.ani ajutati din.plin la.distrugerea economiei,industriei, agriculturii,educatiei in Romania,contribuiti din plin la depopularea satelor si oraselor mici!Si acum va laudati ca ati obtinut bani pentru unele comune?Aveti bani pentru salarii si pensii nesimtite si nu aveti bani pentru lucruri esentiale din.viata oamenilor cinstiti si corecti?!

 • Dacă va uitați la instituțiile sociale au rămas directorii din vechiul PNL care au zburat la ALDE și care iau 10-11000 lei salar și unii sunt de o incompetenta, aroganta și lipsa de orice altceva încât ți se ridica parul in cap!!!!! Dar ei dau lecții și conduc oameni pregătiți care își iau lumea in cap de jena!!!!! DA Alde merge înainte!!!mic mic dar voinic!!!

 • Primarii care ar trebui desfiintate, ma refer aici la cele fara venituri, cu populatie putina, fara activitate economica, spre exemplu Primaria CHIUZA nu are de un an de zile bani pentru plata navetei profesorilor, de ras, ce sa mai zici. Si ar fi multe alte exemple ! Noi sa fim sanatosi ! Traiasca functionarii si primarii !

 • Domnucul acesta e ca apa sfintita.
  Dar de 30 de ani si mai bine e tot in fruntea bucatelor, fara sa se poata lauda cu vreo vitejie.
  Analizeaza doct (ce stie pullimea?) ce face partidul (felia sa) pentru primarii.
  Nn, cand ne lasi ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS