Municipalitatea alocă 950.000 de lei bisericilor

Holistic

Pe agenda ședinței Consiliului Local Bistrița din 25 iulie se află un proiect de hotărâre privind aprobarea în anul 2019 a unui sprijin financiar de la bugetul local al municipiului pentru unităţile de cult care aparţin cultelor religioase recunoscute din România.

Suma totală de 950.000 lei va fi împărțită astfel:

Conform legii, alocarea sumelor de la bugetul local se face la solicitarea unității centrale de cult, fomulată pe baza cererilor primite de la unităţile locale de cult.

Google Ads-sub articol

Comentarii

  • Nero

   Biserica Ortodoxa de la Coroana – 8 miliarde în bani vechi? Chiar nu va e rușine? În ultimii 3 ani acolo au fost alocați 30 de miliarde în bani vechi + 8 miliarde acum. În total 38 de miliarde vechi, adică 800.000 de euro. Pentru ce? O schimbare de acoperiș și o tencuiala exterioara. Pai daca era să faceți o biserica nouă, cât ar fi costat? Un adevărat jaf din bani publici! Același lucru e valabil și la biserica evanghelică. Multe milioane de euro. E foame mare de bani la partid, daca se fura in halul asta. Cred că DNA și Curtea de conturi ar trebui sa se sesizeze!

   (36)
  • Diogenes Canes

   Nero, dacă inteligența ta ar fi pe măsura indignării, ai fi aflat că biserica de la Coroană e monument istoric. Monumentele istorice nu se pot recondiționa/restaura/reface/conserva de cât cu firme speciale, agreate de autoritatea de resort, cu metodologii speciale, tu crezi că e ca la tine la țară, vine un bade și-aruncă un șpriț de ciment pe perete și aia e?
   Conservarea/reastaurarea monumentelor istorice constă enorm! Enorm! Nu doar aici, în orice parte a lumii civilizate.
   Fiind un monument istoric (printre cele mai vechi clădiri din județ, dacă nu mă înșel), el e proprietatea tuturor locuitorilor, deci finanțarea conservării lui nu se referă la ajutorul dat comunității creștine ortodoxe, ci la interesul general al orașului.

   (-10)
  • pentru badea dionisie

   de asta platim impozite pentru ca institutiile statului sa intervina in afacerea asta ….cu firmele autorizate de min culturii….care angajeaza a patra firma subcontractoare din bistrita cu tzigani si tot BADEA DE LA TARA arunca cu mortarul….MAI DIONISIE!!!!!
   (la bunica-mea i-a tencuit un tzigan bucataria de vara pe care l-am vazut la biserica din centru ca lucra….pentru mine mai mult statea!!!!!!)

   (11)
  • Diogenes Canes

   Pentru ăla care are treabă cu badea Dionisie

   Exact cum spui tu.
   Plătim impozite. Din impozite, primăria are grijă de monumente istorice.

   Dâââââng!

   (-7)
  • ptr badea dolomite

   problema e cum a expusa de nero…
   doar un acoperis si o zugraveala (nu e nici o reconstruire, restaurare, remodelare, redare, …)
   constructia exista , are forme, e monument….de ce sa se dea sute de mii de euro pentru o lucrare care face mult mai putin?
   doar ca e monument?
   ce se reface?
   acolo trebuie sa intervina dna si politia….ca e o afacere cu firmele autorizate pentru monumente istorice care cer foarte mult pentru ca stiu ca sunt bani …pana la urma toti cu BADEA DOLOMITA lucreaza cu 100 lei pe zi….!
   tu vrei sa spui ca monumentele istorice sunt ca si pensiile speciale….?
   asai?

   (10)
 1. Biserica furata

  Mai bine statul aloca toti banii pt ortodocsi din biserica furata de la coroana ca sa-si faca o biserica si sa nu mai stea in biserica pt ca nu este a lor.

  (7)
  • Nero pt. Unu destept

   Prietene oare ce e enorm? Enormă e șpagă! Da, ai dreptate! Țigla care e pe acoperiș ? Lemnele de la șarpantă? Tencuiala exterioara de pe perete? Au alt preț doar că e monument? Mai las-o cu monumentele.

   (13)
 2. Zorro

  Mafia psd-ista – religioasă fură și de la biserică. Ăștia nu au nici un Dumnezeu în afară de ban. Nu se mai satură. La Biserică Evanghelică au cheltuit peste 5 milioane de euro- bani de la buget, pentru ca să refacă turnul și acoperișul pe care l-au aprins in 2008. La Biserica Coroana aproape 1 milion de euro pentru acoperiș și fațadă. Te doare capul ce sume de bani. Va dați seama ce parandarat iau popii și primarul?

  (15)
 3. Elvis

  O singura biserică 8 miliarde vechi? Toate celelalte de pe lista 1,5 miliarde vechi . Cum asa? Da cine împarte banii ăștia și pe ce criterii? Ba am auzit că popii de la Coroana mai cer bani și de la oameni pentru lucrările la biserică. Cică nu le ajung banii!

  (16)
 4. simi

  Cu toate că în fața lui Dumnezeu toți suntem egali, pe pământ unii sunt mai egali ca altii. Asa se explică faptul că din suma alocată de la bugetul local al municipiului pentru unităţile de cult, cea mai mare parte este destinată bisericii protopopiale, conform principiului „cine împarte, parte-şi face”. Si nu e singurul „privilegiu” de care se bucură protopopiatul din partea oficialitătilor laice sau religioase…

  (12)
 5. Biserica Minoriților

  Mănăstirea minorită „Sf. Andrei” din Bistrița, cunoscută și drept Biserica de la Coroana, cu noul hram Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este un monument istoric și de arhitectură din sec. al XIII-lea situat în Piața Mare (în prezent Piața Unirii nr. 8) din municipiul Bistrița. Edificiul este o biserică de tip sală, cu bolți în cruce, pe ogive, reprezentativ pentru goticul transilvănean timpuriu de filiație cisterciană.
  Construita in jurul anilor 1270 – 1280, in stil gotic timpuriu, monumentul a suferit mai multe reparatii si transformari, prima dintre acestea fiind consemnata in anul 1494. intre anii1518 – 1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat in stil gotic tarziu, mai apoi suferind adaugiri in stil baroc .
  „La 21 Decembrie 1893, la Arad s-a semnat contractul definitiv de cumpărare a catedralei catolice ce aparținuse ordinului minorit din Bistrița. Vânzarea, respectiv cumpărarea s-a făcut cu acordul Sfântului Scaun și a episcopiei greco-catolice de Gherla. Reprezentantul ordinului minorit din Ungaria a fost dr. Janosy Demjen în calitate de vânzător, în timp ce comunitatea greco-catolica din Bistrita a fost reprezentata de avocații Lica Daniel si Ciuta Demetriu în calitate de cumpărători. În afară de biserică au fost cumpărate toate clădirile care aparținuseră Mănăstirii Ordinului Minorit, în Bistrița și în împrejurimi, pentru o sumă de 35000 de florini. Martori au fost Gal Iosif deputat dietal și Oncu Nicolae – directorul băncii Victoria din Arad. Suma a fost plătită în ianuarie 1894 iar întabularea s-a facut cu numărul 419/1895, după ce ultimele încercări de a zadarnici proiectul au eșuat. Autoritățile locale încercaseră să împiedice intabularea bisericii pe parohia greco-catolica. Nu au reușit decât să amâne acest lucru. La 10 ianuarie 1895 protopopul Alexandru Silași dispunea să se restituie din conturile bisericii suma de 35.000 de florin următorilor: Danilă Lica, Gabriel Vârtic si Gabriel Tripon. Aceștia achitaseră în anul anterior întreaga sumă Ordinului Minorit. În acest scop casierul era împuternicit să ridice banii parohiei depozitați la “Districtssporcasa” si “Bistriteană”. De asemenea și creditul angajat la prima societate bancară, în suma necesara, pentru rezolvarea definitivă a problemei. În primăvara aceluiași an s-a încheiat un contract pentru “deplina reînnoire si parțial reconstituire” a bisericii. Altarul a fost mutat mai înainte și reconstruit în conformitate cu ritul greco-catolic. În total reparațiile din 1895 au costat parohia suma de 1200 de florin. Sumele împrumutate de la banci pentru cumpărarea bisericii au fost repartizate spre recuperare pe credincioșii greco-catolici din oraș, fiind restituite in anii urmatori.”

  (6)
 6. Drapelul Roșu

  Drapelul rosu de la Cluj
  de Nicolae Prelipceanu , 11 iulie 2006
  Exista perceptia gresita ca, daca aperi dreptul de proprietate al Bisericii Greco-Catolice, esti automat impotriva Bisericii Ortodoxe. Am auzit si argumentul enorm ca Biserica Greco-Catolica nu mai trebuie sa primeasca inapoi ceea ce i-au confiscat comunistii, pentru ca numarul de credinciosi ai acestui cult a scazut. Ca si cum, daca unei familii cu zece copii comunistii i-au confiscat averea, iar intre timp i-au si omorat pe noua dintre cei zece mostenitori, acum, cand se reconstituie dreptul la proprietate, cel de-al zecelea nu mai poate primi decat a zecea parte din averea confiscata. Cam acestea sunt cele doua premise de la care porneste, marturisit sau nu, noul mitropolit, Bartolomeu Anania, atunci cand santajeaza clasa politica romaneasca amenintand-o ca, daca nu face lege speciala pentru Biserica Ortodoxa majoritara, oamenii bisericii se vor implica in politica la alegerile viitoare, anticipate sau normale. Argumentatia de acest tip este inca unul dintre reziduurile colectivist-comuniste din mentalitatea romanului. Te-ai fi asteptat de la un om luminat, un scriitor si un invatat cum este inaltul ierarh de la Cluj, sa poata depasi aceasta mentalitate, cu atat mai mult cu cat nici nu s-a format in spiritul ei. Sau, poate, atunci cand, dupa anii de puscarie comunista, a fost trimis destul de repede la ortodocsii romani de peste mari, i s-o fi implantat si mentalitatea majoritara a acelui timp in aceasta parte nefericita de lume.
  Nu sunt impotriva ortodocsilor, sunt chiar un membru mai relaxat al acestui cult, dar am invatat, printre putinele lucruri pe care le stiu, ca „amicus Plato, sed magis amica veritas”. Adica sunt prieten al lui Platon (sau al altcuiva, dupa caz, in al nostru, Biserica Ortodoxa), dar sunt mai mare prieten al adevarului (adica, in cazul nostru, e clar).
  De fapt, traim o noua criza politica. Ea a inceput atunci cand s-a hotarat, peste noapte, crearea mitropoliei de la Cluj si plasarea in fruntea ei a lui Bartolomeu Anania, numai si numai pentru ca nu reusise la alegeri cine era programat de, probabil, patriarhie si cei din apropierea ei. Asadar, avem mitropoliti alesi si un mitropolit numit. Nu mi-as fi permis sa discut modul in care se ajunge ierarh in BOR daca acesta nu ar fi copiat pana acum modelul democratic, revenindu-si brusc la cel ceva mai feudal, de altfel potrivit zonei. Nu mi-as fi permis sa discut afirmatiile mitropolitului de la Cluj daca acestea nu ar incerca sa impuna o profunda inechitate si daca nu ar fi fost neadevarate: a spus ca greco-catolicii refuza dialogul. Cu cine sa aiba dialog? Cu cineva care porneste de la ideea ca Biserica Ortodoxa trebuie sa le ia tot ce au avut, inclusiv, mi se pare, casele parohiale, doar pentru ca bolsevicii i-au fortat sa-si renege cultul in care au fost botezati? Iata un stegulet – dar ce zic eu? -, un ditamai drapelul, rosu in ochii UE. Rosu si-n ochii nostri.
  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/drapelul-rosu-de-la-cluj–28440

  (6)
 7. Victor

  Biserica furata. Asa ar trebui sa se numeasca locasul de cult din Piata Unirii, pentru ca in prezent nimic nu mai aminteste de adevarul istoric al locului. De exemplu, pe unul din stalpii de la intrarea in biserica din Piata Unirii, sta scris: BISERICA ORTODOXA „COROANA” sec. al XIII-lea (1270-1280) CEL MAI VECHI MONUMENT AL BISTRITEI, ca si cum de la inceput biserica respectiva ar fi fost ortodoxa.
  Numele Bisericii Minoritilor a fost parazitat dupa 1990 de aceasta denumire caraghioasa, in mod deliberat de catre PR-ul BOR de esenta national securista pentru a justifica in continuare furtisagul. La modul chiar mizerabil pentru ca in mod indirect se asociaza cel mai vechi lacas de cult crestin din Bistrita creatia fictiunea si vampirul lui Bram Stoker. Pana in anii ’70, toate referintele si trimiterile la Biserica Minoritilor foloseau denumirea istorica. In anii ’80, denumirea istorica „biserica minoritilor” a fost inlocuita cu „monument istoric de sec XIII”, cuvantul „biserica” fiind pus la index de propaganda comunista intrata intr-o noua etapa a national-ceausismului. Dupa ’90 orientarea ideologica s-a schimbat si aparatul de propaganda a inventat aceasta titulatura caraghioasa pentru a putea ascunde identitatea si proprietatea celui mai vechi lacas din Bistrita. S-a ajuns pana acolo încat sa se scrie la intrare ca ar fi vorba de cea mai veche biserica ortodoxa adaugandu-se corect secolul infiintarii. Nu e de ajuns ca ne mintim pe noi dar ii mintim la modul penibil si pe strainii care ne trec pragul. Fireste, ca orice minciuna si asta are picioare foarte scurte. Oricine poate verifica usor ca nici vorba de vreo biserica ortodoxa prin imprejurimi nici de la 1200 nici multe secole ulterior. Cui foloseste minciuna? Celor care profita de pe urma ei in fiecare zi, celor care din asta isi castiga existenta.
  Va veni vremea când cei care ocupă acum pe nedrept Biserica Minoriților o vor restitui adevăraților proprietari. Se vor căina atunci că nu s-au apucat mai bine să-și facă altă biserică în locul celei furate și deținute prin silnicie de 70 de ani. Pana atunci însă nu putem decât să deplângem modul în care bugetul public al Bistriței este muls ani de an cu sume tot mai mari de o organizație religioasă care s-a suit în capul mesei și consideră că totul i se cuvine și plusează cu nerușinare înaintea campaniei electorale. BOR=PSD=PCR+Secu

  (10)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.