Actualitate

Municipalitatea demarează procedurile pentru cumpărarea bazelor Iproeb și Mecanica

Pe agenda ședinței Consiliului Local Bistrița de joi 28 octombrie se află și ”aprobarea demarării procedurilor necesare achiziției imobilelor cu destinația de baze sportive, proprietatea societăților Iproeb și Novarom Construct, situate pe str. Poligonului”.

Municipalitatea va lua un credit de 100 de milioane de lei pentru realizarea a 25 de obiective de investiții, printre care și cumpărarea celor două baze, sumele prevăzute pe lista împrumutului fiind de 3.208.500 lei pentru baza Iproeb și 3.093.000 lei pentru baza Mecanica.

În locul celor două baze se dorește construirea unui complex sportiv și de agrement modern.

”La Primăria Bistrița au fost înregistrate oferte de vânzare pentru cele două baze sportive și de agrement. Baza sportivă a societății Iproeb are o suprafață de 32.698 mp teren, fiind edificate următoarele construcții: bază sportivă, teren de fotbal, bazin de înot, teren de minifotbal, teren de tenis și 3 construcții anexă, respectiv casă poartă, grup social, vestiar. Baza de agrement sportiv a societății Novarom are o suprafață de 32.837 mp teren, cu alei și drumuri de acces, teren de fotbal, 2 terenuri de tenis, 2 bazine de înot, fiind edificate următoarele construcții: 2 tribune și 3 construcții anexă, respectiv grup social, cabine.

În vederea demarării procedurilor de achiziție a acestor bunuri, la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Bistrița pe anul 2021, aprobată prin Hotărârea Consiliului local al municipiului Bistriţa nr.113/29.07.2021, la capitolul 7010 „Locuințe, servicii și dezvoltare publică” – „Alte cheltuieli de investiții” au fost cuprinse sume pentru inițierea acestor proceduri.

Pentru achiziția efectivă a celor două baze sportive, Municipiul Bistrița intenţionează contractarea unei finanțări rambursabile interne, plata efectivă realizându-se după aprobarea prețului potrivit Regulamentului pentru achiziția de imobile, construcții și/sau terenuri.

Procedurile necesare achiziționării imobilelor vor fi aplicate de către Comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru participarea la procedurile de achiziție a unor bunuri imobile, urmând ca prețul de achiziție negociat și eventualele cerințe și/sau condiții de achiziție să fie supuse aprobării Consiliului Local.

Proiectul de hotărâre presupune acordul Consiliului Local pentru demararea procedurilor necesare achiziției celor două baze sportive, în vederea dezvoltării unui complex sportiv și de agrement modern, capabil să susțină diferite activități sportive și exerciții fizice pentru cetățenii din Bistrița și nu numai. Dezvoltarea unui complex sportiv presupune încurajarea sportului și a mișcării în aer liber, petrecerea timpului liber într-un mod calitativ, în natură, cu prietenii şi/sau cu familia, încurajând în acelaşi timp şi sportul de performanţă, impact în comunitate și sănătate pentru generaţii”, explică Primăria Bistrița în proiectul de hotărâre.

”Practic, prin comasare, am avea undeva la 7 hectare de teren și îmi doresc ca pe această suprafață, printr-un proiect pe bani europeni, să amenajăm un parc sportiv și de agrement la standarde europene de ultimă oră. Vom face această investiție într-un ștrand mare, cu tobogane, cu saună, un fel de aqua park pe locația respectivă. aceste terenuri nu pot fi folosite decât cu această destinație, prin lege. Dacă s-ar fi putut face blocuri erau construite deja blocurile, adică pentru terenurile pe care sunt facilități de agrement, terenurile de fotbal, cum este și pe baza Iproeb, și pe Mecanica, ștranduri, bazine de înot, nu poate fi schimbată destinația. Orice faci acolo trebuie să respecte natura urbanistică a acelui teren. Astfel, aproape de orice punct al orașului putem avea o oază de verdeață, un loc în care să facem mișcare, un loc în care să ne destindem și un loc în care să vină oameni nu doar din Bistrița, ci dintr-un areal mult mai mare”, declara în vară primarul Ioan Turc.

26 comentarii

    • nu vad ce sa furi de acolo. in plus la cum gandesti tu cred ca cu asta te ocupi. daca primarul vrea acolo o zona cu terenuri de sport, bazine si zona de agrement, nu inteleg ce e gresit.

  • Era si pacat de zona aia sa fie pierduta in defavoarea caselor si a blocurilor. Sa speram ca nu va dura foarte mult pana sa avem si noi un parc de agrement ca cel din Gheorgheni (Cluj), sa mai aiba lumea unde sa iasa la miscare si in orasul asta.

  • Imi amintesc cu drag de verile in care ne intalneam toti prietenii si ne gandeam cu ce sa mergem pana la Iproeb sau Mecanica, sa ne petrecem timpul la bazin. Ne porneam pe jos din oras si cand ajungeam acolo eram rupti de caldura si bazinele veneau perfect. Seara in apa era cel mai bine pentru ca apa era foarte calda dupa o zi torida. La fel evenimentele care aveau loc de ziua iproebului, cand era puhoi de lume care asista la competitiile sportive sau celebra tombola pentru angajati cu produse chiar bune. Au fost niste vremuri exceptionale, care nu se vor mai intoarce. Altfel era distractia atunci, altfel se intelegeau oamenii. Sa speram ca se face ceva asemanator, care sa readuca spiritul de altadata in zona aia.

    • Poate așa instalează iluminatul public și vor dispărea și „fetițele” care stau la intrarea pe stradă și nu vor mai fi prezervative, șervețele și peturi de bere aproape de intrare la mecanica și în pădurea de lângă stradă.

  • Foarte frumoasă această inițiativă în doresc să fie acolo o zonă superbă de agrement măcar aşa cum a fost odată dacă nu mult mai frumoasă.

  • Ştrandul Mecanica este cel mai frumos ştrand din Bistrița.

    După falimentul fabrici Mecanice actuali proprietari nu au mai avut posibilitatea să-l întrețină, ei având probleme mult mai mari pentru a se menține economic astfel ştrandul a fost complet neglijat.

    După ce primăria va cumpăra baza sportivă mecanică şi până la realizarea noul proiect Aquaparc ar trebui ca primăria să repare ce este deteriorat la ştradul Mecanică şi să-l redeschidă.

  • Ştandul Mecanică a fost cel mai frumos ştrand din Bistrița mult mai frumos decât ştrandul municipal.
    Ştrandul municipal are un bazin mult prea mare şi prea adânc pentru a fi util pentru agrement. Acest bazin a fost proiectat pentru performanță sportivă cu blocuri de start cu tribune pentru spectatori care ar fi trebuit să vină la concursurile de înot etc. Din nefericire nişte ciumpalaci de politruci sau gândit ei să transforme acest bazin din bazin sportiv în bazin de agrement. Rezultatul a fost o struțo-cămilă penibilă care nu este bună nici pentru performață sportivă şi nici pentru agrement.
    În schimb ştrandul Mecanică a fost proiectat de la început pentru agrement de aceea sa bucurat de atâta succes.

  • Redeschiderea ştrandului Mecanică este mai mult decât bine venită Bistrița este deficitară în zone de agrement.
    Ştrandul de la Lac este mult prea departe de oraş şi este mic pe lângă acestea în majoritatea timpului apa este rece acolo.

  • Şi ştrandul IPROEB este un ştrand frumos dar acesta nu a fost deschis niciodată publicului sper că o dată ce va fi achiziționat de primărie să fie deschis publicului larg.

  • Noua conducere a distrus iproebul. Si-a batut joc de angajatii cu ani grei in acea companie drept dovada ca vor sa se descotoroseasca si de baza sportiva. Vremea buna a lor, a apus din pacate. Asa e cand vin persoane de pe cuca macaii si fac legea intr-o firma care candva era a bistritenilor.

  • Strandurile Mecanică şi IPROEB sunt pe deal într-o zonă mult mai frumoasă ca şi celelalte două ştranduri care sunt în nişte văgăuni din vale.

    • Un alt mare avantaj este că aceste două ştranduri sunt la Soare şi nu sunt la umbră cum este ştrandul municipal, ştrandul de la lac şi Aqualandu pe care a vrut să-l facă Crețu.

  • Acolo locația este bună pentru a construi ceva trainic fiindcă solulul este foarte bun pentru construcție față de celelalte ştranduri Municipal, Lac şi proiectul de Aqualand de pe păşunea Cocoşul unde sunt semne evidente de alunecări de teren.

  • Acolo era superb un cartier de locuinte de lux , fara blocuri , nu pot sa cred ca dezvoltatorii imobiliari scapa aseastaoaza si castiga Primaria.
    Pot face o zona rezidentiiala de Lux cu acces limitat , security , etc , asa ca in orasele civilizate.

    • @ Alex, tocmai că ți-a spus primarul că acolo nu se pot construi locuințe fiindcă nu se poate schimba destinația terenurilor, trebuie păstrate ca baze sportive şi de agrement.

    • Un cartier exclusivit aşa cum vrei tu se poate face lângă liceul Agricol acolo unde este prevăzut cartierul Tinerilor.

    • @ Alex, În cartiere îngrădite ca la închisoare maşinile de pompieri, ambulață nu trebuie să intre fiind o zonă exlcusă aceste cartiere şi străzi trebuie lăsate să se descurce singure cu bune şi rele !

  • Sunt necesare mai multe baze sportive în oraş una dintre ele este şi stadionul de rugby de pe strada Drumul Cetății acolo unde a fost întreprinderea de Drumuri Județene.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.