Actualitate

Municipalitatea se opune majorării tarifelor de salubrizare. Care sunt motivele

De la 1 iunie ar urma să se majoreze tarifele pentru serviciul de salubrizare în Bistrița-Năsăud, după ce noile prețuri vor fi aprobate în Adunarea Generală a ADI Deșeuri, unde sunt reprezentate toate UAT-urile din județ, fiecare având câte un vot.

În ședințele de consiliu local și Consiliu Județean de luna aceasta se vor acorda mandate speciale reprezentanților lor să voteze sau nu în AG a ADI Deșeuri modificarea contractului de concesiune cu Supercom și noile tarife, precum și regulamentul de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare.

În ședința de joi a Consiliului Local Bistrița, municipalitatea propune ca în AG a ADI deșeuri să se voteze împotriva creșterii tarifelor și a celorlalte modificări. Primăria Bistrița motivează, printre alte aspecte privind legalitatea și oportunitatea:

”Pentru anul 2022, cuantumul taxei de salubrizare pentru utilizatorii casnici a fost stabilit la 11,5 lei/pers/lună, diferența dintre costul serviciului de salubrizare pentru utilizatorii casnici persoane fizice şi nivelul taxei speciale de 11,5 lei/persoana/lună, fiind subvenţionată din bugetul local. Analizând situaţia facturilor emise de către operatorul de salubrizare s-a constatat că municipalitatea achită pe lună în medie 1.000.000 lei privind serviciile de gestionare a deşeurilor reziduale şi reciclabile în cazul utilizatorii casnici. Media pe lună a utilizatorilor casnici persoane fizice înregistraţi în evidenţele fiscale este de aprox. 55.000 persoane, din care aprox. 2.000 de persoane sunt scutite de taxă şi 1.000 de pers. achită 6,6 lei/lună. Aşadar, cei aproximativ 55.000 de utilizatori datorează o taxă de salubrizare de 604.600 lei/lună (52.000×11,5 lei/pers/lună+ 1000×6,6 lei/pers./lună), diferenţa până la 1.000.000 lei, respectiv 395.400 lei/lună (aprox. 7 lei/pers./lună) fiind suportată din bugetul local, ca subvenţie.

Dacă impactul modificarii tarifelor serviciilor de gestionare a deseurilor reziduale şi reciclabile în cazul utilizatorii casnici este de aprox. 2.200.000 lei (nu am luat suma întreaga de 2.600.000 pentru că o parte se referă şi la persoanele juridice), înseamnă ca avem o creştere de aprox 3,5 lei/lună/pers. (2.200.000/53.000/12). Aşadar, taxa reală pentru utilizatorii casnici ar creşte de la aprox. 18,5 lei cât este în prezent la 22,5 lei/pers/lună.

Majorarea tarifelor nu poate fi realizată prin majorarea taxei speciale suportate de populaţie (beneficiari ai serviciului de salubrizare), deoarece marea majoritate a contribuabililor au achitat taxa aferentă anului 2022 în integralitate. Singura modalitate de a suporta această diferenţă de tarife pentru municipiul Bistriţa ar rămâne majorarea subvenţiei din bugetul local. La această dată nu există resurse bugetare disponibile pentru cuprinderea în bugetul pentru anul 2022 a sumelor necesare pentru a suporta majorările de tarife propuse”.

Introducerea colectării separate în sistem ”din poartă în poartă”, actualizarea necesarului de utilaje de colectare și personal operativ, modificarea costurilor implicate de activitatea operativă, modificări implicate de creșterea semnificativă a cantităților de deșeuri generate la nivelul județului și aplicarea indicatorilor de performanță sunt motivele prezentate pentru creșterea tarifelor.

Totodată, se va modifica prin act adițional contractul de concesiune a serviciului de salubrizare și va fi aprobat un nou regulament. Printre modificări:

– Introducerea colectării separate a deșeurilor reciclabile în sistem ”din poartă în poartă” în zonele de case

– Noi frecvențe de colectare

– Verificarea conţinutul recipienților de colectare

– Introducerea prevederilor referitoare la gestionarea unor fluxuri de deșeuri cu caracter sezonier

– Campanii de informare, conştientizare şi educare a populației

– Actualizarea și completarea prevederilor referitoare la contravenții, abateri și penalități aplicabile

13 comentarii

 • Resurse ar putea fi numai ca „sunt necesare” si concerte „caritabile” , gen Motan si Cuveta iar de vizite cu orasele infratite nu ne putem lipsi. Nici de participari alaturi de d-l Cosma in Italia si aiurea. Si mai trebuie sa mergem si la Bucuresti , macar o data pe luna. Ei , daca trebuie , trebuie! Poate ar fi , poate n-ar fi / Poate ne vom razgandi… Stiti dragii bistriteni , noi am vrut dar n-am putut pentru ca (la ADI) avem un singur vot etc.etc.

  • Ce uită primăria să spună în justificarea faptului că nu aprobă tarifele, este faptul că se propune reducerea cu 200 de lei pe tona la colectarea reciclabilului, ceea ce raportat la cantitătile de deseuri reciclabil colectate, respectiv 12700 de tone, înseamnă o economie de 2,54 milioane lei fața de vechiul tarif. Dacă comparam 2,6 milioane de lei costurile suplimentare cu colectarea menajerului cu 2,54 milioane lei-economia cu colectarea reciclabilului observam ca vom plati cu aproximativ 60000 de lei la gunoi in judet. Noi in judet producem pe an aproape 60 000 de tone de deseuri.
   Asta inseamna o crestere a tarifului general cu 1 leu pe tonă.
   Asta vreti sa nu aprobati domnilor de la primarie? O crestere de 1 leu pe tona?
   Sau e foarte greu cu matematica?

  • Legea 51- legea cadru a serviciilor publice comunitare spune că orice membru al unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitara are un singur vot in AGA.
   Statutul ADI-urilor nu pote depăși legea cadru. Deci Bistrita nu poate avea mai mult de un vot in AGA ADI Deșeuri.
   Nu a vrut nimeni să prejudicieze voturile Municipiului Bistrița în favoarea altor UAT-euri. Pur și simplu așa scrie în lege.
   Dacă nu-ți place nu ești obligat să intri într-o asociație. Municipiul Bistrița a ales să facă parte din această asociație în urmă cu vreo 14 ani.

 • In primul rând primăria să facâ bine să încaseze taxa de la toți cetățenii orașului. Cei de la statistică ne spun ca in Bistrita sunt 94 000 de locuitori și ei incaseaza de la 55 000 de oameni. Normal că daca împarți factura Supercomului doar la jumatate din cei ce produc gunoi taxa este mai mare.
  Unde nu-i cap, vai de picioare!

  • N-ar fi mai bine să-și încaseze direct Supercomul contra-valoarea serviciilor de la beneficiari așa cum era în contractul inițial? Să nu mai băgăm Primăria deloc? Nu așa ar fi liberal și cu economia de piața? Primăria încasează de la toți cei pe care îi are în evidență. Cei 94 000 de care vorbești sunt locuitori în imaginația noastră. Poate sunt în Canare sau În Calleta. Operatorul de salubritate ar trebui să știe exact de la câte porți a ridicat gunoiul. Facem contract. Vrei, bine, nu vrei rămâi cu gunoaiele în curte. E atât de simplu! Ai făcut treabă, ști exact la cine, de câte ori și cât te-a costat. Și am terminat cu toată filosofia cu taxele și locuitorii de pe Marte.

 • Bine că aveți bani de salarii grase din bugetul local, dar bani să plătiți serviciile publice nu aveți.
  Aveți pretenția ca Supercomul să vă strângă gunoiul dar să platiți tarifele de acum 4 ani.
  Care firmă din țara asta mai poate opera cu aceleași tarife în condițiile în care motorina e acum 9 lei, energia electrica sa triplat, salariile au crescut?
  Sigur, e mai simplu să fii demagog și să spui că nu votezi tarife mai mari dar să beneficiezi de un serviciu pentru că in AGA votează alte primării care-și asumă deciziile.
  Oare domnul primar are același salariu ca și acum 4 ani, dar vicele?

  • Asta-i propagandă pesedistă! În 2015 adică acum 7 ani tariful pentru gunoaie era de 3,5 lei în urban și 1,8 lei în rural. În 2017 tariful în urban era de 4,5 lei/persoană. După ce am ajuns sclavii Supercom prin încredințare directă de la PSD, am ajuns acum să vorbim de o taxa de 22 de lei de persoană!!! De la 3,5 lei la 22,5. De peste șase ori în 6 ani. Unde ai văzut tu creștere de peste 100% în fiecare an. Și tu ai pretenția să plătească primăria de la buget/! Gândire tipică pentru un hoțoman bugetar. Și încă unul din ală mizerabil ascuns într-o firmă prestatoare.

 • Încă o dată Bistrița va vota împotriva propunerilor de majorare și încă o dată va fi degeaba. Bistrița achita 70% din factura Supercom și pentru 70% din contribuția la plăți are 2% din ponderea la vot în ADI. Taxare fără reprezentare! De asta au parte cetățenii Bistriței!
  Este exemplul cele mai elocvent a modului în care Bistrița, și societatea noastră în general, a ajuns să fie căpușată de o clică lacomă de profitori politici care nu își văd decât de propriile lor interese.
  Bistrița ar fi trebuit demult să spună adio păguboasei încuscriri din ADI Deseuri și să-și încheie singură contractul de ridicare și transport cu un operator de salubritate. E logic, e simplu si necesar. E singurul mod în care cetațenii taxați ai Bistriței ar putea fi reprezentați de primar și consilieri în fața operatorului de salubritate.
  În momentul ăsta bistrițenii au ajuns să fie bătaia de joc a mărimilor pesede care controlează votul prin primarii de la sate. În mod sfidător, taxa pe persoana la oras a ajuns mai mare decat taxa pe persoana la sat cand e evident ca colectarea la oras se face cu costuri mai mici. Totul pentru asigurarea unei rate înalte a profitului pentru baronul pesede de la Supercom.
  Din păcate votul ăsta împotrivă nu înseamnă nimic. Primarul și consilierii lui și-au făcut comod culcuș în pulpana lui Răducu și fac opoziție în coaliție, cu glas mic, o paradă ieftină cum ne-am obișnuit, ca să fie bine și să nu se schimbe nimic. Sferele de influența sunt acum delimitate clar. Și-au pus fiecare oamenii în funcții, nu-i mai amenința nimeni și își pot bate liniștiți joc de electorat.
  Și s-a ajuns aici în condițiile în care inițial, mizerabila societate de salubritate trebuia sa aibă contract ci fiecare cetățean, așa cum se întâmplă cu gaz-ul, electricitatea sau cablul. Să fi văzut atunci cine ar fi plătit tarifele? Băi, băieții de la primărie, nu vreți să-mi plătiți voi și factura la gaz? Nu vreți voi s-o transformați în taxă și s-o plătiți voi de la buget că tot la stat o plătiți? Niște actorași nesimțiți de doi bani care fac pantomimă în loc să acționeze ieșind din ADI!
  Să nu creadă cineva că Niculae face ceva interpolări și calcule complicate la ADI de îi ies lui în fiecare lună trei lei în plus de plată pentru bistrițeni. Realitatea e că primesc servite toate cerințele și justificările de la baronul gunoaielor care sunt apoi investite cu putere de lege de prin aparatul de partid a lui Răducu. Bistrițenii sunt robii lui Ciuclea de al Supercom. Turc se complace și el în a rămâne sluga lui Răducu pentru că e mai simplu să-ți bați joc de cetățenii care te-au ales decât să gestionezi corect și în interesul cetățenilor problema colectarii și tarifelor la deșeuri. Mai mimezi și un fel de opoziție ca să prostești proștii și gata, te-ai scos! O opoziție de 2%! Atâta face Turc și conducerea liberală a municipiului. Opoziție de 2% la PSD, restul sprijin și suport.

 • Apa de ploaie si incercarea unei lovituri de imagine ! ,,Municipalitatea se opune majorarii tarifului…” Un personaj hatru ar fi intrebat : ,, ..pe ce te bazezi..?! Are municipalitatea un studiu facut prin care sa demonstreze ca tarifele solicitate de actualul operator sunt incorecte? Eu cred ca nu ! Si atunci…?
  Poate ne explica si noua municipalitatea care este aportul adus la imbunatatirea sistemului de colectare a deseurilor , care sunt propunerile facute in AGA-ADI-Deseuri , ce presiuni sau facut asupra operatorului pentru a-si respecta clauzele din contract ,ca asa pe vorbe ne-am cam saturat . Ba mai vedeam zilele trecute bucuria viceprimarului Hangan cum ca Supercomul spala vasele de colectare !!! Sorineee , citeste caietul de sarcini si contractul cu Supercom ca sa vezi cand si de cate ori trebuie facuta aceasta operatie !
  Citesc cu stupoare ca ,la ora actuala, sunt abonati la serviciu de salubrizare doar 55.000 de cetateni !!! Identificati’i fratilor pe cei care se sustrag de la utilizarea acestui serviciu si luati masuri !
  De fapt suportul din bugetul local de nu stiu cati lei/pers/luna , nu este pentru noi , cei care suntem abonati la serviciu, ci pentru cantitatile de deseuri generate de fix cei peste 25.000 de locuitori ai municipiului care se sustrag platii serviciului desi il utilizeaza. O alta parte din acest suport este consumat de agentii comerciali care depoziteaza deseurile in vasele de colectare apartinand cetatenilor. DE ASTA AR TREBUI SA SE OCUPE PRIMARIA!!
  – Si inca o chestie : Obligati operatorul de servicii de maturat sa doteze maturatorii cu ceva dispozitive de teansport sacii si ceva farase ca este penibil cand vezi , bietii oameni, cu sacii in spate si adunanad gunoiul in palma !

  • Alt propagandist al cooperativei pesediste de colectat bani. Pentru majorarea tarifelor, operatorul a fost obligat să prezinte calculatia. Din pacate, prelevându-se de îngaduința slugilor lui Raducu de la ADI, le secretizează. Asa se face ca calculatia o vede doar Niculae dupa care zice ca e bine asa si face un raport. Nu Primariei îi poate fi imputat că nu vine cu argumente legate de costuri ci doar cu cele legate de suportabilitate ci celor care sunt complici și instrumentează această manevră, adică Consiliul Județean și ADI.
   Aportul primariei este de 2%. Atât! Operatorul și-a asumat prin contract să facă toate îmbunătățile de care sistemul are nevoie. Are prevazuți bani în bugetul din fiecare an. Bani pe care îi recupereaza de la noi. Mai mult decât atât primește în fiecare an milioane de la Consiliul Județean, adică tot de la noi pentru tot felul de investiții.
   Primaria a cedat platformele ADI încă din 2012. Și să vrea acum nu mai poate să facă nimic în mod direct, nici să trimită un om să măture platforma pentru că ar încălca regulile de cheltuire a banului public și ar fi sancționată de Curtea de Conturi. Poate doar să ceară ADI să ceară Supercom să-și facă treaba. Asta cu o voce micuță, de 2%. Vorbiți dumneavoastră cu cineva, înregistrați și reduceți apoi volumul cu 98%! Observați apoi ce s-a auzit, ce s-a înțeles, ce se întâmplă!
   De aceea Bistrița trebuie să iasă din ADI și să-și încheie separat contractul cu prestatorul. Ca sa se audă și să poată să oblige prestatorul să facă ce are de făcut și să poată controla tarifele.

 • Ar fi bine sa verifice A. D. I. și Firma Supercom.
  Pe strada Henri Coandă din Unirea trec spre capătul străzii și golesc pubelele negre, când se întorc, le golesc pe cele galbene în aceeași autoutilitara.
  Mai nou nu se mai opresc de doua ori la o poarta, costa…. Le golesc pe amândouă deodată….Și cei de pe str. Aerodromului spun la fel… Și pe Valea Ghinzii…. Pe străduțe mai mici..
  Ar fi bine sa montați și pentru Supercom camere….. Noi avem…
  Noi sortam…. Pe ei ii doare undeva….le amesteca….
  Asa ca, majorati tarifele!!!!

 • Așa da, primaria colectează o taxa pentru o firma privată,așa sa tot trăiești in România, masoni ăștia, greu cu ei…!.🙈…

 • Conform Institutului Național de Statistică indicele prețurilor de consum pe perioada decembrie 2017-aprilie 2022 pentru serviciul apă, canal, salubritate are o creștere de 32,06%.
  Contractul cu Supercom încheiat în 2018 a început cu 7 lei/persoană cu tva inclus, majorat imediat de la 01 ian 2019 la 8,12 lei cu tva inclus, perioadă în care taxa de salubrizare era 9,90 lei, ulterior 11,50 lei.
  Dacă acum se solicită un tarif de 22,50 lei / persoană, stimați concetățeni, într-o perioadă scurtă vom ajunge și noi și bugetul local în poziția de FALIMENT.
  Fără o decizie fermă pentru ieșirea din ADI Deșeuri, fără să ne trezim la realitate, acești hrăpăreți ne vor goli buzunarele.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS