Actualitate

Municipalitatea va pune gazon și sistem de irigații în scuarul de pe Bd. Republicii

Primăria Bistrița solicită oferte pentru lucrări de montare a unui sistem de irigații în scuarul de pe Bulevardul Republicii.

Valoarea estimată a investiției este de aproximativ 165.000 de lei.

Data limită de depunere a ofertei este 27 iunie.

Municipalitatea dorește instalarea unui sistem de irigații cu aspersoare retractabile, tronsoanele de spațiu verde urmând să fie înierbate prin montare de rulouri din gazon.

Primarul Ioan Turc spunea într-o conferință de presă că pe spațiul verde de pe Bulevardul Republicii ”pământul este peste bordură și la fiecare ploaie el vine în stradă. Oricât de mult ai curăța și stropi, praful e inevitabil. Vom avea diferite intervenții pentru ca străzile să fie mai curate”.

Scuarul median de pe Bulevardul Republicii are șapte tronsoane de lungimi diferite și cu lățimea de 6,5 m, suprafața totală fiind de 5.877 mp.

11 comentarii

  • Pista de biciclete se poate face între trotuar și stradă , în locul automobilelor parcate, după ce se găsesc 2-3 locuri în zonă în care să fie făcute parcări etajate în loc să construiască blocuri înghesuite.

  • Nu inteleg cum acest primar face investitii in ceva ce nu se impune in acest moment. Scuarul de pe Republicii arata foarte bine, astfel ca aceasta lucrare nu se justifica.
   Daca vrea mai multa iarba ar putea extinde spatiul verde din zona statuii Eminescu, care arata jalnic si cu multa piatra colorata. Ar putea sa planteze niste pomi acolo, ca nu exista niciunul.
   Atata timp cat are Dsp si serviciu de mediu nu inteleg de ce nu-i pune la treaba. Ce fac cei responsabili cu spatiu verde? I-ati trimis in vacanta? Sau nu-i duce capul sa vada cata lipsa de spatiu verde exista in acest oras?
   Fiecare primar, cu pasarica lui…

 • De ce ne complicăm tot timpul? Dăm bani pe tot felul de sisteme de irigații, gazon, angajam oameni sa tundă iarba, dam bani pe mașini de tund?
  Nu putem sa facem ca alții, adică să lăsam iarba sa crească înaltă de un metru, de dragul naturii, biodiversității, a fluturilor, a albinelor,
  Se pune desigur un panou si un text scurt, care explica de ce nu se tunde iarba.

 • Gazonul e o cheltuială inutilă. Iarba de pe scuar a fost întotdeauna foarte frumoasă și în perioadele secetoase a fost udată cu o instalație simplă cu furtun. Hidranții există și poate fi refăcută oricând. De dragul naturii, biodiversității, a fluturilor, a albinelor e de preferat să rămână așa cum a fost.
  Gazonul are multe dezavantaje din punct de vedere ecologic. Gazonul este o monocultură compusă dintr-un singur tip de iarbă, un mediu artificial care nu se regăsește în natură. În contrast, toate sistemele naturale sunt compuse din numeroase specii de plante și animale care sunt interdependente.
  Fiind un mediu artificial, gazonul trebuie susținut prin diverse mijloace pentru a rămâne decorativ: fertilizarea, combaterea dăunătorilor, erbicidarea, udarea, tunderea.
  Pesticidele și insecticidele aplicate pe gazon sunt periculoase pentru adulți și mai ales pentru copii, pentru păsări și animale.
  Ridicați bordurile dacă aveți bani, că n-au mai fost schimbate de 50 de ani și refaceți iarba în parc acolo unde nu mai există! Scuarul de pe Bulevard arată bine așa cum e, trebuie doar udat o lună, peste vară.

  • Alți bani, altă distracție. De ce să facem ceva util când putem să îi cheltuim pe ceva ce există deja? Schimbăm un gazon cu altul. Problema este de la un idiot ( așa îi spune la cel cu idei crețe) care considera că este mai bine să fie bordurile la nivelul carosabilului , astfel protejează spatiile verzi și pietonii de automobile. Trebuie de exemplu plantați aprox 100 de copaci tineri în Parcul Municipal pentru a avea peste vreo 15 -20 ani 25 dintre ei. Astfel o să umple golurile și o să se poată tăia cei bolnavi, scorburoși. Se știe că vara când lumea iese în parc , caută umbra. Se pot investii acei bani pentru a avansa cu zona de agrement Codrișor ( de la Podul Jelnei până la Podul Budacului ( alei, lumina, foișoare mobilier stradal). Iar o problemă este cu peștișori din iazul din parc. Depun icre și nu au unde le feri de ceilalți pentru a nu le mânca. O planta cu rădăcini dese, …ceva, nuferii nu oferă protecție.

 • Foarte corect spus, Alexandru!
  Se pare că nu mai au pe ce cheltui banii!
  Nu vedem un proiect de anvergură!
  Și… mintenași se gată mandatu !

 • D-le profesor FLORIN BOJOR.
  Cu siguranta nu era mai bine sa se faca asa ceva deoarece sa scobesti la radacinile batranilor TEI la o adancime apreciabila si sa tasezi pamantul nu prea era bine pt. sanatatea si rezistenta trunchiului.
  Va amintesc ca toate aceste lucrari sunt posibile in urma interventiei mele directe in Comisia de Urbanism CL unde am cerut cu colegii de la B-ta Civica incadastrarea acestor perimetre verzi la Registrul Verde al orasului.
  In nici un caz nu am cerut piste de biciclete tocmai pe perimetrele VERZI ceea ce este total ilegal si este sanctionat de Legea 24 Spatii Verzi.
  Nu mai veniti va rog cu asemenea propuneri .

  • Domnu Balan ce ne puteti spune de iubitoarea de catzei al carei ,,catzelus” a distrus 25 de arbori in diferite zone din oras?

  • Domnu Bălan, copiii sunt prioritari înaintea copacilor! Pentru pista de bicicletă nu trebuie fundație ca la drum, că nu trecem cu tirul printre pomi. Plus că e suficient spațiu să rămână verde în jurul copacilor, cum e peste tot…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS