Actualitate Recomandări

Municipalitatea vrea să cumpere clădirea din Piața Eminescu și stadionul

Primăria Bistrița intenționează să cumpere clădirea mare din Piața Mihai Eminescu și Stadionul ”Jean Pădureanu” pentru regenerarea urbană a zonelor respective (parcare supraetajată și parc respectiv înglobarea arenei, care ar putea rămâne în această formă după mdoernizare, în parcul municipal).

Municipalitatea vrea să demareze procedura de evaluare și inițiere a achiziționării imobilului, construcții și teren aferent situat pe str. Mihai Eminescu nr. 1-4. Întregul imobil acoperă o suprafață de teren de 4.659 mp, format din două corpuri C1 și C2, cu mai multe spații înscrise în cărți funciare diferite, cu destinații atât comerciale și prestări servicii, cât și sedii ale unor instituții publice.

Amplasamentul care cuprinde imobilele din zona delimitată de str. Gării, bd. Decebal, str. Mihai Eminescu și bd. Republicii, care cuprinde și construcția din Piața Mihai Eminescu nr. 1-4, fosta casă de cultură a sindicatelor, urmează a fi studiate printr-un proiect în vederea dezvoltării și regenerării urbane a zonei. Se propune regândirea întregii zone și construirea unei parcări supraetajate pe trei nivele, care va oferi circa 900 de locuri de parcare însemnând rezolvarea unui sfert din cele 4.000 de locuri de parcare desființate prin proiectele de mobilitate implementate. De asemenea, se propune și amenajarea unui parc gândit cu toate facilitățile.

Totodată, demarează procedura de evaluare și inițiere a achiziționării imobilelor, construcții și teren aferente Stadionului ”Jean Pădureanu”, situat pe str. Parcului nr. 3. Zona stadionului împreună cu parcul municipal și malul drept al Râului Bistrița urmează să fie studiată printr-un proiect care vizezează regenerarea urbană, inclusiv pentru amenajarea unor accese către Râul Bistrița și a unei zone de promenadă pe malul râului.

”Amplasamentul stadionului în vecinătatea parcului municipal ar putea crea o mulțime de facilități pentru cetățenii Bistriței, prin încorporarea acestuia în parcul municipal. Aceasta nu implică neapărat o extindere a parcului în sensul de a planta copaci și de a crea alei de acces sau piste de biciclete, ci ar putea rămâne în forma în care există, dacă structura de rezistență permite acest lucru doar că necesită modernizat și transformat ca și destinație. Deschiderea acestei baze pentru publicul larg ar permite la mii de bistrițeni să folosescă pistele de alergat existente, acest lucru putând deveni un sport în masă. Pe terenul de fotbal s-ar putea organiza competiții și campionate de fotbal de către liceele din municipiul Bistrița sau chiar din județ, așa cum se întâmplă în alte state din Europa. De asemenea, s-ar putea organiza concerte și spectacole în aer liber, în care oamenii să folosescă tribuna existentă, nu să stea în picioare, așa cum se întâmplă la astfel de manifestări”, explică municipalitatea.

Municipalitatea declară de utilitate publică locală proiectele ”Regenerare urbană a zonei delimitată de strada Gării, Bulevardul Decebal, strada Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii” (modernizare și extindere parc și construire parcare supraetajată), ”Regenerare urbană a zonei formată din parcul municipal ”Regele Mihai I”, Stadionul ”Jean Pădureanu” și malul drept al Râului Bistrița” (regenerare urbană a zonei, inclusiv pentru amenajarea unor accese către Râul Bistrița și a unei zone de promenadă pe malul râului) și ”Regenerare urbană a zonei aferente fostei centrale de producere a energiei termice situată în Bistrița, strada Zefirului nr. 1”. Potrivit legii, lucrările de reconversie funcţională pentru proiecte de dezvoltare şi regenerare urbană trebuie să fie declarate de utilitate publică.

Proiectele au fost înscrise pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de Consiliu Local din 15 ianuarie.

12 comentarii

  • O afacere imobiliara puturoasa! A inceput Neluțu cumpărând LDP de la CJ. Au văzut că se poate si acum își bat joc de bugetul public pentru ca să-și umple domniile lor și tovarașii lor buzunarele pentru generații. Asta negociau probabil săptămâna trecută RM, Lazany, Hangan și Urâte într-un restaurant. cum să-și împartă potul. Nu există absolut nici o justificare, nici un interes public pentru cumpărarea clădirii din Eminescu!

    33
    19
    • Cadirea din Piata Mihai Emindscu are un interes public a fi cumparata in semn de respect zilei de azi si a domnului Calin din File de povesti!!!

  • Parcarea din Eminescu, de ce sa fie supraetajata, cum o sa arate?
    Acolo se poate face usor o parcare cu doua nivele subetajata iar parcul reface mai frumos!
    La fel si sub pietonalul L Rebreanu.
    Si asta repede, de primavara pana toamna!

    19
    3
  • Să o cumpere un privat!
    Să facă birouri în ea și să le închirieze.
    O altă idee , care mai mult ca sigur nu merge, ar fi centru comercial, cu magazine de femei la etajul 1, de bărbați la etajul 2, dar nu o să aibă cifra de afaceri suficient de mare.
    Sau apartamente .
    E treaba privatului, să își facă calculele bine , să investească, să câștige din închiriere , să plătească taxe la stat.

    4
    19
    • Ești nebun, cum să fie magazine de femei și de bărbați??? Te crezi in Arabia Saudită, unde femeile se vând în târguri, pe câteva cămile??? Și bărbații se vând ca scalvi??? Sau te-ai referit la prostituție? Aia ar fi „închiriere de femei”, nu o cumperi de tot.

      5
      9
  • In clădirea ,, Metropolis ” de lângă parcul Eminescu se poate muta actuala piață din Decebal ! Vânzătorii și cumpărătorii nu ar îngheța de frig și nu s-ar toropi de căldură !Bistrițenii ar merita un spațiu protejat !

    12
    8
  • Interesul public va trebui demonstrat în instanța de judecată!

    Iată ce spune primarul în justificarea proiectului de hotărâre:
    „Este un proiect ambițios care propune regândirea întregii zone și care propune construirea unei parcări supraetajate pe 3 nivele, care va oferi aprox.900 de locuri de parcare înseamnând rezolvarea a unui sfert din cele 4000 de locuri de parcare care urmează a fi desființate prin proiectele de mobilitate implementate. De asemenea se propune și amenajarea unui parc gândit cu toate facilitățile, care va oferi bistrițenilor petrecerea timpului liber într-un cadru plăcut. În momentul de față, criza locurilor de parcare din această zonă este amplificată de prezența în această zonă a multor instituții publice: de învățământ, policlinică, poliție, trezorerie.”

    „Înseamnând” – exact așa scrie dl. primar în referatul de o pagină. Atâta grijă!

    Minciuna nr. 1 – 900 de locuri de parcare nu vor rezolva desființarea a 4000 de locuri de parcare desființate prin „proiectele de mobilitate” pentru că nimeni din cei care parchează la sol, la marginea străzii pe Decebal, împăratul Traian, Andrei Mureșanu etc. nu-și va parca mașina în Eminescu. Bistrițenii s-au obișnuit să folosească mașina pentru a merge la serviciu, a-și duce copii la școală, la cumpărături, pe distanțe relativ scurte. Deplasarea pe jos până la parcarea din Eminescu anulează practic avantajul relativ al comodității utilizării mașinii în acest scop.

    Minciuna nr. 2 – Dacă vrei să pietonalizezi orașul și să dezveți bistrițenii de utilizarea excesivă, cotidiană a mașinii ci numai pentru deplasări în afara orașului nu construiești o parcare uriașă în mijlocul orașului ci la marginea lui. Este vorba de un proiect mamut nu de o simpla parcare. Pentru ca să avem reprezentarea a ce înseamnă 900 de locuri de parcare, gândiți-vă că utilizatorii mașinilor locuiesc în 6 blocuri de dimensiunea blocului Turn de la Gară. E practic un orășel jumătate cât Becleanul.

    Minciuna nr. 3 – Proiectul nu rezolvă nici o problemă de congestie a traficului, dimpotrivă ar genera imense probleme. Gândiți-vă cum ar sta la rând pe rampele parcării sute de mașini ca să intre în trafic pe Gării! Chiar pentru locatarii din zonă, utilizarea parcării ar echivala cu renunțarea la a merge cu mașina la servici pentru ca ar pierde zeci de minute ca sa iasa din parcare. Pe Gării circulația se blochează și acum când se pornesc semafoarele idioate plantate prin proiectul de mobilitate. Parcarea, în cazul că cetățenii vor fi obligați cumva (nu stiu cum) sa-și depoziteze mașinile în ea, va aduce trafic și va crea congestie suplimentară într-o zonă deja aglomerată.

    Minciuna nr. 4 – Parcul propus prin proiect care chipurile „va oferi bistrițenilor petrecerea timpului liber într-un cadru plăcute” este de departe cea mai jegoasă și jalnică dintre minciuni. Parcul există în acest moment și este o atracție pentru toți bistrițenii nu numai pentru cei din zonă, în special primăvara când e o simfonie de flori roz, galbene și albe. Bănci, mese de ping-pong, biciclete. Totul va fi distrus ca să se facă ceva etajat, cu trepte, planuri înclinate și accese dificile. O mizerie neprietenoasă care arata bine cel mult pe hartie în vederea de sus care practic va interzice accesul vârstnicilor.

    Minciuna nr. 5 – nicio instituție de învățământ nu are cum să beneficieze de zisa parcare. Punct.
    Minciuna numărul 6 – Trezoreria e banca statului. Ce ar căuta cetățenii acolo? Băncile s-au mutat on-line și pe aplicații pe telefonul mobil. BCR-ul a renunțat de tot la sediul din Piata P. Rares. Trezoreria are suficient loc în față și în spate pentru mașinile angajaților. Pe cine credeți că păcăliți?

    Minciuna nr. 7 – Policlinica e acolo de 60 de ani. A funcționat și funcționează în continuare foarte bine fără parcarea mamut. Are stație de autobuz fix în față. Are parcare proprie în curte pentru medici. Într-o vreme funcționa și stația de salvare în curtea Policlinicii.

    Minciuna nr. 8 – Poliția nu e mall să o ia cu asalt cetațenii toată ziua și să fie nevoie de parcare pentru clienți. Pentru mașinile proprii au parcare adiacentă cladirii plus o stradă întreagă, N. Bălcescu – rezervată pentru uz propriu. Repet: Poliția nu e Mall!

    Pe cine credeți că păcăliți cu panglicile astea, impostorilor!!!

    29
    7
  • Egal și lazany nu are decit parcări in cap, ca și turc. Viziune zero, intelect redus.
    Pt ăștia parcare și mașina e ca și cum ai spune frescele lu Michelangelo și critica rațiunii pure.

    7
    4
  • Ca totul sa arate bine in perimetrul Garii, Bulevard ,Piata Mihai Eminescu Primaria trebuie obligatoriu sa achizitioneze cea mai frumoasa cladire din zona ,fosta BIBLIOTECA JUDETEANA construita in 1904 de marele avocat DEMETRIUS CIUTA.
    Stop DEMOLARII ei au spus-o deja intr-o unica petitie 30 de sefi de institutii si culte.
    Am depus acest document unic in istoria orasului si ma voi tine de el pana la o finalizare fericita in folosul bistritenilor.

    1
    4
  • Referitor la stadion, la cumparare vom vedea cat ne mai costa cetateanul de onoare ce-i poarta numele si camarila lui!
    Si vom plati inca multi ani pentru ei!

    6
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.