Actualitate Economie

Mall în Eminescu. Emi Plaza 1, pe scheletul sălilor de balet şi de expoziţii

În Piaţa Mihai Eminescu va apărea primul mall din Bistriţa, promite omul de afaceri Gelu Drăgan care s-a apucat să reabiliteze o parte din clădire. El spune că, până la sfârşitul anului, vom putea intra în jumătate din Emi Plaza 1 care va funcţiona în partea clădirii dinspre parc. După testul de oportunitate, se va face şi cealaltă jumătate, apoi Emi Plaza 2.

„Despre construcţia din Piaţa Mihai Eminescu toată lumea s-a plâns că a rămas aşa de pe vremea lui Ceauşescu. În Bistriţa, ştim toţi că s-au făcut trei mall-uri până acum, dar numai pe hârtie. Eu ştiam din 1996 că în Eminescu va exista un mall, unul clasic. Mall-ul va avea patru săli de cinematograf, aproximativ 160 de locuri de fiecare şi o sală de spectacole de 700 de locuri. Clădirea nu e mică pentru un mall, va avea şase etaje. Nu necesită supraetajări”, ne-a declarat Gelu Drăgan.

El a explicat că toate oraşele mari au două tipuri de mall-uri, unul pe verticală în centru şi altul pe orizontală la periferie.

Gelu Dragan 2

„A se vedea Târgu Mureş cu Mureş Mall în centru şi Promenada pe orizontală la periferie, la fel Clujul cu Iulius Mall pe verticală şi Polus Center pe orizontală. Noi facem aici, în Piaţa Mihai Eminescu, Emi Plaza 1 pe verticală şi avem în plan să dezvoltăm şi Emi Plaza 2 pe orizontală unde e şi Mobexpert. În cursul acestui an se va deschide o parte din Emi Plaza 1 pe partea care se vede dinspre parc. Sunt două corpuri independente, corpul B unde se află şi magazinul Profi care va avea în jur de 10.000 de metri pătraţi şi corpul A, independent de acesta. Imediat după confirmarea oportunităţii, extindem pe jumătatea cealaltă de clădire. E o investiţie mare, dar ne-o putem permite fără să luăm credite de la bănci”, a spus Gelu Drăgan.

L-am întrebat dacă există aprobări pentru lucrările demarate deja. „În ce priveşte autorizaţia, tot ce vă pot spune este că, în ritmul în care se mişcă, administraţia nu reuşeşte să ţină ritmul cu noi. Am discutat direct cu domnul primar care a înţeles oportunitatea investiţiei care va mai lua din banii bistriţenilor că aşa se întâmplă fiindcă oamenii vor să cheltuie banii pe care îi mai au. Bineînţeles că vor fi şi locuri de muncă pentru alţii. Domnul Creţu a fost în vizită, ştie amploarea clădirii şi a realizat că e o investiţie mult prea mare pentru municipalitate, aşa că o vom face noi. Nu ne-a dat Primăria Bistriţa nicio amendă”, a spus Gelu Drăgan.

Clădirea în care va apărea Emi Plaza 1 este cunoscută drept noua Casă de Cultură a Sindicatelor Bistriţa. Aceasta trebuia să fie obiectivul central al unui complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat în comunism de specialiştii Institutului de Proiectări Bistriţa – Emil Lefelmann, Nicolae Taşcă, Eugen Costache şi Ioan Gătej –  prevedea o sală de spectacole cu 825 de locuri şi o scenă adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, o sală de sport, săli pentru diverse activităţi de club, pentru pictură şi sculptură, bibliotecă, cine-club şi săli de expoziţii. De asemenea, clădirea a fost proiectată pentru un teatru şi cinematograf în aer liber, o grădină suspendată de 7.000 de metri pătraţi şi parcarea interioară.

Potrivit cărţii „Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa”, semnată de Alexandru Câţcăuan, această clădire a intrat în patrimoniul uneia dintre cele patru confederaţii sindicale desprinse din UGSR, CNSLR Frăţia, prin „metode frauduloase”. În baza sentinţei 782 pronunţată în dosarul 732/1990la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, CNSLR Frăţia s-a declarat „succesorul universal al patrimoniului fostului UGSR”, deşi nu era singura confederaţie sindicală rezultată din dezmembrarea fostei Uniuni. Liderul CNSLR Frăţia Bistriţa-Năsăud de la vremea aceea, Adolf Bloos, a înregistrat în foaia de avere a organizaţiei noua casă de cultură în suprafaţă de 4659 mp, iar în toamna anului 1994 a trecut la vânzarea ei pe bucăţi. Unul dintre cumpărători a fost omul de afaceri Gelu Drăgan. Azi, CNSLR Frăţia e doar un sindicat de tristă amintire, iar Adolf Bloos face politică în rândul doi la PSD.

Încă din 2007, s-au vehiculat informaţii potrivit cărora Bistriţa va avea trei construcţii de tip mall. Se vorbea despre Galleria Mall de pe Calea Moldovei cu o suprafaţă  proiectată de 26.400 de mp, cu un etaj şi 840 de locuri de parcare. Acesta îşi propunea să găzduiască un supermarket, un cinema multiplex, cafenele-restaurante, fast-food-uri, magazine de îmbrăcăminte-încălţăminte şi electronice-electrocasnice. Construcţia mall-ului a fost sistată odată cu criza.

Despre Metropolis Mall s-a spus că va fi situat pe platforma industrială a oraşului, pe locul fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului. Construcţia era prevăzută a avea peste 15.200 mp, cu un singur etaj şi o parcare subterană. Acest mall îşi propunea să aibă spaţii comerciale, un hypermarket şi unităţi de tip fast-food.

Bistriţa Mall urma să fie situat tot pe Calea Moldovei, în locul fostei UCTA, cu o suprafaţă propusă de 22.000 mp. El îşi propunea să găzduiască un hypermarket, cinematograf, food court, parcări şi o zonă de fashion. Niciunul nu a trecut de faza de proiectare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de data aceasta.

Cristiana Sabău

emi corporation 2 emi corporation 3 emi corporation 4 emi corporation 5 emi corporation 6 emi corporation 7 emi corporation 8 emi corporation 9

17 comentarii

 • felicitari dl. Dragan ptr. ceea ce vreti sa faceti. asa cum va cunosc eu de muuulti ani de zile stiu si sint sigur c-o sa faceti ceva frumos ptr. oras. nu va ,,piaptan,, ca nu e cazul si nici nu aveti nevoie[nici eu] dar trebuie sa aratati ca inca se poate face ceva in orasul asta fantoma a dl. Cretu. inca odata mult succes .

 • Nu cred in reusita mall-ului la Bistrita, chiar si cel din Mures centru e falimentar, iar Muresul e oras cu potential mai mare decat Bistrita, are facultati adevarate si clinici de asemenea.Cinematograful e singurul care are sanse, in rest vai de noi, pt ca nu avem putere de cumparare, adica bani! Orasul e pe butuci, nu sunt locuri de munca, nu se vinde mancarea, ce sa mai vorbim de restul!

  • Mall-ul (probabil) nu va rezista pentru ca e de tipul „pe verticala” (la fel ca cel din centrul Muresului si Winmarkt-ul nostru). Unui mall aratos, la marginea orasului, „pe orizontala” cu o parcare mare i-ar creste sansele de supravietuire cu 20-35%!

  • Iulius Mall de la Cluj e un mall „pe verticala-orizontala”. Ideea e ca unui mall ii sta bine cu spatii mari in interior, scari rulante, lifturi, fantani arteziene la vedere, ceea ce nu cred ca va fi in cazul emi. Va fi un fel de cibela gigant modernizat, total neatragator!

 • Oare nimeni nu isi pune intrebarea fireasca si de bun simt: de ce s-a renuntat la celelalte proiecte pt mall-uri? Pt ca orasul e mic si nu duce asa ceva!

  • claudiu, argumentele tale sunt corecte, dar nu cele care stau la baza unei analize economice…
   D-l Dragan a subliniat argumentul legat de banci…
   Nici un investitor nu mai e dispus sa lucreze cu bancile in conditiile actuale..
   O investitie pe minim 10 ani, amortizare pe 10 ani va avea succes la Bistrita, indiferent cate magazine sau afaceri dau faliment in interiorul acestui mall!

 • Fosta cladire noua a Sindicatelor ar fi trebuit sa fie inaugurata de Nicolae Ceausescu in jurul datei de 15 mai 1990 sub denumirea de “Victoria socialismului”. Dupa Revolutia Romana destinul ei s-a schimbat radical, in cadrul ei instalandu-se institutii publice si firme particulare. Azi nu se mai poate reveni la functia social-culturala a cladirii. Spatiul nefinisat de 23 de ani este preluat de cateva saptamani de Firma EMI pentru a-i da o noua destinatie, cea de Mall. Raportat la populatia municipiului, marimea Mall-ului va fi acceptabila si afacerile sale viitoare vor fi avantajate de accesul si pozitia centrala din zona Eminescu. Este o idee de afaceri buna care merita a fi sustinuta de Primarie. Succes!

 • Trebuia facut ceva acolo! De fapt proprietarul trebuia amendat lunar timp de 22 de ani de cand zace cladirea in halul in care arata, in mijlocul orasului . Ce nu inteleg eu , este toleranta extrema fata de aroganta d-lui Dragan.
  Nu exista documentatie depusa, nu exista proiect aprobat de urbanism, nu exista aviz dat de inspectoratul pentru constructii, de mediu, de ISU, pentru o cladire de interes public ?!? Bine ca pentru modificarea unei case la periferie ti se cer o gramada de acte, platesti taxe dupa taxe si mai mult vine si inspectia in constructii de la primarie sa te verifice daca respecti proiectul aprobat.
  Asemenea proiecte de cladiri comerciale, hale industriale etc trebuie tratate cu maxima prioritate, printr-o hotarare interna a primariei, mai ales daca genereaza locuri de munca, dar nu le permiti dezvoltatorilor sa construiasca ce vor si oriunde…
  Este amuzant cum acest domn isi bate joc de consiliul local, primarie si primar, iar acestea nu stiu cum sa abordeze problema 🙂
  Spor la treaba si da doamne ca anul viitor sa mergem la shopping la megamallul lui Dragan :)))

  • pe tine alex te intereseaza ca se imbogateste un bistritean sau ca alti multi bistriteni au posibilitatea sa mearga la un cinema si la un fast-food ?…. cat de buna sau de rea ar fi in ultima instanta premiza din final….

  • Pe mine ma intereseaza ca REGULILE sa fie aceleasi pentru toti, pentru ca, asa cum vei vedea in viitor (cu siguranta nu este/nu va fi un caz izolat) unii nu sunt nevoiti sa le respecte.
   Cat despre cinema, fast-food-uri s.a.m.d, vom vedea daca vor exista in noul mall, am auzit pe multi ca aduc si stelele de pe cer, au obtinut tot ce au vrut si… gata! Din pacate in situatia economica actuala cei mai multi comercianti se restrang sau inchid.
   Din partea mea ii doresc d-lui Dragan sa faca sute de milioane dintr-un exit viitor, dar mesajul nu a fost pentru dansul, ci pentru primarie si celelalte institutii „vigilente”!

 • Lasa-ti omul sa-si gestioneze cum crede el proprietatea,chiar sa o transforme in mall daca asa crede ca o va putea eficientiza.Vreti sa plateasca taxe si impozite pentru o ruina?Nu noi ci piata va confirma daca e nevoie de un mall sau nu.Foarte bine ca nu l-a amendat Primaria,ca intelege importanta unei investitii pentru acest oras,dar ar trebui sa-l oblige sa intre in legalitate iar Disciplina in constructii sa faca verificari permanente privind calitatea lucrarilor avand in vedere ca va fi un spatiu public realizat intr-o cladire veche,transformata.

 • Raman la parerea mea, nu degeaba s-a renuntat la celelalte proiecte, orasul nostru Nu are putere de cumparare…sau vor veni clujenii la mall in Bistrita? Voi nu realizati ca tot Ardealul populeaza mall-urile clujene?

  • firmele serioase au renuntat sa mearga in mures mall pt ca el a fost creat special pentru a se spala banii negrii din primarie. iti spun sincer, sunt muresean si lucrez in domeniu. Cat despre initiativa din bistrita, personal o laud pentru ca nu prea am avut ce face de fiecare data cand am fost la bistrita.

 • […] În Piaţa Mihai Eminescu va apărea primul mall din Bistriţa, promite omul de afaceri Gelu Drăgan care s-a apucat să reabiliteze o parte din clădire. El spune că, până la sfârşitul anului, vom putea intra în jumătate din Emi Plaza 1 care va funcţiona în partea clădirii dinspre parc. După testul de oportunitate, se va face şi cealaltă jumătate, apoi Emi Plaza 2. „ Mall-ul va avea 4 săli de cinematograf, aproximativ 160 de locuri de fiecare şi o sală de spectacole de 700 de locuri. Clădirea nu e mică pentru un mall, va avea şase etaje. Nu necesită supraetajări”, ne-a declarat Gelu Drăgan. El a explicat că toate oraşele mari au două tipuri de mall-uri, unul pe verticală în centru şi altul pe orizontală la periferie.„A se vedea Târgu Mureş cu Mureş Mall în centru şi Promenada pe orizontală la periferie, la fel Clujul cu Iulius Mall pe verticală şi Polus Center pe orizontală. Noi facem aici, în Piaţa Mihai Eminescu, Emi Plaza 1 pe verticală şi avem în plan să dezvoltăm şi Emi Plaza 2 pe orizontală unde e şi Mobexpert. În cursul acestui an (2013) se va deschide o parte din Emi Plaza 1 pe partea care se vede dinspre parc. Sunt două corpuri independente, corpul B unde se află şi magazinul Profi care va avea în jur de 10.000 de metri pătraţi şi corpul A, independent de acesta. Imediat după confirmarea oportunităţii, extindem pe jumătatea cealaltă de clădire. E o investiţie mare, dar ne-o putem permite fără să luăm credite de la bănci”, a spus Gelu Drăgan. (Timponline) […]

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS