Actualitate

Municipalitatea vrea să facă parc fotovoltaic la Sărata cu bani de la Ministerul Energiei

Primăria Bistrița solicită finanțare de la Ministerul Energiei, prin Fondul pentru Modernizare (Programul nr. 1), pentru realizarea unui parc de panouri fotovoltaice în localitatea componentă Sărata, în vecinătatea Parcului Industrial, investiție în valoare totală de 25.305.339,51 lei.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de creșterea capacității de producție de energie din surse regenerabile prin construirea unei centrale fotovoltaice de către Primăria Bistrița, în vederea asigurării unei ponderi cât mai mari din necesarul de energie electrică a clădirilor municipale și a iluminatului public.

Municipalitatea vrea să construiască parcul fotovoltaic pe un teren încadrat în categoria ”pășune” la Sărata, cu o suprafață totală de 47.593 mp.

Conform datelor tehnice din proiect, centrala fotovoltaică va fi alcătuită dintr-un număr de 7.336 module PV, fiecare dintre ele fiind formate dintr-un număr de 144 de celule (tip Monocristaline). Puterea minimă a modulelor PV va fi de 540 Wp, cu un randament nominal de minimum 21,1% (peste valoarea limită de 19% impusă prin Ghidul de Finanțare). Sistemele vor fi prevăzute cu invertoare trifazate de tip string inverter cu o putere instalată de 300 kW (13 bucăți), cu un randament minim de 98% STC. Modulele PV vor fi instalate pe o structură prefabricată din aluminiu sau oțel galvanizat, la o înclinare de 25 grade, cu orientarea sud.

Indicatori de rezultat: producţia netă de energie primară de: 394,16t.e.p./an din surse regenerabile; producția netă totală de energie electrică de 86.623,20 MWh într-o perioadă de 20 de ani; reducerea gazelor cu efect de seră cu: 53.004,74 tone de CO2 echivalent într-o perioadă de 20 ani (considerând un factor de conversie de 0,6119 tone CO2 echivalent/MWh); asigurarea unei producții nete de energie electrică (totale) de: 4.583,24 MWh/an (99,99% din necesar) în primul an de funcționare; factor de capacitate: 13,42%, în primul an de funcționare. Indicatorii de realizare urmăriți prin proiect vor consta în: capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile: 3.961,44 kWp / 3.900 kW AC.

Ministerul Energiei lansează în 15 noiembrie apelul de proiecte pentru proiecte de investiţii în capacităţi noi de producere pentru autoconsum a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon și atingerii obiectivelor asumate de România în cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC). Solicitanții eligibili sunt unităţile administrativ-teritoriale.

4 comentarii

  • 👍🏻
    De acolo vor lua ființă și noi locuri de muncă și toate beneficiile ce acest proiect aduce.
    E un pas înainte indiferent de culoarea politică care o pune în aplicare.

    22
    17
  • Orice poveste are un inceput. Cunosc proiectul initial (in varianta proiectata de inginerul M , pe la mijlocul anilor 2020 , cand primar era d-l Cretu Ovidiu) care avea in vedere realizarea unei statii de transformare 110/20 Kv , conectata la doua linii de 110 Kv care traverseaza zona , si care sa preia energia electrica produsa de parcul fotovoltaic , asigurand alimentarea cu energie electrica a parcului industrial iar surplusul asigurand alimentarea tuturor cladirilor aflate in administratia Primariei Bistrita. Actualul proiect cred ca este o varianta actualizata (pentru cei mai in varsta) sau varianta ap-datata (pentru cei tineri). Este bine ca s-a gasit aceasta oportunitate. Mai bine mai tarziu decat niciodata. As fi bucuros sa se realizeze pentru ca am avut (si eu , vorba regateanului!) o contributie la realizarea schemei de distributie a statiei. Daca a fost mai mare sau mai mica poate sa spuna numai ing. M. Stiu cum se deruleaza proiectele de acest gen care sunt finantate de Ministerul Mediului dar nu stiu cum se deruleaza un astfel de proiect finantat de Ministerul Energiei. As fi fost curios sa aflu mai multe despre gestionarea parcului si daca se realizeaza sau nu statia de care scriam la inceput.In articol nu se pomeneste nimic despre modul de preluare in sistemul energetic a energiei produse de parc. Datele sunt incomplete pentru intelegerea „fenomenului” , din punct de vedere tehnic. Da , se produce energie cu un numar de panouri si se prevad un numar de invertere dar mai apoi ce se intampla? Dragilor , lipsesc date tehnice esentiale care nu au nimic cu politica…

    20
    4
  • Propun sa facem cat mai multe parculete. Primaria Bistrita daca s a jnfratit cu Chisinaul e bine sa le de a si curent moka!
    Voi stiti ca cei din moldiva de dincolo de prut primesc curent din romania de azi mai ieftin decat cel subventionat din prima transa de statul roman !!!!
    Va inchipuiti cati bani da la furnizorii de utilitati?????
    Acolo sunt impozitele noastre!!!

    6
    5
  • Tot vor să ne vândă americanii minireactoare nucleare…Mai bine săpati un tunel sub primărie ,că tot ați inceput sa prindeti experiența si puneti un reactor sub primărie.Faceți economie si la materiale plus ca rămâne terenul pentru agricultura si il puteți da la usr isti sa il cultive ca să asigure macar in oras alea 3 grame.Asa aveți sigur si aliați in consiliul local.

    6
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.