Timp de gândire

Ne-am săturat de voi, tovarăşilor!

Tinerii Bistriţei au ieşit în stradă, cu sutele. E adevărat că nu prea ştiau ei nici unde se află, mulţi credeau că sunt la Primărie şi când colo erau la Prefectură, e şi mai adevărat că habar nu aveau destui că picase Guvernul, dar erau entuziaşti, frumoşi şi, cel mai important, uniţi, lucru pe care alte generaţii îl reuşesc destul de greu.

Generaţia mea, de exemplu, pare să se fi resemnat. A apucat în primii ani de după Revoluţie să mai facă şcoli de calitate, la absolvire să dea concursuri încă netrucate, să-şi facă un rost cât de cât în viaţă. Parcă şi clasa politică era mai decentă prin anii 90. În partide dădeai peste oameni care voiau să facă lucruri pentru comunitate. În ultimii 10 ani însă, parcă societatea noastră s-a tot degradat. Nimic din ce începuse bine după Revoluţie nu a mai continuat. Cei care s-au apucat de politică au făcut-o cu gândul clar să se îmbogăţească, să le meargă bine lor şi apropiaţilor. S-au alăturat unei găşti de politicieni cu vechime în întocmit legi strâmbe, făcute în aşa fel încât să se poată fura şi mai mult.

Discrepanţele se văd, nici măcar nu sunt mascate. Toţi cei care au pus mâna pe funcţii importante s-au îmbogăţit cu nesimţire. Deşi bugetari, au trecut de la costumele cumpărate din piaţa de la ruşi la haine de firmă, de la apartamentele în care locuiau la vile şi case de vacanţă, de la maşinile pe care le conduceau la jeep, au dobândit pasiuni scumpe, cum ar fi vânătoarea, au făcut din mersul în străinătate în concediu un obicei aplicat de trei-patru ori pe an, şi-au trimis copiii la studii în străinătate pe bani foarte, foarte mulţi. E limpede ca lumina zilei că niciunul nu şi-a câştigat cinstit existenţa. Şi dacă ar fi avut lunar un salariu de 20.000 de lei tot nu şi-ar fi permis atâta huzur. Pe scurt: au furat! E adevărat că au făcut-o spunându-ne ce mari şi buni creştini sunt, cât de greu sunt încercaţi de problemele noastre, cât de mult muncesc pentru noi. Din când în când, Biserica Ortodoxă, generoasă cum o ştim, le răsplăteşte această imensă trudă cu câte o cruce transilvană. Apoi urmează un pelerinaj extern. Cam asta e reţeta.

Generaţia mea ştie toate aceste lucruri, dar nu ştiu de ce le percepe ca fiind imposibil de schimbat. Se uită aproape resemnată la un Ioan Oltean care nu mai pleacă din politică nici după 25 de ani, deşi chiar partidul lui s-a săturat de el, priveşte cu tristeţe la un Ioan Ţintean care, la bătrâneţe, după alţi 25 de ani de politică, îşi face iar planuri măreţe să candideze la toate funcţiile, deşi i-ar sta mai bine la plimbare cu nepoţii, sau la un Dorin Popescu, acest personaj trist care s-a mutat de la un partid la altul numai să aibă funcţie, orice funcţie. Niciunul nu are bunul simţ să facă un pas înapoi şi să dispară, discret, în spatele scenei.

Tinerii care au ieşit în stradă nici măcar nu au auzit de ei. Habar nu aveau cine sunt bunicuţii aceştia ahtiaţi după funcţii, aplaudaţi de activişti octogenenari, periaţi prin birouri de tot soiul de doamne şi domnişoare care gustă cu poftă din tortul banilor şi al puterii. Atât de multe au făcut cei trei şi alţii ca ei pentru acest judeţ încât tinerii nici măcar nu au aflat de existenţa lor!

Şi nici nu e de mirare câtă vreme nu au făcut absolut nimic altceva decât să tragă foloase la oalele lor, pentru nevestele şi copiii lor, pentru prieteni şi amanţi, pentru diverşi lipitori de afişe. Tinerii nu le-au cerut demisiile, dar noi, cei care ştim cu ce s-au ocupat în ultimii 25 de ani, o facem. Le cerem să plece şi să ne lase în pace. Ne-am săturat de ei, de feţele lor triste, de discursurile lor anoste, de felul în care ştiu să facă politică. Ne-am săturat să-i vedem, să îi auzim, să ne infecteze vieţile cu prezenţele lor. Dacă nici acum nu au bunul simţ să plece – şi am convingerea că se vor purta ca şi sinistrul Gabriel Oprea – atunci trebuie daţi afară.

Cred că a venit vremea ca şi partidele politice să scape de ei şi să facă loc astfel unor oameni din societate care nu au încăput nicăieri de clicile acestor personaje. Acesta este motivul pentru care nu am văzut feţe noi în politică. Ce om bine pregătit ar sta să asculte şi – mai rău – să execute ce ordonă un Oltean, un Ţintean sau un Popescu?

E vremea ca generaţia mea, a oamenilor maturi, să conducă acest judeţ şi această ţară în alt mod, iar aceste personaje de peste 60 de ani să joace şah la clubul pensionarilor, alături de un Gheorghe Marinescu sau Viorel Pupeză, alte figuri triste cu care au fost „tovarăşi” atât de mulţi ani. Dacă nici acum nu pleacă, atunci când?

27 comentarii

  • „Daca voi nu ma vreti, eu va vreu…”. Cuvintele rostite de Alexandru Lapusneanu, ca raspuns la indemnul adresat de catre boierii veniti sa-l intampinede a renunta la tronul Moldovei , sunt mai actuale ca oricand. Politrucii de azi se agata de putere si nu se lasa dusi asa usor. Spre exemplu Prefectul Ţintean afirma in urma cu cateva zile ca ia în calcul orice variantă – Parlament, Consiliu Judeţean, prefect sau director la Finanţe. Nicidecum retragerea la pensie. Pe de alta parte, Raducu vazandu-si amenintat scaunul de presedinte al Consiliului judetean, declara ca s-ar multumi si cu un ciolan mai mic , de vicepresedinte al CJ: „Eu n-am nicio problemă dacă am un birou mai mare sau mai mic. Dacă județul Bistrița-Năsăud va vota la alegerile locale un partid de dreapta, adică pe ALDE, și va avea un consilier județean în plus, eu am toată disponibilitatea să preiau biroul domnului Pugna, cu domnul Țintean președinte că înțeleg că el e foarte susținut. Subliniez că ne înțelegem în continuare foarte bine, chiar dacă nu toată lumea agreează lucrul ăsta”.

  • Doamna Cristiana, ce ai scris dumneata aici nu e o solutie, aruncarea peste bord a balastului septuagenar nu rezolva coruptia si nici nu improspateaza clasa politica. Sa nu utiam ca Emil Boc are 49 de ani…
    Trebuie in primul rand readusi in institutii profesionistii, dar cine sa o faca?
    PSD-ul nu a facut-o, a politizat institutiile pana la femeia de servici. Dar nici cu PDL-ul nu mi-e rusine, hai sa fim seriosi, au fost in stare sa schimbe de la conducerea Centralei nucleare Cernavoda pe un fizician-academician cu un politruc cu facultate la Spiru Haret(economist) care a cumparat arcuri contracutremur din China (daca mai tineti minte scandalul), adica hei, chiar asa?
    Iar tinerii care manifesteaza poate au ganduri bune, dar le lipseste total experienta si dorinta de a munci, din moment ce traiesc din banii parintilor si nu fac nimic altceva decat sa socializeze noaptea prin parcuri sau prin cluburi. Nu cred ca acestia pot produce o emanatie politica, sa se ridice dintre ei lideri care sa schimbe tara. Sigur vor veni „manipulatori cu pulovere albastre”, gen Petrica Roman, si vor pune mana pe puterea politica, se va schimba dr..ul cu ta-su… Din lac in putz.
    Iohannis si-a asumat o mare responsabilitate cand a scos tineretul in strada cu lozinca „CORUPTIA UCIDE” . Nu stiu daca nu cumva e o palarie prea mare pentru el, adica asa au inceput si Danton cu Robespierre si au sfarsit prin a-si taia capul unul la altul..

  • Aveti perfectă dreptate vis-a-vis de oamenii pe care i-ati amintit mai sus. Nu le mai ajunge. Nici lor, nici altora ca ei, gen Ovidiu Teodor Crețu, Vasile Moldovan, Constantin Rus, etc. Ce mai au de spus oamenii astia dupa 25 de ani in care au dus tara si orasul de râpă? NIMIC.

  • De acord cu d-voastra 50% diferenta cand pe lista nedoritilor apare si Radu Moldovan ,chiar si slugile lui mai tinere:Daniel Suciu,Bogdan Ivan.Bunul simt,cinstea,corectidunea nu sunt legate neaparat de virsta,mai degraba de cei sapte ani de acasa.

  • Nici un cuvant despre tovarasul primar Cretu, care are un comportament de ciocoi pe propria mosie si o mentalitate de vataf. Iata ce sustinea edilul Bistritei intr-un interviu din presa locala aparut in vara anului 2013: “Viceprimarul este ajutorul primarului. Dacă cineva crede că viceprimarul este reprezentantul Consiliului în aparat şi cel care îl controlează sau îl monitorizează pe primar, se înşeală. Viceprimarul, ori e ajutorul primarului, ori nu e nimic.”, dupa care acelasi individ adauga cu aroganta: “Cine ţine minte, cine îşi aminteşte de viceprimarii din acea vreme? Totul se descarcă pe primar şi eu îmi asum lucrul acesta. Dacă se descarcă lucrurile pe mine, pot să las eu frâiele din mână? Nici nu intră în discuţie aşa ceva.”
    Prin urmare, daca viceprimarii sunt considerati ca niste slugi ale primarului, ce sa mai vorbim de consilieri sau de simplii cetateni. Dupa mintea lui cea proata consilierii sunt niste simpli figuranti ridicatori de mana aproband toate ineptiile izvorate din „gandirea geniala” a tovarasului primar.

  • Am mai spus-o și cu altă ocazie, o mai spun și acum. Cel mai rău lucru care se poate întâmpla acuma pe fondul urii și a lipsei de încredere față de clasa politică în ansamblul ei, nu mai vorbesc de ușurința cu care se poate manipula un grup de tineri care habar n-au dacă se află la prefectură ori la primărie, este să generalizăm, să atacăm haotic și să cerem demisia inclusiv a profesioniștilor din sistem, a celor care au făcut carieră în administrație care își cunosc meseria, cunosc mecanismele reale de funcționare a sistemului și se luptă pentru ca administrația să funcționeze… Acuma strict legat de subiectul prezentat în editorial și legat de persoanele publice invocate, în nici un caz nu putem pune semnul egalității între Ioan Oltean, un personaj sinistru al României nu numai al județului nostru un om chiar mai josnic decât liderul și partenerul lui în rele Traian Băsescu, pe de-o parte, iar de cealaltă parte persoane publice ca Ioan Țintean, sau Dorin Popescu, deasemenea invocate în articol, care oricât de mult ai vrea să „lovești” dintr-un interes mai mult sau mai puțin politic, în domniile lor, acești domni au prestanță și anvergură de om politic dovedită în timp și deasemenea oricine poate să spună orice despre oricine dar în nici un caz nu poți să te adresezi fondatorilor liberalismului de după ’89 în Bistrița-Năsăud cu apelativul „tovarăș”…

    • Chiar n-am inteles, de ce ii aperi pe cei 2?Este arhicunoscut faptul ca ,înafara de lacomia pe care o au,nu-i recomanda nimic.Ce-au facut Tintean si Popescu pt judet?Si-au numit copii si rudele in functii la institutii publice?Cat despre apelativul „tovarasi”,tin sa-ti amintesc ca Tintean a ocupat functia de director in perioada 1984-1991.Este arhicunoscut faptul ca nu puteai ocupa o functie pe vremurile celelalte daca nu erai „tovaras” ,in toate sensurile.Iar Popescu…Este suficient sa interoghezi internetul ca sa ti se faca greata! Astia-s fondatorii liberalismului?Nu cred ca judetul a avut asa ceva;poata gasti pe interese ,dar nu aminti de doctrine ca nu-i cazu’!

    • N-ai înțeles nimic… și îmi pare rău dar m-am săturat să explic un lucru de nu știu câte ori și tot să nu se înțeleagă… N-am luat apărarea nimănui, am exprimat doar o opinie referitoare la corectitudinea afirmațiilor și la anumite nuanțe de care ar trebui să ținem cont. Nu putem pune semnul egal între oameni sau persoane atât de diferite din multe puncte de vedere, dar nu mai reiau încă odată toată argumentarea, cine pricepe, pricepe de prima dată…
      p.s. Dacă vorbim de luat apărarea fi convins că am să-i „iau apărarea” chiar și lui Băsescu, dacă ar fi acuzat de lucruri pe care nu le-a făcut sau care pur și simplu nu-i aparțin și asta pentru dreptatea și corectitudinea care, cred eu, ne apără de atitutine și mentalitate extremistă…

  • Doar o completare : Inca din antichitate, poate dinainte, se obisnuia ca fiecare comunitate sa -si aiba inteleptii, sfatul batranilor… Cand se impunea, acestia se adunau si luau decizii totdeuna favorabile comunitatii! Sunt pentru infuzia de „sange tanar” si in politica insa cu discernamant si cu mare bagare de seama(criterii ferme la nivel de partide) Altfel ,ne putem trezi cu tineri indivizi gen Hrebenciuc jr. sau Cocos jr. sau Udrea ,etc. Si inca ceva: Un sistem democratic modern ,european este cel bazat pe pluripartidism. Eu optez de exemplu, pentru Monarhia Constitutionala deoarece seful statului(Rege, Regina) se gaseste mereu deasupra intereselor de multe ori meschine, ale partidelor politice! Cu respect, MNP

    • Iar batrani?????? 1: pai tinerii impotriva acestora ies acum in strada .si 2: si care ar fi batranii aia ??? da sa nu ma faceti sa rad . va rog.

  • Clasa politică nu se schimbă prin schimbarea unor indivizi cu alții. Trebuie schimbate reguli, aplicate principii noi, trebuie reclădită democrația pe cu totul alte fundamente ca până acum. Dar pentru astfel de schimbări trebuie un alt reper, partidele nu sunt acest reper, Președintele României poate fi, dar se deșteaptă cu întârziere, Regele este sigur, dar și-a dinamitat singur ancora spre viitor.

  • Domnule Safriuc, cu tot respectul, va informez ca „ancora spre viitor” exista si se numeste Alteta Sa Regala Margareta a Romaniei, actualul presedinte al Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania , ales prin vot secret in luna mai 2015 ! Mai mult decat atat, Casa Regala Romana, a elaborat si difuzat in anul 2007 – Romania- o viziune pe 30 de ani(2007-2037) , un document de excelenta ! Pentru amanunte, va stau la dispozitie. Am onoarea, domnule!

    • Răspunsul promt și documentat face cinste unui regalist și nemeritată onoare umilei mele persoane. Alteța Sa Regală Margareta a României are respectul meritat, sunt sigur de mulți români, dar Duda-i piatra de moară ce temperează entuziasmul tinerilor ce pentru Nicolae ar fi înghețat în iarna ce vine.
      Aveți respectul cetățeanului ce își vede cetatea în asediul corupție fără speranța demnități de supus al unei Case Regale.

  • e un precedent periculos. de acum inainte la orice incendiu sau inzapezire…………….demisii. e o greseala ca si-au dat demisia. bine ca la Ponta i-a parut bine ca a iesit cu bine din mocirla ce va fi urmat .asta e. trebuia lasat acolo sa-si rupa gatul in iarna asta .

  • Domnule Safriuc, ma bucur ca am onoarea sa va cunosc chiar si asa! Pentru stimatii prieteni care n-au inteles mesajul meu, doresc in cateva fraze sa-i dumiresc… Simtul datoriei, misiune, modestie, sacrificiu, onestitate, loialitate, impartialitate, rabdare, intelepciune, fraternitate, sanse egale, toleranta… Despre fiecare dintre aceste „nestemate” , as putea sa va vorbesc dar sunt sigur ca si domniile voastre cunoasteti destul . As fi foarte fericit sa aflu ca multi tineri si nu numai, inteleg rostul existentei acestor principii fundamentale si virtuti care ar trebui sa insoteasca orice demers de acest fel… Sunt total de acord: clasa politica s-a facut de ras, s-a acoperit de rusine si coruptie! Dar haideti sa nu generalizam. Partidele trebuie curatate de mizerii! Cei care vor candida si vor fi alesi ,sa inteleaga ca sunt platiti din banii nostri si n-au voie sa ne dezamageasca – simtul datoriei si sacrificiul. Nu pot- demisia. Altcineva! Cred ca numai asa ar putea fi salvata tarisoara noastra draga ! Cu respect, MNP

  • Aceasta natiune NU are nevoie de presedinti sau regi ci de un leader care sa poarte cu el responsabilitatea fata de ceilalti si de un sistem educativ performant. Din momentul in care un copil incepe scoala, sistemul nostru educativ incepe sa-i imparta in copiii inteligenti, mediocri, sau cu performante scazute sau foarte slabe. Grav este ca ei sunt impartiti in bogati si saraci si copii a unor parinti puternici sau slabi . Cei mai multi tineri sunt educati in acest sistem sa ocoleasca regulile societatii si pornesc astfel pe ideea de indeplinire a visele in mod rapid si cu putin efort. Altii datorita lacune atat de grave din acest sistem morbid , abia iesiti de pe bancile scolilor sunt total debusolati si se gandesc imediat la a parasi tara. O națiune poate să fie performantă în funcţie de sistemul său de educaţie si acest lucru este dovedit deja de multe societati din intreaga lume. Cand va intelege un presedinte ,imparat, rege sau ce-o fi el ca primul lucru pe care il are de facut pentru natiunea sa este respectul fata de educatia fiecarui individ, atunci va avea loc adevata schimbare a unei natiuni. Ma bucur sa-i vad pe acesti tineri adunati in strada, este un mod in care ei pot interactiona, socializa si cel mai important isi pot cristaliza dorintele si nevoile. Mi-ar place sa-i vad zilnic adunandu-se si discutand si sunt sigur ca in viitor va fi un plus pentru fiecare dintre noi.

  • Nu sunteti echidistantă doamna Cristiana…Asa ca nu are rost sa mai discutam. Nimic nu mai este normal in tara asta.. Totul pare a fi anapoda…asa ca , fiti corecta !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.