Actualitate Politică

”Ne uităm lung sau chiar folosim ce avem? Ne poate lua statul ce e al nostru?”

PSD Bistrița-Năsăud, SC Timp Online SRL, Cod unic AEP 21160002

”Frați care nu-și mai vorbesc, vecini care se urăsc, ani pierduți prin tribunale. Pentru ce? Pentru proprietate! Avem dreptul de proprietate garantat de Constituție. Dar ne folosește asta la ceva dacă nu putem demonstra că ceea ce știm că avem chiar e al nostru?

Dreptul la proprietate rămâne un simplu enunț în Constituția României dacă beneficiarii lui nu pot face dovada a ceea ce știu că le aparține de drept. Peste 3500 de bistrițeni au scăpat de grija asta! Pentru că au primit documente de proprietate fără echivoc pe bunurile lor imobile, mai precis extrase de carte funciară gratuite. Alexandru Bria, notar public cu state vechi de activitate în domeniu în Bistrița, consilier local și candidat pentru un nou mandat în forul legislativ municipal din partea PSD, spune că administrația publică a luat la timp taurul de coarne și a făcut ceea ce se impunea demult: a început cadastrarea generală, pe bani din bugetul local, fără să mai aștepte după decizii luate la nivel central.

Alexandru Bria susține că, din prespectiva cetățeanului, avantajele cadastrului general sunt garantarea şi asigurarea dreptului de proprietate, înscrierea gratuită a imobilelor în sistemul de publicitate imobiliară, o mai mare stabilitate si predictibilitate a circuitului juridic, acces mai uşor la credite ipotecare, oportunităţi de afaceri şi creşterea investiţiilor, creşterea mobilităţii şi uşurarea transferului dreptului de proprietate. Pe de alta parte, statul are de câștigat din implementarea noului sistem prin crearea unei baze reale de impozitare, dezvoltarea creditului ipotecar, sprijinirea şi garantarea îndeplinirii actului de justiţie şi de administraţie publică, reducerea litigiilor, dezvoltarea şi monitorizarea pieţei imobiliare, protejarea domeniului statului, facilitarea reformei funciare, sprijinirea îmbunătăţirilor funciare, îmbunătăţirea dezvoltării infrastructurii şi a dezvoltării urbane.

Alexandru Bria spune că din momentul în care proprietatea privată e consfințită prin documente practic devine imposibil ca statul, reprezentat el de o primărie sau orice altă instituție publică, să se apuce de făcut ceva pe terenul unui cetățean. Nu poate începe să construiască drumuri, de exemplu, dacă proprietarii terenului pe care se dorește realizarea acestui obiectiv nu vor să cedeze, în ruptul capului, nici măcar o palmă din pământul lor. Un exemplu clar în acest sens, invocat de Alexandru Bria, este cel al drumului care ar trebui construit în prelungirea Podului Berăriei. Acolo, dacă proprietarii din zonă nu vor accepta să cedeze municipalității suprafața necesară pentru un drum care să le traverseze terenurile, se vor scărpina cu mâna stângă la urechea dreaptă, mergând în continuare pe varianta ocolitoare și ratând o șansă uriașă. Care? De a-și pune în valoare proprietățile, pentru că realizarea unui drum în proximitatea lor crește automat prețul de piață al oricărui teren! În schimb, Primăria Bistrița a avut posibilitatea de a interveni și realiza un drum asfaltat pe strada Turnului, acolo unde proprietarii au cedat fiecare câte o bucată de teren în favoarea autorității publice, în acest scop.

Date fiind acestea, Alexandru Bria și-a asumat, ca parte a echipei PSD, să suțină în viitorul Consiliu local realizarea completă a proiectului de realizare a cadastrului general în municipiu, mai ales că Bistrița are șansa de a finaliza lucrarea mai repede decât se va încheia aceasta la nivel național. Adică mai repede de 2020!”

(PE)

5 comentarii

  • Ce sa inţelegem de aici ? Că prin cadastrul general Primăria ne poate lua terenul pentru drumuri publice fără expropriere, cum vrea ea şi pe unde vrea, chiar dacă suntem proprietari intabulati.
    Totuşi 50% din proprietari sunt intabulati pe terenurile lor anterior cadastrului general, iar in intravilan 99%.
    Sau ni se sugerează să DĂM (cedăm) câte o palmă de pământ Primăriei pentru astfel de drumuri ? (Ar fi corect să dăm o palmă sau DE pământ CU Primăria – uneori) S-au dus vremurile luatului cu japca. Un stat de drept, dacă are nevoie de terenuri pentru interes prublic, expropriază, cu justă şi prealabilă despăgubire.
    Să nu prostim lumea cu promisiuni pe lângă ceea ce-i drept şi legal.

  • Dacă tot se rezolvă cadastrul, n-ar fi rău să reducem taxele platite castei din care face parte „onorabila” beizadea. Putem plati 10 lei pe un act de vînzare-cumpărare a unui pământ, nu zeci de milioane, stabilite de una dintre castele cele mai închise din România. In multe țări din lume, notarii nu câștigă zeci de mii de euro pe lună pentru lucruri care pot fi automatizate și repetibile.

  • Da d-le notar BRIA. STATUL ne i -a ce-i al nostru chiar si in anul de gratie 2016, cand cica ROMANIA este stat EUROPEAN.( VAI de CAPUL EI ). Spre ex; proprietatea mea intabulata din 1939 este atacata in toate punctele cardinale si Primaria, Min de Interne, s-au inscris fraudulos si mi-au furat in acte sute de MP. Sunt impozitat pe 750 mp, dar folosesc cu mult mai putin. Bataia de joc al Statului prin primaria trepadusa, merge pana acolo, incat nu imi recunoaste actele si proiectele si avizele platite pt. AUTORIZATIA casei mele facute pe terenul meu si nu al Statului. Povesti electorale ca cele exprimate de D-vs. nu mai au nici o valoare. Statul este incapabil aproape la toate si nici vorba de respect pt. cetatenii sai. Eu unul sunt patit.

  • Pai nu Statul Roman ne daruieste PENSII impozitate ?
    Dar banii din FONDUL de PENSII este facut din banii contribuabililor sau din banii statului ?
    Daca acest fond de pensii este facut de cetatenii incadrati in munca, si platesc o cota din salariul impozitat ca venit , pentru statul il mai impoziteaza ?
    De ce statul nu restituie, in caz de deces, mostenitorilor contribuabilului, care nu a avut noroc de pensie ? Ce face cu acesti bani ?
    Cu ce este vinovat pensionarul daca pensia depinde de punctul valoric, impus de stat, ca rezultat al performantei economice ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS