Actualitate

Negocierea directă cu Supercom, anulată. ADI Deşeuri pledează nevinovată şi merge înainte

SC Retim Ecologic Service SA Timișoara a câștigat contestația depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) împotriva ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud privind atribuirea prin negociere directă fără publicare prealabilă a contractului de colectare și transport al deșeurilor către firma Supercom București. CNSC a decis anularea întregii proceduri de negociere fără publicarea unui anunț.

Directorul executiv al ADI Deşeuri, Pavel Plăian, a declarat pentru Timp Online că la instituţia pe care o conduce nu a ajuns niciun comunicat oficial. „Aşteptăm să primim comunicatul oficial şi motivarea hotărârii CNSC. În funcţie de motivare, ne gândim la o strategie de apărare şi de contestare. Există posibilitatea ca, în termen de 10 zile, să formulăm plângere împotriva deciziei CNSC. În decizia publicată de CNSC nu sunt specificate motivele pentru care se anulează procedura. Asta urmează să se facă în motivare. Noi nu am primit nicio comunicare oficială din partea lor. Aşteptăm răspunsul acesta şi apoi vedem ce măsuri se pot lua. Tot la CNSC se poate face plângere în 10 zile, iar după aceea se poate face şi la tribunal. Din punctul nostru de vedere, procedura contestată a fost corectă, ne-am încadrat în prevederile legale. Soluţia nu depinde de noi. Mai sunt contestaţii şi de la alte firme. Una dintre ele am câştigat-o în instanţă, probabil se va face plângere din partea celorlalţi. Sunt în curs de desfăşurare toate aceste proceduri, încă nu avem soluţii definitive de la niciuna dintre ele. Între timp, contractul cu Supercom se derulează”, a spus Plăian.

Întrebat când se va ajunge din nou la colectare selectivă, şeful ADI Deşeuri nu a putut da un răspuns cert: „O să se ajungă şi acolo. O să luăm toate măsurile să se ajungă cât de repede. Încă nu ştiu dacă Supercom şi-a luat maşini cu macara, nu ştiu toate detaliile acestea, dar mă voi informa”.

Deputatul PNL Stelian Dolha a reacționat pe Facebook: ”Negociere directă să fie, dar s-o știe toată lumea. Afacerea gunoaielor în BN e din lac în puț. O să ajungă ADI-ul ăsta un fel de Dorel al Agențiilor de Dezvoltare din toată țara. Tot ce fac e pe dos. După un contract reziliat de protejații de la Vitalia, care i-a lăsat ca la dentist, o negociere care a transformat primăriile în agenți comerciali pentru salubrizare și pe orășeni i-a lăsat de trei ori mai taxați decât locuitorii satelor, aflăm acum că trebuie să o ia de la capăt. Pentru că așa de tare s-au grăbit să servească pe tavă contractul cuiva, încât au omis un detaliu esențial: la masa negocierilor trebuia chemată toată lumea. Că e lipsit de transparență ce au făcut, am spus-o și eu și colegii mei . Au răspuns că e politicianism și și-au văzut de treabă. Acum ni se confirmă și ceea ce am bănuit: că din cauza asta, a lipsei de transparență e și ilegal. Iar instituția aceea pusă sa soluționeze contestațiile le-a dat peste nas și le cere acum să refacă procedura, după ce o altă firmă a sesizat. Adică anunț clar, toți cei care întrunesc condițiile la masa negocierilor și oferta cea mai bună câștigă. Iar în Consiliul Județean sunt juriști, dacă nu, avem și noi specialiști chiar și consilieri județeni, și haideți să faceți ca lucrurile să funcționeze, că e prea de tot”.

Avocatul Diana Morar a detaliat: ”Deci trebuia anunţ ca să fie legală procedura! De ce trebuia? Pentru că există doar două excepţii când nu se cere un astfel de anunţ: una e când doar un anume furnizor poate presta un anumit serviciu cu particularităţi unice, ceea ce nu e cazul. Cea de a doua excepţie se referă la existenţa unei stări de urgenţă care îţi permite să atribui contractul prin negociere directă fără anunţ prealabil. Presupun că aici a încercat „cu măiestrie” să se încadreze ADI Deşeuri când „s-a grăbit” să se predea cu arme şi muniţii în braţele Supercom, fără să mai consulte pe nimeni. Dar, cum graba strică treaba, au omis să citească excepţia până la capăt. Au citit „stare de urgenţă” şi au zis, asta e! Ghinionul stătea ascuns după virgulă însă! Se cere ca starea de urgenţă să nu fie imputabilă autorităţii contractante, ci să fi fost determinată de imprevizibil. Serios? Dar de „ruperea” contractului cu Vitalia cine răspunde prin instanţa? Nu autoritatea contractantă, adică ADI Deşeuri? E de domeniul imprevizibilului?

Din altă perspectivă mai reieşea şi asta: Bine, bine stare de urgenţă, dar stai să vezi că mai sunt trei condiţii care să activeze excepţia, condiţii pe care, ce să vezi, Supercom nu le îndeplineşte pe niciuna pentru a beneficia de negociere directă fără anunţ. Astfel, cele trei condiţii cumulative sunt: Supercom să fi fost contractantul iniţial, ceea ce nu e, să fie vorba de servicii sau lucrări suplimentare ce rezultă din implementarea serviciilor iniţial contractate, ceea ce nu e cazul, căci vorbim de servicii principale şi valoarea acestor adiţionale ce urmează a fi atribuite fără anunţ, să nu depăşească 20% din valoarea contractului iniţial, ceea ce iar nu poate fi vorba atâta timp cât nu există acel contract iniţial. Deci o fi fost stare de urgenţă decretată de prefect, dar nu era de ajuns! Trebuia anunţ!

De ce trebuia anunţ? Simplu: ca să nu atribui discreţionar acest serviciu, pe limba noastră ca să nu ajungem iar la mâna vreunei firme unice care să ne dea ţepe pe faţă şi să ne mărească tarifele cu mâinile noastre ridicate votând în for legal că suntem de acord cu ţeapa! De ce era bun anunţul? Simplu: pentru că permitea participarea mai multor furnizori de profil, competiţia asigurând transparenţă şi eliminarea suspiciunilor că s-ar fi atribuit serviciul unei firme clientelare! De ce nu şi-a făcut DIN NOU treaba ADI Deşeuri?  Vă las pe voi să găsiţi răspunsul corect!”

Firma Supercom din București, care a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC, a început de luni 5 septembrie activitatea de colectare și transport în Bistrița-Năsăud.

Contractul are valabilitate de trei luni, dar poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator prin licitaţie publică prin SEAP, însă procedura poate dura până la un an şi jumătate.

Persoanele fizice şi asociaţiile de locatari în mediul urban vor plăti plăti 9,9 lei/persoană/lună (faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia, creşterea fiind de 45%). La ţară, persoanele fizice vor plăti 3 lei/persoană/ lună, faţă de 2,95 de lei cât a încasat vechiul operator. În ce priveşte agenţii economici şi instituţii publice creşterea este de la 307 lei/tonă la 348 de lei/tonă, creşterea fiind de 13%.

O comisie formată din reprezentanţi ai ADI Deşeuri, CJ (prin administratorul public Florin Moldovan), primăriilor din Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa, Nuşeni şi Romuli a decis că oferta Supercom este cea mai avantajoasă. Toate consiliile locale și CJ au aprobat semnarea contractului cu Supercom, apoi AGA ADI Deșeuri a validat acest lucru.

De curând, Dragomir Cîmpan a plecat din funcţia de director executiv al ADI Deşeuri, rămânând ”expert în cadrul aparatului tehnic”, locul lui fiind luat de un tânăr de 27 de ani, Pavel Plăian, care a vândut bilete la Cinema Odeon din Polus Center.

11 comentarii

 • Faina teapa! Tipic ca la noi, la romani: facem o nefacuta si apoi ne punem mainile in cap. Ei dar cum sa i lase pe aia din timisoara sa castige cand avem firma de casica a psd, ne -a facut curat cand eram disperati, si ne a salvat popoul.

 • Prevăd ca unii deja simt mirosul beciului domnesc.Nu trebuie să fi mare jurist sa observi că s-au comis o serie întrega de ilegalități . Si uite așa se justifică și plecarea de urgență in concediu și din tară a președintelui CJ in acea perioada,demisia directorului ADI Cimpan,aducerea deacului vînzător de bilete director la ADI,iar domnul primar Cretu,fost coleg de bancă la Senat cu patronul Supercom,,,negociază ” preturi ,,super „pentru el ,bani pentru campanie.Si apoi dacă îi ia la intrebari DNA spun ca totul e politic.
  PĂREREA MEA !

 • Pe cale de consecintă si plata facuta de primarii din banii noștri este ilegală și tariful mărit este ilegal proiectul cu fonduri europene precum si obligatiile asumate compromise,HOTIE PE FATĂ.Cine plătește,hotul sau prostul?

 • Felicitari Radu Moldovan , ai facut-o de oaie si de data asta . L-ai pus pe prefect sa declare starea de urgenta ca sa puteti da voi serviciul cadou la Supercom . Acum o sa dai vina pe prefect , ca deh , tu erai in vacanta la vanatoare . Hello DNA , in judetul asta mai tolerati mult abuzurile astora ?

 • Puteti lua loc din nou. Nu intra nimeni la beciul domnesc. Sau ati fi preferat sa-l fi lasat pe Dolha sa gestioneze situatia deseurilor, la fel cum si-a gestionat mandatul?

  • Sezi bland pesedistule, Te-au uitat pe post de trol din campania trecuta? Ca acum nu prea mai ai ce lucra, ca pe astia noi de la PNL nu te lasa Raducu sa-i ataci..

 • Bla bla bla…v-au îngropat cumva gunoaiele? Stați fraților, nu vă ambalați degeaba. Autotitățile o să rezolve problema. Nu voi, care sunteți nişte postaci frustrați

  • Inca nu ne ingroapa gunoaiele, nici treaba de nota 11 nu fac, dar ne dor buzunarele. Prin aceasta incredintare directa, tarifele au crescut substantial, cu pana la 20%

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS