Actualitate

Nicolae al României lansează la Bistrița albumul ”Bunicul meu Regele Mihai”

În 15 octombrie se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria ca suverani ai României întregite.

Cu această ocazie, marți 11 octombrie, de la ora 18.00, la Palatul Culturii din Bistrița, Nicolae al României va lansa albumul ”Bunicul meu Regele Mihai”.

Totodată, va fi proiectat filmul ”Regele Mihai în fața neamului său”.

Bistrițenii sunt invitați la eveniment pentru a împărtăși amintiri legate de Regele Mihai și pentru a descoperi alte ipostaze ale ultimului suveran al țării – acelea de soț iubitor, tată grijuliu și bunic de poveste.

Albumul ”Bunicul meu Regele Mihai” este disponibil în librării și online pe site-ul Editurii Vremea: https://bit.ly/2ZTXF2e

Cartea-album reprezintă o adevărată incursiune în viața de familie a Regelui Mihai. Fotografiile au fost selectate de Nicolae al României, din dorința de a-l prezenta pe Regele Mihai în ipostaza în care l-a cunoscut el însuși: ”Veți întâlni în aceste pagini o perspectivă inedită, de care doar noi, familia, ne-am bucurat până acum. Mihai, «papa» sau «apapa» cum îl numeam noi, familia, știa mereu cum să ne aducă un zâmbet pe buze, reușind totodată să ne învețe ce înseamnă disciplina, respectul, responsabilitatea. Sunt lecții a căror valoare o simt acum”.

Tot în 11 octombrie, Nicolae al României se va întâlni cu elevii și profesorii de la Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud.

19 comentarii

  • Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la încoronarea suveranilor României Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria, care a avut loc oe pe 15 octombrie , 1922 in Catedrala Reântregirii din Alba Iulia. De altfel actul istoric al încoronarea suveranilor României Mari din 15 octombrie, 1922 reprezintă desăvârsirea actului istoric al Marii Uniri din 1 Decembrie, 1918 de la Alba Iulia.
    Incoronarea suveranilor României Mari reprezintă un memorabil eveniment centenar, cu reverberatii si pentru orasul Bistrita.
    După cum se stie, la un an după Marea Unire, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov. In perioada interbelică, străzi sau piete importante din aceste orase purtau numele suveranilor României Mari. Inclusiv si la Bistrita, în perioada interbelică Piata Centrală se numea Piata „Regele Ferdinand” iar Bulevardul Republicii purta numele Bulevardul „Regina Maria”. După revolutia din 1989, multe din orasele mentionate au revenit la redenumirea strazilor sau pietelor cu numele din perioada interbelică, mai putin orasul Bistrita.
    Ba mai mult, chiar si la Paris, începând din 15 octombrie 2019, aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919.
    De aceea Centenarul Incoronării de pe 15 octombrie, 2022 ar fi un bun prilej ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dacă până si la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
    De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent. (Vezi: https://timponline.ro/monarhistii-bistriteni-bd-republicii-sa-se-numeasc…)
    Poate că actualul primar liberal al Bistritei, domnul Ioan Turc nu va rata această oportunitate , cu atât mai mult cu cât, imediat după instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, ulterior fiind redenumită Piata Centrală iar Bulevardul Regina Maria a fost numit Bulevadul Republicii, denumire păstrată si astăzi, desi abdicara Regelui Mihai si proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, s-a făcut sub amenintarea tancurilor sovietice.

    14
    11
    • A fost rege sau trădător? A facut bine sau rau? Azi se poate vedea deslusit cine a fost si ce a facut. Din păcate….

      7
      16
  • Și se mai împlinesc 115 ani de când tiranul Carol de Hohenzollern a dat ordin să se tragă cu tunurile în răsculații de la 1907 ucigând 11000 de români, conform presei occidentale din acea vreme.

    16
    10
    • Observati ca discutia e despre Regele Mihai, nu? Deci inca odata, e vorba despre Regele Mihai nu Carol. Sper ca ati retinut…

      8
      6
  • Dnule Curtean, regimul comunist a folosit obsesiv aceste afirmatii in presa vremurilor respective. Cifrele acestea provin din articole radicale de stanga. Numarul 11000 a fost obtinut prin inmultirea victimelor dintr-un judet afectat cu numarul tuturor judetelor tarii.

    Cu totii suntem inca urmariti de povestile fabricate de comunisti, dar trebuie sa le lasam in urma si sa ne reinvatam istoria uitata si/sau furata.

    Referitor la 1907, strabunicii mei locuiau in acea zona, strabunicul a lasat totul marturie in jurnal si bunicii mei mi-au povestit tot ce stiau de la parintii lor, ai caror vecini faceau parte din cei rasculati. Da, unii au murit, dar cifrele si violentele nu au fost nici pe departe de amploarea celor spuse de comunisti.

    19
    14
    • Emiliana! Mai pune mâna și cirește! Pe vremea aia nu erau comuniști ! Dă o căutare pe google și o să găsești publicații franceze și germane care pomeneau de acestă ciftă 11000 de victime.
      Vă dă proletarii de dreapta postdecembriști repetă obsesiv că răscoala nu a existat, nu au existat morți, iar Carol I a fost un minunat.

      12
      10
  • Domule Curtean, aveți nume predestinat…. Înșirați ca un papagal, cu orice ocazie, niște minciuni sfruntate, pe care nici curcile nu le mai cred! Sunteți, după aceste afirmații, un om foarte apropiat celor care au încercat sa ne spele creierele dupa1948! Nu reușiți, tovarăși securiști, oricât ați încerca! Mai schimbați placa!

    19
    13
    • Domnule doctor ,sunt o buna parte intre compatriotii dumneavoastra care nu agreeaza monarhia.Asta îi face automat comunisti,securisti,gradati etc?Vreti sa deveniti exponentul unui nou …extremist monarhist?Erori si abuzuri au existat in toate formele de guvernare.Immortant e ca fiecare care a gresit ,a girat ,sau nu a intervenit pentru a le evita ,sa isi asume raspunderea.

      10
      4
  • Domnule Ursu, ați auzit ceva despre anul 1877 sau plecați urechea și coloana, unor manipulări din acea vreme? Eu personal, va înțeleg…. Nu va faceți doar datoria… Dar va rog, nu mai dezinformați! Nu va mai crede nimeni! Pardon, doar ai voștri!! Dar, de perioada1918 – 1922,ati auzit? Nu-i nimic, am auzit noi ceilalți și suntem mândri! Și vom învață tineretul sa cunoasca și sa afle adevărul, chiar dacă uneori a fost neplăcut! Asta e viata, domnule!

    14
    11
  • Este vina dumneavoastră, stimabile…. Ați avut șansa egala cu a mea, sa va ridicați de la stadiul de iobag, „Cu plecăciune”! Îmi pare rău că, nu ați reușit! Protocolul, în cazul întâlnirii unui monarh sau membru al unei familii regale, este: înclinarea capului! Atât! Doamnele fac o simpla reverență! În caz ca dorește sa îți strângă mana, atunci se produce concomitent, strangerea mâinilor și înclinarea capului! Plecăciuni poate faceți dumneavoastră gradaților superiori!

    11
    12
    • Corect …Spune doctore cum se obtinea pasaportul pe vremea dictaturii comuniste.Sansele erau egale nu i asa?

      11
      5
  • Aici pe acest online stau la coada la comentarii toxice doar fostii securisti si lichelele actuale care de rusinea lor isi ascund pana si numele. Gretosi cititori cei din aceasta speta.

    5
    12
  • Lui „Blazonu” :Da, stimabile! Am fost și eu plecat o data! Și care-i problema? Faci aprecieri aiurea, aruncând totul într o mocirla urat mirositoare! Fii bărbat și scrie numele adevărat și accepta o discuție cu mine! Cei cu blazon, nu se comporta asemeni ție!

    11
    8
    • mocirla aia urat mirositoare , dadea pasapoarte la unii…pe ce principii? …stim ca pasaportul era o recompensa pentru cei agreati mai ales pentru iesiri in occident .Iesiri din interiorul granitelor se mai faceau dar ,doar in interiorul lagarului socialist si dupa unele verificari.Mai era o mica,infima categorie care primea pasaport doar dus ,cei considerati indezirabili si care aveau o anumita notorietate in vest si comunistilor le era teama de valva .

      4
      7
  • Pentru”‘ Doktor de nervi”‘si alti „‘psihanalisti””….. S -a facut cumva plebiscit in1948 , pentru „respublica”” si nu stiu eu? Nu va intereseaza o alternativa demonstrata in tari civilizate din centrul si nordul continentului? E problema voastra si a copiilor vostrii! A propos, stimabililor, in Marea Britanie am fost ,dar nu ca sa torn!! Ce si pe cine sa torn? Asa ca, mai terminati cu aberatiile! Eu doresc, cat mai am de trait, un Regat respectat in lume ,asa cum era odata, ordine, civilizatie, oameni demni,onesti ,smeriti ! Ce vedeti in politica romaneasca, de sus in jos? Cu mici exceptii, dezamagire, sperante desarte si multe altele….. Si atunci, de ce sa nu doresc altceva? Pasnic, prin educatie,prin voluntariat, prin credinta, speranta si …adevar! Asta e stimati cititori si de acum ,am incheiat dialogul! Datoria ,inainte de toate!

    6
    5
    • Poti sa iti doresti orice domnule doctor.Unii doresc altceva.Plebiscit nu a fost ,dar regele a abdicat.Cum si in ce conditii a abdicat si a plecat din țara e chestie de nuanta.De exemplu Carol Stuart al Angliei a acceptat sacrificiul suprem in timpul ,,republicii ” lui Cromwell.Revenind la dorinte si simpatii eu cred ca nu va prind bine aerele de superioritate ,,aristrocratica” cu care ne tratati pe aici si care nu fac decat sa intareasca si sa inmulteasca replicile pe care le primiti.Nu va da dreptul nici arborele genealogic si nici altceva.

      5
      4
  • Am promis sa nu mai intervin…Legandu-va de arborele meu genealogic, fiind o speta foarte personala, ar putea reiesi lucruri foarte interesante….Daca sunteti curios ,odata putem sta de vorba…..si, va lamuriti ! Altfel , despre abdicare,ar trebui sa fiti mai rezervat… Daca voiam sa ma dau „”grande”‘ ,ramaneam in politica!! Nici o aluzie la vreun politician local ! Sa auzim numai de bine!

    5
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS