Sport

Fostul jucător şi antrenor al Gloriei Bistriţa, Nicolae Manea, a murit răpus de o boală incurabilă

Nicolae Manea, care a jucat la Gloria Bistriţa în perioada 1987-1991, contribuind la promovarea în premieră pe prima scenă a fotbalului românesc, şi a antrenat echipa bistriţeană din 2010 până în 2013, în Liga I şi Liga a II-a, a pierdut lupta cu o boală incurabilă şi a decedat la vârsta de 60 de ani.

Moartea sa a survenit la nici două luni după ce a fost diagnosticat cu cancer la ficat. El a mers la o clinică din Nisa pentru a se trata. ”Aş da orice să-l mai văd cum era. Te schimbă chimioterapia. A slăbit vreo 20 şi ceva de kilograme. Îi sînt băgate în corp tot felul de substanţe, care te ard dacă îţi sînt aruncate pe piele. A avut dureri mari, dar noi sperăm să se vindece. Doctorul mi-a zis că sunt şanse să-l salvăm”, spunea nu de mult fiul său, impresarul Florin Manea.

Nicolae Manea avea 60 de ani, pe care îi împlinse în ziua de 11 martie a acestui an. El intrase joia trecută în comă. Trupul neînsufleţit a fost depus la Biserica Sfânta Paraschiva din Bucureşti, şi tot în Capitală va fi şi înmormântat joi, la Cimitirul Străuleşti 2.

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a transmis un mesaj prin intermediul Federaţiei Române de Fotbal: ”Am primit cu mare tristeţe vestea dispariţiei fostului jucător internaţional şi antrenor Nicolae Manea. Permiteţi-mi, în numele FIFA şi al meu personal, să vă adresez dumneavoastră şi Federaţiei Române de Fotbal sincere condoleanţe. Vă rog să-i asiguraţi pe membrii familiei lui Nicolae Manea şi pe toţi cei apropiaţi lui de toată simpatia şi susţinerea mea în aceste momente pline de durere”.

Nicolae Manea a jucat la Rapid Bucureşti, Steaua Bucureşti şi Gloria Bistriţa. 209 meciuri şi 42 de goluri are pe prima scenă a fotbalului românesc Nicolae Manea, care a bifat şi un meci pentru naţionala României. Ca antrenor, a pregătit echipele Drobeta Turnu Severin, Unirea Dej, FC Bihor, Rapid Bucureşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, Gloria Bistriţa şi Corona Braşov. În perioada 2001-2005, Manea a fost selecţionerul reprezentativei de tineret a României. 

El a înscris primul gol pentru Gloria în Liga I, şi-a încheiat cariera de jucător la Gloria, şi-a făcut debutul ca antrenor la Gloria. După 20 de ani, Nicolae Manea a revenit la Bistriţa în calitate de antrenor. A pregătit echipa, atât în Liga I cât şi în Liga a II-a, din 2010 până în 2013, după care a activat ca antrenor la Corona Braşov şi preşedinte la Rapid Bucureşti.

Un capitol aparte din cariera de jucător şi antrenor a lui Nicolae Manea este reprezentat de Gloria Bistriţa. A venit la Gloria în 1987 şi a făcut parte din echipa care la finalul sezonului 1989/1990 reuşea în premieră promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc. Mai mult, Nicolae Manea a marcat primul gol al Gloriei în Liga I, în minutul 46 al partidei din deplasare cu Inter Sibiu (1-2 în data de 18 august 1990). A făcut parte în acea perioadă şi din stafful tehnic condus de Remus Vlad, în calitate de antrenor secund. Ultimul meci în Liga I l-a disputat tot în tricoul Gloriei Bistriţa la 21 aprilie 1991, 0-1 cu Dacia Unirea Brăila, pentru echipa noastră jucând timp de patru sezoane. În prima divizie a înscris de 3 ori în 9 meciuri pentru Gloria. În 2010 a revenit la Bistriţa ca antrenor, la finalul sezonului echipa retrogradând în urma neacordării licenţei. Manea a rămas la Bistriţa şi a condus echipa spre un nou sezon de Liga I, colaborarea încetând după ce Gloria a retrogradat din nou, de această dată pe criteriul sportiv, în 2013.

Tip temperamental, Manea a oferit şi la Bistriţa câteva momente despre care s-a discutat mult timp: la un meci cu Pandurii Tg. Jiu a aruncat cu targa după arbitru, nemulţumit de prestaţia acestuia; şi-a ieşit din minţi după o înfrângere usturătoare cu CFR Cluj şi l-a bruscat pe ofiţerul de presă al Gloriei, după care a ameninţat un jurnlist; a vorbit despre aventurile jucătorilor Romario şi Kanon la Bistriţa (”Au nişte p…i cât tancul şi le f…u pe astea pe aici de nu mai puteau să stea în picioare. Toate îi căutau ca pe nu ştiu cine. S-a dus dracului! Le-am zis: nu v-am adus la XXL aici, să f…i”).

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS