Actualitate

Nou cod galben în Bistrița-Năsăud. Cum va fi vremea în perioada următoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil pentru județul Bistrița-Năsăud în perioada miercuri 26 iulie, ora 10.00 – joi 27 iulie, ora 02.00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

Hidrologii au emis cod galben pe Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, valabil în perioada miercuri 26 iulie, ora 12.00 – joi 27 iulie, ora 12.00.

Fenomene vizate: scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Meteo.BN informează: ”Instabilitatea atmosferică deosebit de accentuată continuă şi miercuri. După-amiază, diseară şi în prima parte a nopții fenomenele se întorc, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie şi căderi de grindină! Masa de aer cald va fi înlocuită, la noapte, de una cu caracteristici oceanice, răcoroasă, astfel temperaturile se vor pondera joi când si fenomenele vor scădea în intensitate. Astfel, ziua de joi aduce temperaturi de toamnă, mai degrabă, cu maxime de până în 20°C în zonele joase și nu mai mult de chiar 15/16°C în zonele submontane. Vântul ne va mai da bătăi de cap si va sufla moderat spre tare în toate zonele. Averse vom mai avea şi joi, dar nu cu caracter sever”.

Potrivit prognozei ANM până în 6 august, în Transilvania până miercuri 26 iulie vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime de 32…34 de grade. Joi 27 iulie se va răci accentuat, astfel media regională a maximelor va coborî la 20…22 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi și se vor atinge maxime în jurul a 28 de grade. Săptămâna viitoare sunt prognozate maxime în general apropiate de normalul climatologic, cuprinse în general între 27 și 29 de grade. Media minimelor termice va fi de 14…17 grade în primele nopți, apoi, ca și în cazul regimului diurn, se va înregistra o scădere semnificativă în 28 și 29 iulie, când se vor atinge valori de 10 grade, iar pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori în jurul a 14 grade. Până în dimineața zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunțată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse și izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

3 comentarii

  • Oradea a fost ca si bombardata. VANTUL cu 100 km la ora a stricat un Parc intreg si sute de copaci au fost rupti si scosi din radacini cu dale cu tot. Zeci de acoperisuri numai din tabla au fost aruncate ca hartiile in aer. 23 de cetateni au ajuns la spital. Se uita careva la televizor sa nu mai spuna ca la Bistrita e jale. Aici e parfum pe langa alte orase. Oare este de vina Primariile peste tot in tara asta ca ne bate rau DUMNEZEU la ce am facut cu Planeta asta care cica este casa noastra.

    5
    6
  • Cea mai mare grindina cazuta vreodata in Europa a fost la Veneto in Italia. Adevarati bolovani cu diametrul de 19 cm care au spart totul, pereti, acoperisuri, masini. Batranii de peste 80 de ani au spus ca nu au vazut asa ceva la viata lor. Voi cum Interpretati aceste dezastre ?

    4
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.