Social

Noua lege a pensiilor, care vine cu două majorări în 2024, contestată de sindicate

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare în 2024 și va aduce o serie de modificări importante, printre care majorări ale pensiilor, creșterea stagiului de cotizare și introducerea unor noi perioade necontributive.

Pensiile vor beneficia de două creșteri în 2024. Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie, când valorile punctului de pensie vor crește de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare va avea loc la 1 septembrie, când pensiile vor fi recalculate conform noii formule. Recalcularea va duce la majorări medii de peste 40%, potrivit ziare.com

Stagiul minim de cotizare pentru pensia de limită de vârstă va crește de la 15 ani la 35 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Vârsta standard de pensionare va crește gradual până la 65 de ani până în 2035, cu posibilitatea de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile cu copii.

Proiectul de lege include recunoașterea perioadelor de studii pentru masterat și doctorat ca perioade necontributive, care se contabilizează în calculul stagiului de cotizare.

De asemenea, se introduce posibilitatea de a include în calculul stagiului de cotizare perioadele de muncă de noapte și perioadele în care salariații au lucrat în condiții deosebite sau speciale.

Față de nivelul pensiilor din decembrie, noua lege înseamnă o creștere a pensiilor în plată cu 13,8% de la 1 ianuarie și o creștere între 40 și 89% de la 1 septembrie 2024, dacă ea va fi aplicată. Pentru viitor însă creșterile de pensii sunt condiționate de procentul de creștere al veniturilor din contribuții. 

Blocul Național Sindical (BNS) a informat miercuri că va sesiza Comisia Europeană cu privire la incertitudinile pe care le aduce noua lege a pensiilor, care favorizează doar actualii pensionari și îi sancționează pe salariații activi.

Concret, stagiul de cotizare minim pentru a putea ieși la pensie, respectiv 15 ani, era format în legea actuală (263/2010) atât din perioadele în care s-au plătit contribuții, cât și din perioade necontributive sau asimilate, așa cum sunt numite de lege, respectiv:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
  • a satisfăcut serviciul militar că militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
  • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

Legea noua prevede, deși recunoaște perioadele de mai sus că fiind asimilate, luarea în calcul a acestor perioade exclusiv la stabilirea valorii pensiei dar nu mai sunt cuantificate în stagiul minim de cotizare, excepție făcând concediul pentru creșterea copilului care este asimilat de lege stagiului contributiv.

”Acest lucru înseamnă că cei care sunt la vârstă de pensionare și au stagiu minim format din perioade de contribuții și perioade asimilate cum sunt cele de mai sus nu se vor mai putea pensiona până nu vor atinge cei 15 ani de stagiu formați din perioade în care s-au plătit efectiv contribuții”, subliniază BNS.

Situația este similară în cazul stagiului complet de cotizare. Anumite reduceri de vârstă acordate de exemplu pentru condiții de muncă deosebite sau speciale sunt condiționare de existența stagiului complet de cotizare numai că legea nouă spune că acesta trebuie să fie contributiv, în ciuda faptului că angajatorii plătesc suplimentar astfel încât valoarea pensiei să nu fie afectată. De asemenea accesul al reducerea vârstei de pensionare pentru femeile ce au născut și crescut mai mulți copii este condiționat de existența stagiului complet contributiv.

BNS semnalează că prin noua lege sunt penalizați cei ce au lucrat în condiții de muncă speciale sau deosebite mai mult de 21 de ani. Reducerea vârstei pentru cei ce au lucrat 30 de ani în condiții deosebite este de 3 ani, iar pentru cei ce au lucrat în condiții speciale la 26 ani reducerea e de 2 ani.

În plus, în caz de accidente de muncă nu se mai poate primi pensie de invaliditate fără stagiu de cotizare. Accidentele de muncă au același tratament că accidentele obișnuite, nu se precizează în lege care este stagiul necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate, probabil se vor preciza aceste stagii prin normele de aplicare ale legii.

Punctajele acordate pentru stagiul potențial pentru persoanele pensionate pe caz de invaliditate se reduc semnificativ – pentru grupa 1 de la 0,7 la 0,25, pentru grupa 2 de la 0,55 la 0,2 și la grupa 3 de la 0.35 la 0.1.

Etichete

12 comentarii

  • În legislația pensiilor sunt recunoscute câteva expresii care definesc stagiile de cotizare. Aș dori să corectez câteva nuanțe ale acestora, folosite eronat în acest articol.
    „Stagiul minim de cotizare pentru pensia de limită de vârstă va crește de la 15 ani la 35 de ani”- greșit!!!!
    Stagiul minim de cotizare reprezintă perioada minimă de timp în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, atât femeile cât și bărbații și care rămâne 15 ani. Diferența dintre legislația actuală și cea potențial nouă este una structurală vis-à-vis de această expresie.
    „Proiectul de lege include recunoașterea perioadelor de studii pentru masterat și doctorat ca perioade necontributive, care se contabilizează în calculul stagiului de cotizare”.
    Nu e o noutate acest aspect. Actuala legislație a pensiilor publice recunoaște perioada studiilor superioare ca stagii asimilate (în care nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale), deci se valorifică. Și în acest caz diferența este între stagiul minim de cotizare și stagiul de cotizare contributiv.
    „Vârsta standard de pensionare va crește gradual până la 65 de ani până în 2035”. La femei, vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani, etapizat, până în anul 2035,cu posibilitatea reducerii de vârstă pentru mamele cu copii.
    Mă opresc aici!

    15
    5
    • Ar mai o întrebare. Dacă indicele de corecție 1,41 se desfinteaza și care a fost aplicat 5 ani pentru care punctajul s-a multiplicat de 1,41 ori, ce se va întâmpla cu cei care se vor pensiona după 1 sep 2024 dacă nu li se vor mai multiplica punctele calculate? Se va crea o diferență între cei care s-au pensionat și cei care se vor pensiona!!! Adică, dacă am 100 puncte, câte vor fi dacă m-as pensiona după 1 sep 2024, vor fi 141? Sper sa fi fost clar.

      8
      7
  • In noua lege a pensiilor indicele de corectie dispare si la cei pensionati. La recalculare, noua formula nu foloseste punctajul mediu din fluturasul de pensie care contine indicele de corectie ci numarul total de puncte realizat din decizia de pensionare care nu contine indicele de corectie.

  • Perioada cât ai fost în pensie de invaliditate este considerata Perioada de contributivitate?
    Poți primi bonus la punctele realizate ca urmare a recalculării?

    11
    5
  • 1.Buna ziua,cate puncte se acorda pentru fiecer an pt.facultatea terminata la cursurile de zi si pentru stagiu militar in noua lege?
    2.O persoana care se pensioneaza in decembrie 2023 mai beneficiazade aplicarea indicelui de corectie de 1,41?

    6
    4
  • Perioada suplimentara de la grupe , mă ajută la ieșirea la pensie dacă fără această perioadă nu am 35 ani stagiul de cotizare? Împreună cu sporul de 9 ani și 4 luni aș depăși ,dar nu știu dacă se ia in calcul pentru a ieși la pensie cu o reducere a vârstei de pensionare !

  • Dacă se contribuie la fondul de pensii 53,8 ani (adică pentru susținerea solidarității între generații, pentru 2 generații / sau cotizarea de 3,6 ori față de stagiul minim de cotizare de 15 ani) se primește o bonificație suplimentară pentru contribuție îndelungată ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS