Economie

Numărul firmelor din Bistriţa-Năsăud intrate în insolvenţă, la jumătate faţă de anul trecut

Numărul firmelor din Bistriţa-Năsăud care au intrat în insolvenţă anul acesta s-a redus la jumătate faţă de 2013, arată datele Oficiului Registrului Comerţului. Doar 236 de companii au cerut răgaz să se redreseze faţă de 491 anul trecut. Diminuarea poate fi pusă şi pe seama schimbării legii.

Potrivit datelor ONRC, scăderea este de 51,93% faţă de 2013. Anul trecut au intrat în insolvenţă 491 de companii faţă de 236 anul acesta.

Noua lege privind insolvenţa, denumită generic Noul Cod al Insolvenţei (NCI), a intrat în vigoare la jumătatea anului. Potrivit noilor dispoziţii, procedura insolvenţei poate fi începută doar pentru datorii de minimum 40.000 de lei. În plus, procedura va avea o durată limitată, de maximum 4 ani, împărţiţi în două etape.


Noua lege privind insolvenţa li se aplică firmelor, instituţiilor de credit, firmelor de asigurare şi reasigurare, grupurilor de firme şi regiilor autonome.  Pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a insolvenţei, o firmă trebuie să aibă o datorie minimă, denumită valoare-prag, de 40.000 de lei, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, şi de 6 salarii medii brute pe economie/salariat, pentru salariaţi. De asemenea, pentru a începe procedura insolvenţei, datoria de 40.000 de lei trebuie să nu fi fost achitată în termen de minimum 60 de zile de la scadenţă.

Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a începe procedura de insolvenţă, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia acestei stări, se menţionează în NCI. Dacă la data expirării acestui termen, debitorul este angrenat, cu bună-credinţă, în negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor sale, acesta are obligaţia de a adresa tribunalului o cerere de insolvenţă, în termen de 5 zile de la eşuarea negocierilor.

De asemenea, în baza noii legi a insolvenţei, procedura poate avea o durată maximă de 4 ani, neputând fi prelungită mai mult de-atât, aşa cum se întâmpla prin Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Mai exact, durata maximă a perioadei de observaţie este de un an, calculată de la data deschiderii insolvenţei, se menţionează în NCI. Pe vechea lege, nr 85/2006, în practică, insolvenţa unei firme putea dura mulţi ani, deoarece perioada de observaţie nu era limitată. Astfel, firmele puteau prelungi această perioadă prin introducerea de contestaţii.

De la începutul anului, au fost dizolvate 144 de companii faţă de 205 anul trecut (scădere de circa 30%) şia u fost radiate din registrul Comerţului 1054 de companii, cu 3,43% mai multe faţă de 2013 când s-a aplicat măsura în cazul a 1019 firme. Să mai spunem că, până în luna august 2014, şi-au suspendat activitatea 135 de agenţi economici faţă de 199 anul trecut, în aceeaşi perioadă, respectiv cu 31% mai puţini.

Sursa: onrc.ro

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS